Instrukcje serwisowe Canon?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Szukając czegoś znalazłem takie coś
Czyżby to były canonowskie instrukcje serwisowe?
Przejrzałem kilka i może nie są to dokładnie instrukcje serwisowe, ale spisy części i rysunki montażowe.
Może komuś się przyda.
http://www.f20c.com/stuff/canon/partslist/
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

J.A. pisze: 16 sie 2024, 15:58 Może komuś się przyda.
Tego rodzaju materiały są wielce przydatne - sam sporo podobnych wykorzystałem, dzięki czemu samodzielnie przywróciłem pełną sprawność i funkcjonalność, a także odpowiedni stan kosmetyczny licznym korpusom i obiektywom.

Tu jest chyba najbogatsze tego typu archiwum, gdzie obok skanów oryginalnych instrukcji serwisowych są także bardzo pomocne skany artykułów z amerykańskiego Camera Craftsman i podobnych wydawnictw: https://learncamerarepair.com/index.php .
Do niedawna materiały z tej strony można było pobierać bezpłatnie, obecnie trzeba wnosić niewielką, zryczałtowaną opłatę na utrzymanie serwera, na którym te materiały są zdeponowane.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo
-#

PS. Zeszło mi całe niedzielne popołudnie i 2/3 nocy, ale z pomocą materiałów pobranych z sieci (choć nie w formie oryginalnych instrukcji serwisowych) udało mi się doprowadzić do stanu niemal idealnego dość skomplikowany, bo składający się z czterech wzajemnie przemieszczających się zespołów soczewek zoom Minolty MD 70-210 mm/f4.
Przed czynnościami serwisowymi obiektyw nie nadawał się do użytku - pierścień zmiany ostrości/ogniskowej poruszał się z bardzo dużym oporem, zaś soczewki pokryte były mętnym nalotem z lokalnymi ogniskami pleśni.
Obiektyw rozebrałem doszczętnie - notując w trakcie usytuowanie poszczególnych istotnych części i wykonując odpowiednie znaczniki pozwalające później zmontować poszczególne podzespoły z zachowaniem pierwotnych pozycji. Usunąłem stare smary, dokładnie oczyściłem i odtłuściłem wszystkie elementy mechaniczne. Poszczególne elementy optyczne udało się wyczyścić tak, że obecnie są sterylnie czyste, a przy tym nienaruszone zostały ich powłoki przeciwodblaskowe.
Po nałożeniu nowych smarów (dwa rodzaje) złożyłem obiektyw na powrót i skontrolowałem jego działanie. Efekt w 100% mnie satysfakcjonuje - pierścień zooma/ostrości porusza się gładko, równo i z delikatnym oporem, zaś obraz (chwilowo zarejestrowany cyfrowym bezluterkowcem) jest bardzo ostry na całej powierzchni kadru i kontrastowy. Obiektyw zachowuje parafokalność co świadczy o prawidłowym montażu.
Obiektyw który dotarł do mnie jako praktycznie bezużyteczny (zakupiony w komplecie z innym obiektywem za śmieszne pieniądze), obecnie działa jak nowy i podobnie wygląda. :->
Na marginesie: obiektyw zbudowany jest tak, że nie dziwię się, że Minolta produkowała ten obiektyw dla Leitza, jako Vario-Elmar R.
20240818_182450-Resizer-1024M.jpg
20240818_182457-Resizer-1024M.jpg
20240818_182511-Resizer-1024M.jpg
20240818_182524-Resizer-1024M.jpg
20240819_101559-Resizer-1024M.jpg
_________________________________________________________________________________
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Z_photo, podziwiam i gratuluję.
Fan Pentax'a.
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 19 sie 2024, 12:06 Zeszło mi całe niedzielne popołudnie i 2/3 nocy
Nawet jeśli zawodowy serwisant poświęciłby 1/3 Twojego czasu to i tak kosztowałoby ładnych parę groszy. To tak ku uwadze narzekających na ceny serwisów foto. Solidna robota!
Z_photo
-#

Zawodowy serwisant z pewnością mógłby to zrobić szybciej - bo chociażby jego doświadczenie pozwalałoby mu działać, kiedy ja musiałem analizować konstrukcję i rejestrować położenie poszczególnych podzespołów, żeby dało się to finalnie poskładać.
Jednak nawet w wykonaniu profesjonalisty czynności serwisowe można przeprowadzić na dwa, wzajemnie wykluczające się sposoby: albo dobrze, albo tanio.
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 19 sie 2024, 18:54 albo dobrze, albo tanio
Jak ze wszystkim.
ODPOWIEDZ