Imperitus pisze: ↑26 cze 2024, 08:44
kiedy wszyscy ślepią w ekrany bo mecz
No ale to już się skończyło. Mówię, nie jako kibic, którym nie jestem. Kolega wślepiający mi mówił z płaczem.
A na tłumy polecam poranek pierwszego dnia Bożego Narodzenia, oczywiście jeśli pogoda pozwala. Po Krakowie ok 9:00 przemykają tylko gdzieniegdzie zbłąkani turyści. poszukujący z obłędem w oczach, otwartej kawiarni z kawą.
Nie polecam natomiast używać w tym celu... pandemii.
Imperitus pisze: ↑26 cze 2024, 08:44
Kamera 4x5 staje się nagle wcale dyskretna, nawet na gwarnej toruńskiej starówce, kiedy wszyscy ślepią w ekrany bo mecz
Po Euro też raczej zainteresowania nie będzie. Co najwyżej jakaś panienka zapyta kiedy będzie w TV włażąc w kadr
aka pisze: ↑26 cze 2024, 11:53
Co najwyżej jakaś panienka zapyta kiedy będzie w TV włażąc w kadr
Co starsi jeszcze się orientują że wchodzą w kadr i szybko się usuwają, ale młodsi chyba biorą to za niwelator albo teodolit, bo stoją jak gdyby nigdy nic.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Ilforda HP5+ 120 w D-76 1+1, wygląda nieźle i Legacy 100 135 w w D-76 1+1, strasznie ciemno. Chyba trochę zaświetliłem przy mocowaniu się z źle uciętą końcówką i szpulą koreksu :(
Fomapan 100@100 mały obrazek. Wołany w pozyskanym ORWO R09. Termin przydatności nieznany, chociaż częściowo daje się coś odczytać ze stempla. Prawdopodobnie "marzec 94". Dla pewności przefiltrowany dwukrotnie. Brak osadu w butli (1 l.) i na bibule filtracyjnej. Kolor: w typie "americano" ale pod światło "przezroczysty". Przyjąłem czas dla Rodinala i roztwór 1:50. Moim zdaniem trochę brakuje w cieniach. Gdyby przyjąć rozcieńczenie 1:40 (jak zalecało ORWO) to chyba byłoby ok.
W sieci znalazłem twierdzenia, że ORWO R09 jet trwalszy niż Rodinal Agfy i bardziej stabilny w pracy przy małych rozcieńczeniach. https://myvimu.com/blog/agent-r09-czyli ... wolywacza/
oraz https://fluxspott.blogspot.com/2016/04/ ... o-r09.html
Moją Fomę 100 wołałem w 22°C przez 7'15'' jako czas wyjściowy dla 20°C przyjąłem jak zawsze 9'.
Dobrze wiedzieć, że zdobyczny R09 działa Ja jeszcze nie testowałem. Czy mógłbyś wrzucić jakiś przykładowy skan negatywu wywołanego przy użyciu tego wywoływacza?
Więcej sprzętu niż talentu
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Proszę bardzo. "Skany" zrobione smarkiem Redmi 9 na tle okna z rozpraszaczem zrobionym z kartki papieru do drukarki (nic innego nie było "pod ręką". Tak jak wyszło z fotoaparatu.
Foma 100@200 wołana w ORWO R09 w 23°C przez 10min. Roztwór 1:40. Zrobiłem taki mini test "półklatkowca" jakim jest AGAT 18. Mój liczy dobre 40 lat ale był niemal nieużywany. O dziwo działa poprawnie. W słoneczny dzień wszystko jest ok. Przy fotkach w innych warunkach trzeba odpowiednio dobrać symbol pogody dla danej sceny i niekoniecznie jest to symbol "słoneczka" gdy robimy w cieniu przy słonecznej pogodzie. Trzeba więc mieć nieco podstawowej wiedzy o naświetlaniu. Zaskoczyła mnie regularność odstępów pomiędzy "półklatkami". Ogólnie film wyszedł ok. ORWO R09 działa jak powinien.
Kilka skanów klatek z filmu jak wyżej. prosto z Minolty Dual na ustawieniach neutralnych. Kadry oczywiście dość przypadkowe, wykonane dla testów aparatu i wywoływacza.