Yashica Mat + Sverdlovsk 4 czy bedzie ok ?

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

suchar pisze:Nie ma blokady. Masz okienko, w którym pokazują Ci się cyferki (ale nie te z papieru, w który jest owinięty film) i po prostu przewijasz. Niestety, trzeba się nauczyć robić to dokładnie, bo inaczej łatwo poucinać/ponakładać klatki. Ja i tak nawet teraz czasem ucinam ostatnią klatkę, ale to dlatego, że mam tendencję do "przedobrzenia" z przewijaniem ;)
??? chyba masz defekt w aparacie, Yashica D ma blokadę przewijania filmu, tzn, jest okienko licznika, owszem, ale po przewinięciu do następnej klatki, klamka zapada i nie powinno się dać przewinąć dalej. piszą o tym na 18 stronie tego podręcznika, który podlinkowałem, nazywając całą akcję "semi automatic".
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
suchar
-#
Kontakt:

Post autor: suchar »

rbit9n pisze:
suchar pisze:Nie ma blokady. Masz okienko, w którym pokazują Ci się cyferki (ale nie te z papieru, w który jest owinięty film) i po prostu przewijasz. Niestety, trzeba się nauczyć robić to dokładnie, bo inaczej łatwo poucinać/ponakładać klatki. Ja i tak nawet teraz czasem ucinam ostatnią klatkę, ale to dlatego, że mam tendencję do "przedobrzenia" z przewijaniem ;)
??? chyba masz defekt w aparacie, Yashica D ma blokadę przewijania filmu, tzn, jest okienko licznika, owszem, ale po przewinięciu do następnej klatki, klamka zapada i nie powinno się dać przewinąć dalej. piszą o tym na 18 stronie tego podręcznika, który podlinkowałem, nazywając całą akcję "semi automatic".
No najwyraźniej. Kurczę, że też do tej pory nie wiedziałem... Tak czy siak, jakoś bardzo uciążliwe to nie jest, ale zdarza się tę ostatnią klatkę uciąć :/
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

możesz spróbować naprawy u p. Adamczyka, raczej powinien to bez problemu nafiksować, niby usterka mało uciążliwa, ale czasem ta ostatnia klatka bardzo się przydaje. (o ostatniej klatce swego czasu pisał Rudolf na swym blogu, wiele z nią kłopotu, ale... http://zawsze-kwadrat.pl/2007/03/ku-przestrodze/ )
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
suchar
-#
Kontakt:

Post autor: suchar »

Spróbuję coś z tym zrobić.

A co do klątwy ostatniej klatki, to na szczęście nie mam żony... ;)
Darek
-#

Post autor: Darek »

Witam
Tu chyba są dość dobrze opisane różnice między Yashicami TLR
http://yashicamat.webpark.pl/wstep.htm
Pozdrawiam
Przemo
-#

Post autor: Przemo »

Zastanawia mnie taka rzecz, oglądam/przeglądam zdjęcia Yashici D i Yashicą robione i coraz bardziej ten aparat mi się podoba. W miarę oglądania zdjęć naszła mnie pewna wątpliwość, że do Yashici D nie można wkręcić wężyka spustowego. Zacząłem przeglądać zdjęcia pod tym kątem, potem Ysahica MAT i widzę że tam jest miejsce na węża w spuście migawki. Gdzie w modelu D podpina się wężyk??
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

W mojej Yashica_MAT wężyk spustowy nakręca się.

Tzn.: patrząc na spust migawki od przodu - widzisz wystający spust otoczony (przy obudowie) takim nakręcanym, płaskim, pierścieniem. Ten pierścień trzeba odkręcić i w to miejsce nakręcić specjalny (walcowy z popychaczen w środku) spust wężyka. W taki sposób, że cały popychacz (wystający z Yashiki) schowa się w tym walcu wężyka.

Polecam Yashica Guide: www.3106.net/photo/img/manYashica-Guide.pdf
Załączniki
Jashica-cable-release-slawo.jpg
Jashica-cable-release-slawo.jpg (50.54 KiB) Przejrzano 3341 razy
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, 17:34 przez slawoj, łącznie zmieniany 4 razy.
Przemo
-#

Post autor: Przemo »

W błąd wprowadziło mnie zdjęcie Yashica MAT bez tego płaskiego pierścienia przez co było widoczne miejsce gdzie wkręca się wężyk. Już wszystko jasne, dzięki slawoj, a już się bałem że będę musiał obejść się bez wężyka ;-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

slawoj pisze:Gwint - chyba podobny do tych złączek, z nakręcanych końcówek, do kabli TV.
Nie jestem pewien, ale gdyby to pasowało to można by sobie samemu coś takiego zrobić.
pasują nakrętki metalowe na wentyle samochodowe, trzeba tylko cienką końcówkę spiłować i nagwintować, pisałem o tym, ale nie pamiętam w którym wątku, najlepiej w wyszukiwarce forum wpisać "leica nipple" i się dojdzie do tego.

Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

rbit9n pisze:pisałem o tym, ale nie pamiętam w którym wątku
Ja też pamiętam, że pisałeś - ale mi się szukać, tego wątku, nie chciało :->
ODPOWIEDZ