Papier BW

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Adams
-#
Kontakt:

Papier BW

Post autor: Adams »

Parę lat temu kupiłem dużo papierów i niestety się kończą i tak sobie zerknąłem na sklep i mnie zatkało po ile jest teraz Ilford FB:(
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Papier BW

Post autor: J.A. »

Niestety właśnie po tyle.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Adams
-#
Kontakt:

Papier BW

J.A. pisze: 01 cze 2024, 21:40 Niestety właśnie po tyle.
A mówi się że BW ma przyszłość bo color to drogi. Karteczka koloru do RA4 to mały pikuś przy cenach Ilforda.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Adams
-#
Kontakt:

Papier BW

a czy jest cały czas różnica pomiędzy Ilfordem a Fomą ? Ja preferowałem Adoxa MCC ale się skończył, drugim wyborem był Oriental ale też się skończył.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
mrek
-#

Papier BW

Post autor: mrek »

Poczytaj o Fomabrom Variant. Używam go zamiennie z Ilfordem i w niczym mu nie ustępuje.
Używam wersji 111 (błyszcząca, suszona na szybie dostaje ładny półmat). Do tego jest na grubym papierze, choć to akurat skutkuje też "wypijaniem" większej ilości wywoływacza.
Ale od czasu jak zacząłem używać to paczka 30x40/10 podrożała z 70 na 111
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Papier BW

Post autor: Mirosław »

Chyba coś podskoczyło z ceną :shock: :shock:
Załączniki
1.png
Uzależniony od fotociemni .
oKuba
-#

Papier BW

Post autor: oKuba »

Adams pisze: 02 cze 2024, 09:11 A mówi się że BW ma przyszłość bo color to drogi.
A gdzie to tak mówią? BW to juz od dziesiątek lat nisza. Przyszłość pewnie ma, ale tanią?
aka
-#

Papier BW

Post autor: aka »

Mirosław pisze: 02 cze 2024, 11:23 Chyba coś podskoczyło z ceną :shock: :shock:
Najwyraźniej jakaś pomyłka bo ten sam papier na sąsiedniej licytacji kosztuje ok. 120 zł, a w sklepach internetowych cena podobna <120 zł.
darekdp1
-#

Papier BW

Post autor: darekdp1 »

Kupiłem tydzień temu w sklepie Fomy (fomaobchodz.cz) papier Fomaspeed variant 313. Format 30x40 w pudełku 50 sztuk.
Jest zdecydowanie tańszy (nawet z przesyłką 10 Euro) niż w Polsce. Poza tym papiery kolorowe z rolki są zdecydowanie tańsze (2-3x) od papierów BW. Przy Ilfordzie MGV współczynnik cena/sztuka jest już kosmiczny.
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Papier BW

Post autor: skrystos »

Papiery fomy nie są zle generalnie :)
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Papier BW

Post autor: Tomasz. »

Papiery fomy są przyzwoite, acz na jednym z zagranicznych forów narzekają, że po czasie zdarza im się żółknąć, nawet przy odpowiedniej obróbce. Mimo to używam od dość długiego czasu fomabrom variant, używałem również fomatone, fomalux i ich papierów stałogradacyjnych i raczej nie mam powodu by narzekać. Wiadomo papiery ilforda to klasa sama w sobie i obecnie nie ma nikogo kto miałby do nich podejście, ale jednak cena często jest tym ostatnim decydującym czynnikiem.
Szkoda, że nie ma już papierów Adoxa i Tetenala. Szczególnie ten ostatni, moim zdaniem, miał najlepszy stosunek ceny do jakości.
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Papier BW

Goły mi też żółkły jak źle płukałem. Jak robię to porządnie to nie ma problemu :) Co do ilforda od dawna ich nie próbowałem, muszę kupić na testy i porównać jakość odbitki tu i tu przy podobnych parametrach bo jestem ciekaw.
krzychu128
-#

Papier BW

Post autor: krzychu128 »

Robiłem ostatnio projekt dla którego wykonałem około 30 odbitek formatu 40x40. Część na fomabrom 111, a część na Ilford MG FB. Wszystko suszone na szybie emulsją do góry. Nie do odróżnienia w gotowych pracach na czym zrobione. Nawet filtracja wychodziła ta sama. W obróbce foma wypływa na powierzchnię a Ilford tonie w roztworach. No i inne światło przy obróbce. Ale efekt finalny taki sam, a kupując w Czechach różnica w cenie bardzo istotna.
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Papier BW

Z filmami fomy jak się dobrze zaprzyjaźnisz to też świetne obrazki uzyskasz. Trzeba poznać materiał :)
krzychu128
-#

Papier BW

Post autor: krzychu128 »

skrystos pisze: 03 cze 2024, 21:23 Z filmami fomy jak się dobrze zaprzyjaźnisz to też świetne obrazki uzyskasz. Trzeba poznać materiał :)
Pewnie masz rację :-) Ale wątek o papierach...
ODPOWIEDZ