co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
Minolta Dynax 800si, Minolta AF 100-300/4.5-5.6 APO
Fomapan 100@100ASA (135)
Typ Diafine, (24°C), 4'+4', 10/60x1
Kentmere Pan 400@400ASA (135)
Fomapan 100@400ASA (135)
Fomapan 100@100ASA (135)
Kentmere Pan 400@400ASA (135)
Fomapan 100@400ASA (135)
We wtorek wywołałem rolkę Kodaka EXR 500T 5296. Naświetlany na 50 ASA, wywołany w 30st C w 8 minut. Grzanie cyrkulatorem do gotowania sous vide, agitacja ciągła poprzez obracanie szpulą tak aby film "zagarniał" płyn między zwoje.
Poniżej prezentuje trzy przykładowe kadry
Poniżej prezentuje trzy przykładowe kadry

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

co właśnie wywołałeś?
Ilford Delta 400 ex. 800, ID 68, 1+1, 11' 30", 23°C.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
co właśnie wywołałeś?
Testowy odcinek 5 klatek Agfa Precisia CT100. Film przeterminował się w 2001r więc naświetliłem 5 testowych klatek:
1), 100 ASA
2). 80ASA
3). 64ASA
4). 50ASA
5). 25ASA
Za każdym razem fotografowałem to samo. Następnie wywołałem w nietypowym procesie bo jako FD poszedł W14 Fenal z Rodankiem potasu na zimno (w temperaturze zastanej) a po 3 krotnym wypłukaniu filmu zaświetliłem go tak jak cz-b odwrotkę zaświetlam i wywołałem w ECN2 w 32st C. Jak wyschnie pokaże efekty, na pierwszy rzut oka nie wygląda źle.
1), 100 ASA
2). 80ASA
3). 64ASA
4). 50ASA
5). 25ASA
Za każdym razem fotografowałem to samo. Następnie wywołałem w nietypowym procesie bo jako FD poszedł W14 Fenal z Rodankiem potasu na zimno (w temperaturze zastanej) a po 3 krotnym wypłukaniu filmu zaświetliłem go tak jak cz-b odwrotkę zaświetlam i wywołałem w ECN2 w 32st C. Jak wyschnie pokaże efekty, na pierwszy rzut oka nie wygląda źle.

co właśnie wywołałeś?
Ano kombinuje
Zacząłem rok temu na negatywach które podrzucił mi znajomy (nie istotne dla niego) - efekty mnie zachęciły.
W tym roku spróbowałem na dedykowanym materiale i wygląda na to, że jak na slajd z terminem przydatności do roku 2001 nie wiadomo jak przechowywany wyszło nieźle
Powodem tych kombinacji jest to, że uwielbiam slajdy ale nie stać mnie na zakup dedykowanej chemii. Znalazłem w internecie informacje (nawet tutaj któryś z kolegów o tym wspomniał), że da się wywołać slajd kolorowy bez dedykowanej chemii. Widziałem patenty na użycie jako FD wywoływaczy takich jak Rodinal 1+25 lub Kodak HC 110 (nie pamiętam który roztwór) na ciepło z czasami sięgającymi 20 paru minut a dalszy proces po wypłukaniu i zaświetleniu C41 z wydłużonym czasem wywołania i wybielania. Efekty bywały różne.
Pomyślałem, że można by spróbować to zrobić używając jako FD Fenal W14 na zimno a część kolorową zrobić już na ciepło w chemii ECN2 co powinno dać lepszy efekt bo w ECN2 jest w wywoływaczu do koloru CD3 jak w tym do E6 a nie CD4 jak do C41. Próby robione na negatywach wykazały, że to działa ale czas pierwszego wywołania trzeba skrócić względem tego co podaje tabela dla cz-b odwrotek dzięki czemu dzisiejsza próba z filmem dedykowanym do slajdów wypadła moim zdaniem OK. Tak jak pisałem wcześniej jutro film zeskanuje i wrzucę tu skany

W tym roku spróbowałem na dedykowanym materiale i wygląda na to, że jak na slajd z terminem przydatności do roku 2001 nie wiadomo jak przechowywany wyszło nieźle

Powodem tych kombinacji jest to, że uwielbiam slajdy ale nie stać mnie na zakup dedykowanej chemii. Znalazłem w internecie informacje (nawet tutaj któryś z kolegów o tym wspomniał), że da się wywołać slajd kolorowy bez dedykowanej chemii. Widziałem patenty na użycie jako FD wywoływaczy takich jak Rodinal 1+25 lub Kodak HC 110 (nie pamiętam który roztwór) na ciepło z czasami sięgającymi 20 paru minut a dalszy proces po wypłukaniu i zaświetleniu C41 z wydłużonym czasem wywołania i wybielania. Efekty bywały różne.
Pomyślałem, że można by spróbować to zrobić używając jako FD Fenal W14 na zimno a część kolorową zrobić już na ciepło w chemii ECN2 co powinno dać lepszy efekt bo w ECN2 jest w wywoływaczu do koloru CD3 jak w tym do E6 a nie CD4 jak do C41. Próby robione na negatywach wykazały, że to działa ale czas pierwszego wywołania trzeba skrócić względem tego co podaje tabela dla cz-b odwrotek dzięki czemu dzisiejsza próba z filmem dedykowanym do slajdów wypadła moim zdaniem OK. Tak jak pisałem wcześniej jutro film zeskanuje i wrzucę tu skany

-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Kodak 2238
HC-110 400+6,5, 21°C, 7min.
TF-2, mirasol
pod lupą najlepiej wygladają klatki na 6 iso, zobaczymy, co powie skaner ...
HC-110 400+6,5, 21°C, 7min.
TF-2, mirasol
pod lupą najlepiej wygladają klatki na 6 iso, zobaczymy, co powie skaner ...
co właśnie wywołałeś?
53/24
Foma 100
Diafine
22C, 4+4 min., 10/60x3
Foma 100
Diafine
22C, 4+4 min., 10/60x3
co właśnie wywołałeś?
miki11, obiecałem podzielić się efektami, oto one: https://1drv.ms/f/s!Amr0qBQf8pbKnlymP7O ... 7?e=ZgbZ8A
Moim zdaniem najlepiej wygląda to na 50ASA. Ciekawą sprawą jest to, że o ile na skanach nie wygląda to najlepiej o tyle w projekcji jest nieźle a klatka naświetlona na 50ASA wygląda moim zdaniem bardzo dobrze. Oczywiście jak na film któremu termin wyszedł w 2001r i nietypowy sposób wywołania.
Skanowane Epsonem 3490. Resztę rolki naświetlę na 50 ASA i spróbuję lekko wydłużyć czas pierwszego wywołania
Moim zdaniem najlepiej wygląda to na 50ASA. Ciekawą sprawą jest to, że o ile na skanach nie wygląda to najlepiej o tyle w projekcji jest nieźle a klatka naświetlona na 50ASA wygląda moim zdaniem bardzo dobrze. Oczywiście jak na film któremu termin wyszedł w 2001r i nietypowy sposób wywołania.
Skanowane Epsonem 3490. Resztę rolki naświetlę na 50 ASA i spróbuję lekko wydłużyć czas pierwszego wywołania

co właśnie wywołałeś?
54/24
Foma 200 @ 125 ASA
Rodinal 1+100
20C, 18 min., 30/210x3
Foma 200 @ 125 ASA
Rodinal 1+100
20C, 18 min., 30/210x3
co właśnie wywołałeś?
Te przykłady potwierdzają tezę, że "diabeł" tkwi w szczegółach.
Ważne, że oglądane na ekranie z rzutnika wygląda jak na stary i nie wiadomo jak przechowywany slajd dobrze 
P.S. Niektórym ten sam film wywołany w dedykowanym procesie wyszedł o wiele gorzej. Widziałem niedawno przykłady na jednej z grup na facebooku.

P.S. Niektórym ten sam film wywołany w dedykowanym procesie wyszedł o wiele gorzej. Widziałem niedawno przykłady na jednej z grup na facebooku.

co właśnie wywołałeś?
Różne rzeczy ludziom wychodzą, nawet w standardowym procesie i na świeżym materiale. Jak się eksperymentuje z niewiadomej kondycji filmem i intuicyjne skomponowanym procesem to nie ma co liczyć na pozytywne efekty.
co właśnie wywołałeś?
Nie tak znów intuicyjnie 
Zanim podjąłem próbę długo zbierałem informacje
Szkoda tylko, że nie mogę pokazać Wam jak to wygląda na ekranie.

Zanim podjąłem próbę długo zbierałem informacje

Szkoda tylko, że nie mogę pokazać Wam jak to wygląda na ekranie.

-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Czyli na ekranie oglądamy to, co jest podpisane "surowy skan"?