Tiosiarczan sodu wonieje siarą
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Chyba niepotrzebnie rozpętałem sztorm. Przepraszam. Ale rzeczywiście może byłoby lepiej, gdyby ludzie wychodząc ze szkoły umieli choć zrobić prosty proszek do prania.
Może rzeczywiście. Ale byłoby dobrze gdyby wiedzieli chociaż, że nie należy wlewać wody do stężonego kwasu.
Fan Pentax'a.
skpt, nie ironizuj. Mówimy o przepisie z dwóch składników, a ktoś kto sią zabiera za "fotograficzną kuchnię", jakieś pojęcie o tym powinien mieć.
BTW nigdy nie robiłem proszku do prania, ale mogę się założyć o każde pieniądze, że nie miałbym z tym problemu (pod warunkiem dostępności składników).
BTW nigdy nie robiłem proszku do prania, ale mogę się założyć o każde pieniądze, że nie miałbym z tym problemu (pod warunkiem dostępności składników).
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Aleś wyskoczył z tym proszkiem do prania

Lux mea lex
A ja doceniam np. domową metodę trawienia płytek elektronicznych z laminatu miedziowego. Człowiek może sobie zrobić sporo naprawdę przydatnych zabawek.technik219 pisze: ↑21 cze 2023, 17:32 Za bardziej przydatną uważam umiejętność przeprowadzenia fermentacji alkoholowej
Nie było ironii. Po przeczytaniu przedpiśców oraz absorpcji Twojego oburzenia była za to smutna refleksja na temat jakości edukacji jaką sam otrzymałem. Najpierw w PRLowej podstawówce (nędza), a potem w dobrym liceum (nauczyciel nastawiony na pracę z olimpijczykami). U moich dzieci nie wygląda to lepiej. A przecież dałoby się z części laboratoryjnej chemii czy fizyki zrobić wieloletnią dobrą zabawę.
To na etapie liceum (-:technik219 pisze: ↑21 cze 2023, 17:32 Za bardziej przydatną uważam umiejętność przeprowadzenia fermentacji alkoholowej
Otwieramy kiedyś klasę od chemii, a tam coś strasznie śmierdzi. Kolega stwierdził, że bimber spłonął. Chemik był wcześniej jakoby dyrektorem w jakimś polmosie. Za to potem był burmistrzem Rawicza.
To wszystko przede wszystkim zależy od nauczyciela, a selekcja jest, niestety, negatywna.
To wszystko przede wszystkim zależy od nauczyciela, a selekcja jest, niestety, negatywna.
- technik219
- -#
Z ojca na syna ta wiedza przechodzitechnik219 pisze: ↑21 cze 2023, 17:32 Za bardziej przydatną uważam umiejętność przeprowadzenia fermentacji alkoholowej i destylację jej produktu![]()

Ja jestem z rocznika 1989 i miałem w gimnazjum na chemii pokazane trochę paskudztw takich jak np. wodorotlenek sodu i co on potrafi, trochę kwasów m.in. H2SO4. Nauczyciel pokazał nam też kilka pierwiastków i związków chemicznych a także sporo doświadczeń z czego co najmniej jedno zakończyło się eksplozją
Niewielką ale jednak. O tym, żeby nie wlewać wody do kwasu tylko na odwrót też było i dobrze to zapamiętałem choć jak dotąd nie używałem do niczego żadnego kwasu. W liceum dla odmiany była już tylko sucha teoria 
Nauczyciel, który uczył mnie w gimnazjum chemii obecnie jest burmistrzem mojego rodzinnego miasta
Dodam jako ciekawostkę, że jak potrzebowałem upewnić się jaki wzór ma kwaśny siarczan sodu krystaliczny wysłałem do niego zapytanie i na drugi dzień otrzymałem odpowiedź

Nauczyciel, który uczył mnie w gimnazjum chemii obecnie jest burmistrzem mojego rodzinnego miasta

Dodam jako ciekawostkę, że jak potrzebowałem upewnić się jaki wzór ma kwaśny siarczan sodu krystaliczny wysłałem do niego zapytanie i na drugi dzień otrzymałem odpowiedź

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

A wybielacz w cz-b odwrotce? Tam jest kwas siarkowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Zamiast kwasu siarkowego użyłem kwaśny siarczan sodu krystaliczny

Fakt, po zmieszaniu z wodą powstał z tego kwas siarkowy i wodorotlenek sodu (chyba nic nie pokręciłem?) ale podczas przygotowywania tegoż wybielacza kwasu nie używałem. Powstał dopiero w trakcie mieszania wybielacza

Więcej sprzętu niż talentu 

Taka po prostu jest ścieżka kariery aktywistów