Zwijanie powrotne - Kiev 88

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
einverv
-#
Kontakt:

Post autor: einverv »

Cześć, po zwinięciu negatywu na rolkę powrotną wygląda on jak na zdjęciu. Z jakiegoś powodu nawija się krzywo, tak że papier jest porozrywany a klatki nie są równoległe do krawędzi filmu. Wydaje mi się, że zakładam film prawidłowo, ale może będziecie mieli dla mnie jakieś podpowiedzi. Za rady typu "Kiev to szmelc kup ..." dziękuję, fotografuję tym co mam
Załączniki
IMG_20240801_175845.jpg
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

No to coś tam krzywe jest. Chyba po prostu obejrzyj kasetę dokładnie, czy coś tam nie jest zgięte, zbyt luźne z jednej strony, albo w ogóle jakieś nie takie. W sumie najbardziej bym podejrzewał, że rolka odbiorcza jest luźno trzymana na jednym końcu i jej oś jest przekoszona.
aka
-#

Post autor: aka »

einverv pisze: 01 sie 2024, 17:59 jakieś podpowiedzi
Pierwszy/jedyny taki przypadek? Ja bym założył rolkę z papierem i przy otwartej tylnej ściance przewinął wyzwalając 12 razy migawkę obserwując jak się papier przesuwa i nawija. Niewykluczone, że szpulka jedna lub druga nie była poprawnie założona, ale raczej zdawcza. Jak naświetlone są klatki na filmie tzn. czy marginesy są równe na całej długości czy też "ścięte"?
Awatar użytkownika
einverv
-#
Kontakt:

Dzieje się tak od zawsze, raz zwija poprawnie, raz nie. Zakładam, że z połowa jest krzywo zwinięta. Jak się papier nawija nie mam jak zobaczyć, ale przez szyberek zawsze sprawdzam numerki. Bo jak to w Kievie, czasami trzeba odrobinę podciągnąć. Migawkę naciągam jednym płynnym ruchem. Marginesy nie są równe, bo przez to że film idzie lekko krzywo w stosunku do okienka kasety, klatki są odrobinę obrócone względem, że tak powiem, osi filmu. Nigdy nie sprawiało mi to problemu, ale teraz do jednego projektu muszę zrobić stykówki, więc zależy mi, aby kadry były równolegle do krawędzi filmu
aka
-#

Post autor: aka »

einverv pisze: 01 sie 2024, 20:07 Jak się papier nawija nie mam jak zobaczyć
No tak, dałem plamę bo nie wiedzieć czemu miałem w oczach Kieva 60... Nie da się przewinąć papieru w odłączonej kasecie? Musi być źle prowadzona szpula zdawcza.
Awatar użytkownika
einverv
-#
Kontakt:

Można przewinąć, w wyjętym insercie z kasety. Nie pomyślałem o tym, dzięki. Jeśli nie uda mi się tego odtworzyć w ten sposób to będę się jeszcze odzywał
ODPOWIEDZ