co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
84/23
HP5 @ 200 ASA
Bergger Superfine 1+4
24C, 14 min., 15/30x1
HP5 @ 200 ASA
Bergger Superfine 1+4
24C, 14 min., 15/30x1
co właśnie wywołałeś?
Minolta Dynax 800si, Minolta AF 35-105/3.5-4.5
Fomapan 100@100ASA (135)
Kodak D76, 1+1, 20°C, 10', 60/60x2
Minolta Dynax 800si, Minolta AF 35-105/3.5-4.5
Fomapan 100@100ASA (135)
Kodak D76, 1+1, 20°C, 10', 60/60x2
Ilford Delta 400 naświetlany wg czułości nominalnej, wywołany w D-76 1+1.
Temperatura 24C, 9:15 min, agitacja co minutę.
Film naświetliłem w celu przetestowania "nowego" Canona F-1n, używając do tego obiektywu FD 55mm/f1.2.
Okazało się, że przy najkrótszych czasach naświetlania (1/2000 i 1/1000 s) kadr jest naświetlany nierówno - prawa strona negatywu jest zauważalnie niedoświetlona. Na szczęście w tym aparacie usunięcie takiej nieprawidłowości jest bardzo proste - wystarczy podregulować napięcie łatwo dostępnej sprężyny pierwszej rolety. Po operacji trwającej ok 15 minut, aparat jest już całkowicie sprawny.
Film "zeskanowany" cyfrowym Olympusem OM-1.
Temperatura 24C, 9:15 min, agitacja co minutę.
Film naświetliłem w celu przetestowania "nowego" Canona F-1n, używając do tego obiektywu FD 55mm/f1.2.
Okazało się, że przy najkrótszych czasach naświetlania (1/2000 i 1/1000 s) kadr jest naświetlany nierówno - prawa strona negatywu jest zauważalnie niedoświetlona. Na szczęście w tym aparacie usunięcie takiej nieprawidłowości jest bardzo proste - wystarczy podregulować napięcie łatwo dostępnej sprężyny pierwszej rolety. Po operacji trwającej ok 15 minut, aparat jest już całkowicie sprawny.
Film "zeskanowany" cyfrowym Olympusem OM-1.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
co właśnie wywołałeś?
I byłeś w BB tak utajniony jak tajemniczy Don Pedro?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
Skorzystałem z możliwości jakie daje obowiązujący w BB ruch bezwizowy. 

_________________________________________________________________________________
co właśnie wywołałeś?
Ciekawy rysunek daje to szkiełko. No i gratuluję F1.
Ten obiektyw trochę mnie zaskoczył. Spodziewałem się, że obrazy zarejestrowane przy pełnym otworze lub z minimalnie przymkniętą przysłoną będą bardzo miękkie, z bardzo umiarkowaną ostrością oraz z niewykwintnym oddaniem nieostrości (wszak to konstrukcja typu podwójny Gauss).
Jest jednak inaczej - obiektyw jest użyteczny nawet w pełni otwarty, świetnie przenosi kontrast, po przymknięciu zaledwie do f1,4-1,8 daje bardzo ostry rysunek, a przy tym w sposób miły dla oka rozmywa tło.
Mam ten obiektyw również w wersji asferycznej - ponoć miałby on mieć jeszcze lepsze własności, ale ja tego nie doświadczyłem. Być może ten zwykły jest zmontowany idealnie, a w asferycznym coś zostało rozregulowane.
co właśnie wywołałeś?
To chyba nie do końca jest tak. Konstrukcje asferyczne mają przede wszystkim zmniejszyć ilość soczewek, tu nie chodzi o poprawę jakości obrazu*, tylko zmniejszenie masy całego obiektywu, umożliwienie zrobienia go jaśniejszym etc.
Obiektywy asferyczne są zwykle mniejsze i lżejsze od swoich odpowiedników wprost, ale ze sferycznymi soczewkami.
A że marketingowo "asferyczny" brzmi super...
*to jest raczej skutek uboczny
co właśnie wywołałeś?
W tym wypadku jest dokładnie odwrotnie niż sugerujesz: obiektyw w wersji asferycznej jest od zwykłego nieznacznie większy i cięższy, zawiera o jedną soczewkę więcej (8).J.A. pisze: ↑27 cze 2023, 12:52 Konstrukcje asferyczne mają przede wszystkim zmniejszyć ilość soczewek, tu nie chodzi o poprawę jakości obrazu*, tylko zmniejszenie masy całego obiektywu, umożliwienie zrobienia go jaśniejszym etc.
Obiektywy asferyczne są zwykle mniejsze i lżejsze od swoich odpowiedników wprost, ale ze sferycznymi soczewkami.
A że marketingowo "asferyczny" brzmi super...
Soczewki asferyczne wykorzystuje się zasadniczo po to, aby polepszyć jakość obrazu, co wynika z redukcji aberracji sferycznej. I na tę właśnie okoliczność wskazywał producent: https://global.canon/en/c-museum/product/fd158.html
Ewentualna redukcja ilości soczewek wynikająca z zastosowania elementów asferycznych jest efektem ubocznym - przynajmniej gdy chodzi o obiektywy do poważnych zastosowań. W tanich, tzw. "kitowych: obiektywach oferowanych współcześnie, z soczewkami asferycznymi wytłoczonymi z akrylu może być inaczej - tu faktycznie najważniejsze może być uproszczenie konstrukcji, redukcja masy i gabarytów, a przede wszystkim obniżenie kosztów produkcji.
Tu jest ciekawy materiał poglądowy: https://www.youtube.com/watch?v=ewKiSW6l7DM&t=15s
co właśnie wywołałeś?
No to nie wiem, mi mówiono (może gdzieś czytałem), że jest odwrotnie.
Spierał się nie będę.
Spierał się nie będę.
co właśnie wywołałeś?
Tu nie ma się o co spierać, bo w odniesieniu do części obiektywów wykorzystanie elementów asferycznych pomaga uczynić je niemal doskonałymi optycznie, zaś w odniesieniu do obiektywów przewidzianych do mniej wymagających zastosowań daje możliwość uproszczenia konstrukcji oraz redukcji gabarytów i masy.
Canon FD 55 mm/f1.2 AL należy do tej pierwszej grupy, a to że egzemplarz będący w moim posiadaniu pod względem jakości obrazu nie jest lepszy niż wersja zwykła może wynikać z faktu, że obiektyw był rozbierany i nie do końca poprawnie złożony (a tego że był rozbierany jestem pewien).
W tym porównaniu ten obiektyw wypadł bardzo dobrze: https://blog.interfoto.eu/2018/12/16/ca ... i-trzy-en/ - pod kilkoma względami oceniony został lepiej niż obiektywy nowsze.
co właśnie wywołałeś?
85-86/23
Foma 200
Microphen stock
21C, 5 min., 30/60x3
Z_photo Bardzo fajne ujecia z Bielska! Ja niestety na zdjecia mialem tym razem tylko godzine. Moze nastepnym razem bede mial wiecej czasu
Foma 200
Microphen stock
21C, 5 min., 30/60x3
Z_photo Bardzo fajne ujecia z Bielska! Ja niestety na zdjecia mialem tym razem tylko godzine. Moze nastepnym razem bede mial wiecej czasu
co właśnie wywołałeś?
Ja miałem może pół godziny więcej - tylko zahaczyłem o Bielsko.
Tak jak pisałem, zdjęcia były robione aby przetestować nowy nabytek - ani film w aparacie, ani warunki świetlne, ani pora nie były optymalne dla tego rodzaju kadrów. Poza tym Rynek jest rozgrzebany - Bartoliniego i Smoka Wawelskiego musiałbym fotografować na tle prowizorycznego ogrodzenia z blachy trapezowej.
Bielsko znam słabo, jednak nawet w tych miejscach które kojarzę można zrobić ciekawe zdjęcia - ale to na spokojnie i bez pośpiechu.
Podobnie zresztą jest w Cieszynie.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2023, 22:18 przez Z_photo, łącznie zmieniany 2 razy.
co właśnie wywołałeś?
Z_photo Dokladnie. Tez nie lubie sie spieszyc. Niestety przeklada sie to zauwyczaj negatywnie na kompozycje
co właśnie wywołałeś?
Myślę, że warto tutaj przy okazji obejrzeć dokumentację szkiełek Voigtlandera, oni także stosują elementy asferyczne w celu podniesienia jakości obrazu. Alternatywnie można posłuchać marketingowego wykładu Pana Taichmana

Ostatnio zmieniony 28 cze 2023, 19:00 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.