Kupię obciążnik do kamerki.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Kamerka jest za lekka i łapki mi się trzęsą.
Wypróbuj stary sposób: w gniazdo statywowe wkręć śrubę z oczkiem, przywiąż do niej sznurek o długości podobnej do Twojego wzrostu. Dolny koniec sznurka przydepnij, po czym go lekko napnij przez podniesienie aparatu/kamery - obraz będzie bardziej stabilny.
To taki nieuciążliwy, kieszonkowy substytut monopodu.
To taki nieuciążliwy, kieszonkowy substytut monopodu.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Próbowałeś?
Ja będąc malkontentem mechanikiem założyłem, że to nie działa. Empirycznie sprawdzone. Nie działa.
A teraz dlaczego tak założyłem.
Bo musisz napinać sznurek, czyli zamiast opierać aparat o coś twałego musisz nie dość że pokonywać siłę grawitacji, to jeszcze dodatkowo używać siły by napiąć sznurek, co po kilku sekundach wprowadza większe drgania niż trzymanie aparatu w powietrzu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dziala, dziala. Nie jednak na sznurku a na lince. Kolega używa do swojego panoramicznego Horizonta i chwali. A tutaj widło:
https://youtu.be/6RZvTvkqntc?si=gUPqy-XuPDWPzZ2T
Z tego co pamietam, to kosztuje to jakas dyche ojro
Jak już napisałem jestem mechanik malkontent. Horyzonta używałem ze wszystkimi wbudowanymi czasami zwyczajnie z ręki.
A ten patent ma się sprawdzić w czasach rzędu 1/15-1/4 przy założonym standardzie.
Lepiej przycisnąć aparat do gęby i wstrzymać oddech na ten ułamek sekundy. Jak w strzelaniu.
Poza tym wolałbym gdybyś napisał, "działa, działa, sprawdziłem osobiście"
Z ciężkimi zestawami to raczej nie będzie efektywne. Natomiast z lekkimi pozwala w niewielkim stopniu je ustabilizować.
_________________________________________________________________________________
Pytanie co znaczy ciężki. Czy EOS 3 z 17-40, to już ciężki? ( w tym przypadku i tak ogniskowa bardzo wydłuża dolny czas), ale już taki spacer zoom ze światłem 2,8 daje sporą wagę dla sprzętu.
No właśnie
Z wojska wiem że przed strzałem należy wstrzymać oddech
Jeśli chodzi o łapska to proszę dać na pełny ekran i przyuważyć.
https://www.youtube.com/watch?v=ApA5uFiBTIU Mogłem oprzeć się o coś bokiem i to też byłoby wyjście. Co do statywu to raczej nie.
Jeśli chodzi o łapska to proszę dać na pełny ekran i przyuważyć.
https://www.youtube.com/watch?v=ApA5uFiBTIU Mogłem oprzeć się o coś bokiem i to też byłoby wyjście. Co do statywu to raczej nie.