Yashica Mat + Sverdlovsk 4 czy bedzie ok ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Yashica Mat + Sverdlovsk 4 czy bedzie ok ?
Witam !!!
Od dluzszego czasu czytam to forum i w koncu zycie zmusilo mnie do rejestracji :) mam pytanie, udalo mi sie zakupic aparat srednio formatowy Yashica Mat, z racji iz nie posiada on wbudowanego swiatlomierza, chcialbym uzyc posiadanego juz Sverdlovsk 4... i tutaj mam pytanie czy z racji iz jest to sredni format to swiatlomierz bedzie pokazywal odpowiednie czasy dla przyslon??? czy musze cos pzeliczac z formatu 35 mm czy ustawiac wedlug wskazan swiatlomierz?? Moze pytanie laika ale za takiego sie tez uwazam w temacie 6x6... Z gory dziekuje za odpowiedz...
Od dluzszego czasu czytam to forum i w koncu zycie zmusilo mnie do rejestracji :) mam pytanie, udalo mi sie zakupic aparat srednio formatowy Yashica Mat, z racji iz nie posiada on wbudowanego swiatlomierza, chcialbym uzyc posiadanego juz Sverdlovsk 4... i tutaj mam pytanie czy z racji iz jest to sredni format to swiatlomierz bedzie pokazywal odpowiednie czasy dla przyslon??? czy musze cos pzeliczac z formatu 35 mm czy ustawiac wedlug wskazan swiatlomierz?? Moze pytanie laika ale za takiego sie tez uwazam w temacie 6x6... Z gory dziekuje za odpowiedz...
-
- -#
Dzieki za odpowiedz :) ogolnie to korzystalem z tego swaitlomierza przy Exa 1b i wiem jak dziala ale gdzies cos kiedys przeczytalem ze na innym formacie sie przelicza : :) A jesli chodzi o aparat to nie byl w takim pieknym stanie... nie dzialal spust, musialem rozkrecic i sie troche natrudzic , w srodku byla plastelina i jakies wstarzki, lustro i matowka jakby ktos go trzymal w odkurzaczu :) ale naprawilem i na sucho dziala ok... mam nadieje ze trzyma czasy... a kosztowal 4 funty na argu staroci :) nawet jako ekoracja pokoju to grosze...
tak jak pisze zieloo wszystko będzie grać. ja wcześniej taż używałem swierdłowska, a mam Jaśkę D. teraz mam sekonica i jest jeszcze lepiej.
aha, swierdłowsk mierzy światło dla obszaru tak jak ca. 30mm w małym obrazku (dla średniego 6x6 to jest ca. 50mm).
aha, swierdłowsk mierzy światło dla obszaru tak jak ca. 30mm w małym obrazku (dla średniego 6x6 to jest ca. 50mm).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
to znaczy, że kąt pomiaru jest taki jak dla obiektywu 30mm w małym obrazku (na film 35mm). w instrukcji => http://www.geocities.com/swierdlowsk/ piszą, że jest to 20*, ale na moje oko było ponad 60*. ale ja mam astygmatyzm, mogę się mylic.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
Podłącze się do tematu. Zastanawiam się nad kupieniem lustrzanki dwuobiektywowej rozważam możliwość kupienia Starta 66, Flexaret VI oraz yashica Mat lub D. Z tymi ostatnimi mam problem, wiem jakie parametry ma yashica D natomiast mało wiem o yashice mat. Jaka jest różnica między nimi? Za każdą odpowiedź będę wdzięczny.
Eh, wystarczy 30s i wujek google...Przemo pisze:Podłącze się do tematu. Zastanawiam się nad kupieniem lustrzanki dwuobiektywowej rozważam możliwość kupienia Starta 66, Flexaret VI oraz yashica Mat lub D. Z tymi ostatnimi mam problem, wiem jakie parametry ma yashica D natomiast mało wiem o yashice mat. Jaka jest różnica między nimi? Za każdą odpowiedź będę wdzięczny.
Yashica Mat i Yashica D
Ja mam D i jestem bardzo zadowolony. Kupiłem w świetnym stanie i sprawuje się bardzo dobrze. Brałem D, a nie Mat, bo w D mogę korzystać z multiekspozycji, a Mat-y wszystkie mają zintegrowany naciąg migawki z naciągiem filmu. Przykładowe zdjęcia z Yashici D możesz obejrzeć u mnie na blogu, adres w podpisie. Wszystkie są z Jaśki D.
ja też mam Yashicę D z Yashikorami 80/3,5. są też późniejsze wersje Yashiki D z Yarshinonami (tak jak w 124G np). w sieci niektórzy piszą, że Yashinony są lepsze od Yashikorów, ale jak porównuję skany w sieci, to na prawdę trudno jest mi orzec, czy jest tak faktycznie. parę moich zdjęć możesz znaleźć w galerii AT http://www.aparaty.tradycyjne.net/galeria_zdjec.php , w opisie jest wpisany "peryskop".
aha, ja swoją kupiłem za podobną cenę, więc na twoim miejscu bym się nie wahał.
dokładny opis Yashic możesz pobrać tu http://www.3106.net/photo/img/manYashica-Guide.pdf
aha, ja swoją kupiłem za podobną cenę, więc na twoim miejscu bym się nie wahał.
dokładny opis Yashic możesz pobrać tu http://www.3106.net/photo/img/manYashica-Guide.pdf
Dzięki za odpowiedź i za zdjęcia. Jeszcze tylko chciałbym wiedzieć jak to jest z przewijaniem filmu, suchar napisał że MAt ma zintegrowaną migawkę z naciągiem filmu. Jak to wygląda w yasice D, chodzi mi o to czy trzeba obserwować przewijanie filmu(jeśli tak to jak to wygląda kiedy światła jest bardzo mało) czy jest jakaś blokada naciągu.
P.S. Suchar fajny ten cykl z mostami, też coś podobnego fotografuje zbieram z tym że na razie małym obrazku.
P.S. Suchar fajny ten cykl z mostami, też coś podobnego fotografuje zbieram z tym że na razie małym obrazku.
Nie ma blokady. Masz okienko, w którym pokazują Ci się cyferki (ale nie te z papieru, w który jest owinięty film) i po prostu przewijasz. Niestety, trzeba się nauczyć robić to dokładnie, bo inaczej łatwo poucinać/ponakładać klatki. Ja i tak nawet teraz czasem ucinam ostatnią klatkę, ale to dlatego, że mam tendencję do "przedobrzenia" z przewijaniem ;)
PS. Dzięki, ale z mostem jest tylko jedno zdjęcie, i to i tak z wykorzystaniem pomysłu mojej przyjaciółki, która to istotnie projekt o mostach zrealizowała (realizuje)
PS. Dzięki, ale z mostem jest tylko jedno zdjęcie, i to i tak z wykorzystaniem pomysłu mojej przyjaciółki, która to istotnie projekt o mostach zrealizowała (realizuje)