Czyli co? Naciskam gumowy środek kapsla i nie wytwarzam lekkiego podciśnienia w środku? Tu właśnie o to chodzi, żeby to ciśnienie wewnętrzne było nieco niże od zewnętrznego, wtedy płyn nie jest wypychany na zewnątrz.marpula pisze: ↑20 wrz 2023, 19:11 Przez wciśnięcie korka, nie wytworzysz, żadnego podciśnienia. Producent przewidział, że stosując duże zestawy i obrabiając sporą ilość filmów w procesorze przy zastosowaniu magnesu. Mogą wytworzyć się gazy które wypchną korek. Dlatego wpychamy środek korka aby temu zapobiec.
Jobo 1520 cieknie od nowości - nie kupujcie tego g**na!
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Doczytaj, kiedy jest ciśnienie a kiedy podciśnienie … i sam sobie odpowiedz 
…
Może inaczej. Podciśnienie, tworzysz „wysysając” powietrze z koreksu, wpychając korek podwyższasz ciśnienie … czyli robisz coś przeciwnego. Ale wciśnięcie środkowej części korka do wewnątrz zwiększa powierzchnię przylegania, stąd pewnie przekonanie, że jest lepiej.
Ale nie jest … mam kilka koreksów tej marki, od amatorskiej 1… poprzez prof 2… i do starszej. Żaden nie przecieka … fakt mam ich dużo a już kilka sprzedałem ale nie długo … może z czasem, elementy się zużyją i będą przeciekać ale nowy nie ma prawa.
Jeszcze jedna ciekawostka, starsze koreksy miały dużą czapkę i je trzeba dosyć mocno skręcić aby nie przeciekały. Dlatego aby łatwiej się odkręcało naciskamy czapkę korka silnie do dołu i … właśnie, tworzymy ciśnienie, które pomaga w odkręceniu koreksu.

…
Może inaczej. Podciśnienie, tworzysz „wysysając” powietrze z koreksu, wpychając korek podwyższasz ciśnienie … czyli robisz coś przeciwnego. Ale wciśnięcie środkowej części korka do wewnątrz zwiększa powierzchnię przylegania, stąd pewnie przekonanie, że jest lepiej.
Ale nie jest … mam kilka koreksów tej marki, od amatorskiej 1… poprzez prof 2… i do starszej. Żaden nie przecieka … fakt mam ich dużo a już kilka sprzedałem ale nie długo … może z czasem, elementy się zużyją i będą przeciekać ale nowy nie ma prawa.
Jeszcze jedna ciekawostka, starsze koreksy miały dużą czapkę i je trzeba dosyć mocno skręcić aby nie przeciekały. Dlatego aby łatwiej się odkręcało naciskamy czapkę korka silnie do dołu i … właśnie, tworzymy ciśnienie, które pomaga w odkręceniu koreksu.
Jak naciśnie przed zakręceniem, zakręci z wciśniętym, a potem puści, to się zrobi podciśnienie.
O … tutaj to bym się z tym zgodził
szczególnie przy starszych typach, gdzie czapka / korek jest dosyć twardy … wtedy, może i tak.
Potrenowałem na wszystkich, każdy jest szczelny dla wody ale nie jest tak zbudowany aby był szczelny dla powietrza.
Dlatego nigdy nie wytworzy się żadne podciśnienie w koreksach Jobo na czas wystarczający nawet na krótką obróbkę chemiczną.

Potrenowałem na wszystkich, każdy jest szczelny dla wody ale nie jest tak zbudowany aby był szczelny dla powietrza.
Dlatego nigdy nie wytworzy się żadne podciśnienie w koreksach Jobo na czas wystarczający nawet na krótką obróbkę chemiczną.
Ja zamykając Patersona do obróbki rotacyjnej przykładam dekielek, naciskam jego środek a następnie dociskam szybko naokoło rant. Taki sposób zakładania dekla tworzy podciśnienie w koreksie i jest ono na tyle silne, że nie ma opcji na to aby dekiel spadł lub żeby coś wyciekło. Tylko trzeba go starannie założyć. Raz mi się otworzył koreks i dobrze, że miałem pod moim prototypem wywoływarki miskę, która złapała uciekający wywoływacz 
To była jedna jedyna wpadka spowodowana tylko i wyłącznie moim błędem przy zamykaniu koreksu. Robiłem testy zamykając w ten sposób koreks napełniony wodą w ilości nawet większej niż potrzeba i intensywnie machając nim odwróconym do góry nogami. Nie otworzył się i nie wyciekła ani kropla
Tak więc Paterson jest naprawdę porządnym koreksem i mimo tego, że oficjalnie nie jest przystosowany do wywoływania rotacyjnego to z powodzeniem można tak go stosować. Oczywiście trzeba do takiego wywoływania zablokować możliwość obracania się szpuli względem koreksu 

To była jedna jedyna wpadka spowodowana tylko i wyłącznie moim błędem przy zamykaniu koreksu. Robiłem testy zamykając w ten sposób koreks napełniony wodą w ilości nawet większej niż potrzeba i intensywnie machając nim odwróconym do góry nogami. Nie otworzył się i nie wyciekła ani kropla

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Fotografia i filmowanie tradycyjne
Jobo to nie Paterson, tutaj korek nie nachodzi na całość a Koreks nie jest szczelny dla powietrza na dłużej niż kilka / kilkanaście sekund.
Ludzie człowiek pisze, że mu chemia z koreksu cieknie a Wy go wkręcacie że wytworzy w dziurawym wiadrze podciśnienie.
To już lepiej, niech potrze parę razy może, spełni trzy życzenia
Ludzie człowiek pisze, że mu chemia z koreksu cieknie a Wy go wkręcacie że wytworzy w dziurawym wiadrze podciśnienie.
To już lepiej, niech potrze parę razy może, spełni trzy życzenia

- że niby w którym miejscu są dziury w tym "wiadrze"? Sam wcześniej piszesz że nie przecieka, czyli jak to jest - ma dziury a jednak nie przecieka? A jeżeli nie ma dziur - bo sam piszesz że nie przecieka - to podciśnienie też da się wytworzyć.
… to taki kolokwializm, aby uświadomić, że jak komuś przecieka z pojemnika woda, to powierzę tym bardziej

… o kur… ja już się zgubiłem. Może faktycznie, da się wytworzyć to cholerne podciśnienie … na bank się da.BW pisze:- że niby w którym miejscu są dziury w tym "wiadrze"? Sam wcześniej piszesz że nie przecieka, czyli jak to jest - ma dziury a jednak nie przecieka? A jeżeli nie ma dziur - bo sam piszesz że nie przecieka - to podciśnienie też da się wytworzyć.
Idę spać … dobranoc

- technik219
- -#
Krokusy też ciekną, ale i w nich da się wytworzyć podciśnienie, albo tak założyć dekielek żeby nie przeciekały. "Na wszystko jest sposób", jak powiedział chłop wchodząc na strych po drabinie

Lux mea lex
„… albo tak założyć dekielek żeby nie przeciekały …”
… tak to jest właśnie sposób … prawidłowa obsługa.
… tak to jest właśnie sposób … prawidłowa obsługa.