Takiś dowcipny? Może wysil się i odpowiedź na pytanie. Za trudne?
Etniczności - kulinarne, językowe etc.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Coś dla miłośników Contaxa
Jak zwykle szybko przechodzisz do ofensywy w dyskusji.

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada

Odpowiedziałem na pytanie, jesteś usatysfakcjonowany?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
- A wy kto? Nie Polak?
- Niee
- To kto? Niemiec?
- Niee
- To może Francuz?
- Nie Francuz.
- To kto wy?
- Ja tutejszy.
- Jaki tutejszy?
- A tutejszy. Z bagna!

- Niee
- To kto? Niemiec?
- Niee
- To może Francuz?
- Nie Francuz.
- To kto wy?
- Ja tutejszy.
- Jaki tutejszy?
- A tutejszy. Z bagna!

No tak to działa, dokładnie 

jerezano, proste 

Widzę po edycji, że refleksja przyszła. Rzecz tym, że jak ktoś używa określenia "prawdziwy" do jakiejś grupy społeczeństwa to pachnie mi to szowinizmem, bo konsekwentnie muszą być także nieprawdziwi czyli jacy? Jeśli prawdziwy Cieszyniok nie czuje się Polakiem to kim? Ciekawe czy "prawdziwy Kaszub" czuje się Polakiem czy nie, albo Kurp czy też... No chyba, że pojęcie "naród" uznamy za nieistniejące lub anachroniczne...
aka, rzecz w tym do jakiego kraju dana grupa etniczna należała dłużej, tak bym to widział. A kim się czuje Cieszyniok, masz wyżej.
nie no, tu to się nie zgodzę. Kwestia świadomości czy tożsamości narodowej nijak ma się do politycznej przynależności danych terenów, a co za tym idzie danej grupy etnicznej. Weźmy np. Basków, Szkotów, Irlandczyków z Irlandii Północnej itd.
Oczywiście nie miałem na myśli obecnej przynależności politycznej, w kontekście naszej dyskusji wręcz przeciwnie. Przytaczasz tu narody które posiadały kiedyś niezależne państwa, to właśnie miałem na myśli. W kontekście Księstwa Cieszyńskiego może nie jest to idealny przykład bo jednak większość swojego istnienia było zależne od korony Czeskiej. Posiadało jednak autonomię.
ale mamy też mniejszości, które albo nie miały nigdy swojej państwowości, albo nie na terenach gdzie funkcjonują obecnie. W Polsce np mamy mniejszości takie jak: Łemkowie, Ślązacy, Romowie, Karaimi, Kaszubi czy Tatarzy... I nie każda mniejszość jest autochtoniczna dla terenów które zamieszkuje, co też chyba nie powinno dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę różne zawieruchy dziejowe.

Ostatnio zmieniony 07 lut 2024, 13:36 przez Tomasz., łącznie zmieniany 1 raz.
No tak, rozumiem co masz na myśli.