Zlazła mi guma ... czym to podkleić ???
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Witam,
Mam pytanie do szanownego grona, macie doświadczenie w podklejaniu gumy na korpusie. Jakiego kleju najlepiej użyć żeby to w miare dobrze się trzymało i nie odpadło po tygodniu. Z góry dziękuje za wszystkie pomysły i podpowiedzi.
Paskudnie to wygląda, a aparat mimo że wiekowy robi świetne fotki.
Mam pytanie do szanownego grona, macie doświadczenie w podklejaniu gumy na korpusie. Jakiego kleju najlepiej użyć żeby to w miare dobrze się trzymało i nie odpadło po tygodniu. Z góry dziękuje za wszystkie pomysły i podpowiedzi.
Paskudnie to wygląda, a aparat mimo że wiekowy robi świetne fotki.
Tak, mam doświadczenie - przytwierdzałem odspojone okleiny, także na korpusie Nikona (konkretnie F100).
Zastosowanie kleju nie jest dobrym pomysłem - znacznie lepiej sprawdzi się cienka błona klejąca 3M 300LSE - przewidziana m.in. do takich zastosowań i podobna (jeśli nie identyczna) do tego co zastosował producent aparatu.
Arkusze takiej błony są dostępne na allegro.
Istotne jest aby przed montażem dokładnie oczyścić i odtłuścić powierzchnię korpusu, jak i okleiny od strony przytwierdzanej. Doskonale do tego nadaje się alkohol izopropylowy.
https://www.youtube.com/watch?v=HDf99JKlp68&t=150s
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Fuji stosuje ten sam patent. Nowe gumy mają przyklejoną od wewnętrznej strony cienką, silną taśmę dwustronną.
Ta taśma (a w zasadzie błona - bo jest tak cienka) oprócz tego, że świetnie trzyma ma jeszcze tę zaletę, że w razie konieczności można przyklejony element łatwo zdemontować (powoli podważając - najlepiej po lekkim podgrzaniu), a później bez pomocy jakichkolwiek chemikaliów i narzędzi można usunąć pozostałą warstwę klejącą, rolując ją pod palcami.
Sama aplikacja jest też łatwa i czysta - nie ma ryzyka, że nadmiar kleju wyłoni się spod montowanych elementów.
_________________________________________________________________________________
To wszystko prawda i gdyby nie ekologiczna autodegradacja oryginalnych gum, można by po prostu zastosować taśmę do ponownego przyklejenia gumy. W praktyce jednak te gumy puchną i nie pasują już w dedykowane dla nich miejsca.
Ulubiona żona niekoniecznie musi być przecież własna.
Tego aspektu nie wzialem pod uwage, aczkolwiek sluszne spostrzezenie
Uwzględniając taki aspekt, to fakt że komuś "zlazła guma" może powodować poważne konsekwencje. :)))
Normalnie przyklej - butaprenem. Błony wszelkiego rodzaju zostaw na inną okoliczność. 

Sam to miałem proponować, ale tam chyba były jakieś otwory w obudowie i coś może nakapać.
Nie no z umiarem. Butaprenem pomazać tu i tam, nie za dużo. Poczekać z 10 min. aż podeschnie i potem przyłożyć gumę i docisnąć. I zrobione.
- niestety tej gumy nie chce się trzymać nawet butapren w związku z tym doradził bym najpierw gumę od wewnątrz pokryć warstwą "super glu" i dopiero na tak zagruntowane podłoże nałożyć butapren
To lepiej chyba wziąć zamiast Butaprenu klej "Tadam", to jest taki butapren superglujowy. Bo sam Super Glue jest sztywny.