Chyba nie powiem
Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
No i okazało się, że Contina z dorobionym popychaczykiem całkiem działa.
W końcu mogę się podzielić pierwszymi kadrami na bardzo starej Agfie IR. Efekty raczej mierne, ale przynajmniej coś widać.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Imperitus W czym to wołałeś? Negatywy Agfy czułe na podczerwień trzeba mocno „wypłycać” inaczej pojawiają sie takie przepalenia jak na tych obrazkach. Ale pewnie wiesz..
No właśnie nie wiem, poszukiwania czegokolwiek na temat użycia tych negatywów w fotografii dały bardzo mizerne rezultaty. Wywoływałem w POTA, ale chyba będę musiał znaleźć coś nawet bardziej miękkiego.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Imperitus Ja wolam filmy IR Agfy w Me-CD4 (jest caly watek na photrio), Pyro-HD oraz w Rodinalu 1+100 (semi-stand) i we wszystkich negatywy wygladaja poprawnie. Oczywiscie musisz zrobić serie z filtrem aby sie zorientować jak to świecić. Nie zawsze dluzej jest lepiej. Z filtrami 695/720 nm swiece to na 6 lub 12 ASA.
Podobno D23 tez niezle sie w takiej kombinacji sprawdza, ale chyba nie probowalem, albo nie pamietam.
Bylbym zapomnial. W Diafine tez jest ok, ale musze ponowić test, gdyż robiłem z reki na ogniskowej 200mm i nie wiem tak naprawdę czy brak ostrośći to wina wywolacza czy mojego marnego trzymania sprzętu. Kontrastowo jest ok
Podobno D23 tez niezle sie w takiej kombinacji sprawdza, ale chyba nie probowalem, albo nie pamietam.
Bylbym zapomnial. W Diafine tez jest ok, ale musze ponowić test, gdyż robiłem z reki na ogniskowej 200mm i nie wiem tak naprawdę czy brak ostrośći to wina wywolacza czy mojego marnego trzymania sprzętu. Kontrastowo jest ok
No to kontrastowo, jak na POTA (też ostatnio mieszałem). Aleć i materiał zacny wiekowo.
oKuba, poczytam jeszcze, z czasami naświetlania to rzeczywiście mogłem przesadzić, ale nie mam jeszcze wyczucia z korektami jeśli akurat są chmury i w przeciągu sekund udział IR się zmienia. Naświetlałem na 0,2 iso bo tak mi wychodziło z pierwszych testów, w mocnym słońcu to jak widać za dużo. miki11, sam nawet nie wiem czy to starość, czy po prostu fatalne warunki przechowywania. Miejscami obraz wygląda jakby coś zabrało się już za emulsję.
Imperitus Jeśli masz trochę tego materiału, to warto dobrać wywoływacz i parametry naświetlania. Drugie zdjęcie to już właściwy kierunek.
Mam jeszcze dwie rolki, ale nie wiem czy sobie nie darować. Dopuszczam możliwość że materiał zdegradował nierównomiernie bo wszystkie powyższe fotki są z tej samej rolki, naświetlane wdg tych samych parametrów. A jednak efekty nieco się różnią. Porobię jeszcze jakieś próby, ale dla ładnych kadrów w IR chyba lepiej będzie nabyć świeży materiał.
@Bokeh, fajne symboliczne kadry, szczególnie ten pierwszy.