Super, oKuba, o to chodziło. Czyli 1 do 1 odpowiednik Kodalk.
Wywoływacz typu Diafine
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Wywoływacz typu Diafine
aka Co ciekawe w necie cyrkluja rozne (pod wzgledem gramatury skladnikow) przepisy na otrzymanie Kodalka. Na stronie B&H mozna znalezc taki:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/ ... lkali.html
Na, forum Leiki, ktos te przepisy porownywal i wyszlo tak:
„ I found different ratios to mix it up from 1:4.25 up to 1:4.78”
Autor domniemywal, ze przepis z B&H moze nie miec odpowiedniego odczynu ph.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/ ... lkali.html
Na, forum Leiki, ktos te przepisy porownywal i wyszlo tak:
„ I found different ratios to mix it up from 1:4.25 up to 1:4.78”
Autor domniemywal, ze przepis z B&H moze nie miec odpowiedniego odczynu ph.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2024, 08:52 przez oKuba, łącznie zmieniany 2 razy.
Wywoływacz typu Diafine
Nie chce mi się cytować, ale wniosek z rozlicznej lektury jest taki, że sypać 4 wodny i się nie martwić. Będzie bardziej zasadowy bez negatywnych konsekwencji. Podobno 8 wodny nie występuje w handlu... Ja mam 4 wodny opisany prze chemika (dr hab.) fotografa jako Kodalk i tego się będę trzymał

Ostatnio zmieniony 02 lut 2024, 09:01 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wywoływacz typu Diafine
nieźle a ja ładowałem 450 g boraksu na oczekiwane 100 g meta boranu.
Ktoś się wyraźnie walnął
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wywoływacz typu Diafine
Kolejne uzupełnienie za obcym forum:
https://www.photrio.com/forum/threads/k ... ents.4365/
---
"Istnieją trzy kwasy tlenowe boru; orto- (H3BO3), meta- (HBO2) i tetra- (H2B4O7 - czyli boraks). Ze wzorów widać, że kwasy stopniowo "wysychają". Ma to związek z temperaturą, w jakiej powstają. W wysokiej temperaturze pozostaje tylko tlenek B2O3.
Do „hydratacji” soli sodowej tetrakwasu stosuje się boraks i wodorotlenek sodu. Gdybyś miał kwas tetraborowy i chciał
meta, dodałbyś wodorotlenek wodoru i wodę.
Ług (wodorotlenek sodu - NaOH) jest bardzo higroskopijny. Nadmiar spowoduje wytworzenie soli orto."
W innym miejscu:
---
Właściwy sposób na uzyskanie równoważnika 100 g to 69 g boraksu i 14,5 g wodorotlenku sodu. Boraks to oficjalna nazwa Na2B4O7*7(H2O), produktu, który można kupić w supermarkecie.
Tu mi się nie bardzo zgadza stopień uwodnienia (hydratacji) boraksu. Wydaje się, że boraks obecny w naszym handlu to wersja dziesięciowodna (dekahydrat).
https://www.photrio.com/forum/threads/k ... ents.4365/
---
"Istnieją trzy kwasy tlenowe boru; orto- (H3BO3), meta- (HBO2) i tetra- (H2B4O7 - czyli boraks). Ze wzorów widać, że kwasy stopniowo "wysychają". Ma to związek z temperaturą, w jakiej powstają. W wysokiej temperaturze pozostaje tylko tlenek B2O3.
Do „hydratacji” soli sodowej tetrakwasu stosuje się boraks i wodorotlenek sodu. Gdybyś miał kwas tetraborowy i chciał
meta, dodałbyś wodorotlenek wodoru i wodę.
Ług (wodorotlenek sodu - NaOH) jest bardzo higroskopijny. Nadmiar spowoduje wytworzenie soli orto."
W innym miejscu:
---
Właściwy sposób na uzyskanie równoważnika 100 g to 69 g boraksu i 14,5 g wodorotlenku sodu. Boraks to oficjalna nazwa Na2B4O7*7(H2O), produktu, który można kupić w supermarkecie.
Tu mi się nie bardzo zgadza stopień uwodnienia (hydratacji) boraksu. Wydaje się, że boraks obecny w naszym handlu to wersja dziesięciowodna (dekahydrat).
ale się bałagan zrobił z tym diafine... teraz żeby to prześledzić trzeba szukać aż w 3 tematach.
Nie dałoby się tego scalić w tym pierwszym najstarszym?
diafine-t7008.html
Nie dałoby się tego scalić w tym pierwszym najstarszym?
diafine-t7008.html
Wywoływacz typu Diafine
Pewnie by się dało, tylko tam nikt nie zaglądał. Poza tym można by jakąś "esencję" z tego tematu wyciągnąć i zrobić łatwo dostępną.