FUJI Microfilm Negative 16mm

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

Dobry Wieczór,

Czy ktoś może wie w czym mogę wywołać ten wiekowy negatyw? Chodzi mi o chemię i procedurę. Zastanawia mnie napis "ANTI-HALO UNDECORATED". Czyli bez powłoki antyrefleksyjnej?

tempImageQb60Mj.gif
tempImageuuBN81.gif
Pozdrawiam,
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Big_Lynx pisze: 29 paź 2023, 23:23 Zastanawia mnie napis "ANTI-HALO UNDECORATED". Czyli bez powłoki antyrefleksyjnej?
W zasadzie nie znam angielskiego, ale "undercoated" wskazuje raczej na warstwę przeciwodblaskową nałożoną od spodu.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Z_photo pisze: 30 paź 2023, 00:03 "undercoated" wskazuje raczej na warstwę przeciwodblaskową nałożoną od spodu.
Tak jest w istocie, ale to negatyw cz-b, nie przypominam sobie, by stosowano na nich podlew podobny do tego co w ECN-2. To taka warstwa jak na wielu filmach 120, co się w wywoływaczu rozpuszcza.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
EE2
-#

Post autor: EE2 »

Zdaje się, że to jest film do kamery 16mm. Undercoated (nie undecorated bo to by oznaczało "nie dekorowany" :mrgreen: ) to znaczy, że od strony podłoża ma jakieś pokrycie. Zapewne warstwa antyodblaskowa w dodatku zapewniająca lepszy poślizg filmu w kamerze.
Mając taki film, kamerę 16mm i projektor wywołałbym to na odwrotkę :-D
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
ODPOWIEDZ