Obróbka filmu odwracalnego albo obróbka filmów odwracalnych. Taki jest tytuł książki, to z niej nauczyłem się wywoływania cz-b slajdów
Przepis podam jak będę w domu
Więcej sprzętu niż talentu
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Dzień dobry wszystkim.
Przedstawiam Wam moje debiutanckie ujęcie na wielkim formacie. To zarazem mój pierwszy post :)
Zdjęcie wykonałem w drodze powrotnej z „zimowego” Cietnia w Beskidzie Wyspowym. Na początek postanowiłem nie kombinować za pomocą ruchów standardów :) i sprawdzić jak obiektyw rysuje na w pełni otwartej przysłonie. Skanowałem za pomocą aparatu cyfrowego a dalej za pomocą krzywych i balansu kolorów przywróciłem stan jaki pamiętałem.
Kodak Portra 160 4x5
Shen Hao TZ45 II A
Shneider 210mm 5.6 Apo Symmar MC
F5,6 ½ sec
Pomiar za pomocą miernika telefonu.
Zdjęcia nie wywoływałem sam ale pierwszych 6 naświetlonych błon oddałem w dobre ręce :)
KrzysztofM Witam. Super debiut. Co prawda kolor to nie moja bajka, ale to bardzo stonowane kolorystycznie zdjęcie jak najbardziej sie podoba. Czekam na więcej..
J.A. pisze: ↑20 cze 2023, 19:40
O, a tu inne spojrzenie.
I slusznie. Ciekaw bylem, czy ktoś zareaguje lub może i sie oburzy, ze pokazuje tylko same bielskie ruiny Ale tak sie akurat składa, ze takich właśnie szukałem. Na szczęście cos tam można jeszcze znaleźć..
oKuba pisze: ↑20 cze 2023, 19:03KrzysztofM Witam. Super debiut. Co prawda kolor to nie moja bajka, ale to bardzo stonowane kolorystycznie zdjęcie jak najbardziej sie podoba. Czekam na więcej..
Bardzo dziękuję za miłe przyjęcie. Mam jeszcze kilka kolorowych ale aż się boję tym bardziej że są również z Ektara a tam kolory się wylewają ;)
J.A. pisze: ↑20 cze 2023, 19:40
O, a tu inne spojrzenie.
I slusznie. Ciekaw bylem, czy ktoś zareaguje lub może i sie oburzy, ze pokazuje tylko same bielskie ruiny Ale tak sie akurat składa, ze takich właśnie szukałem. Na szczęście cos tam można jeszcze znaleźć..
Bardzo ciekawa seria. Sam poszukuję takich tematów ale to staje się coraz trudniejsze, wszystko jest wyburzane lub odnawiane. Uliczne grafiti dziełami Banksego też nie są. Szczególnie podoba mi się fotografia z barierką i dwoma oknami w tle.
Tutaj już kolory mniej stonowane Ale ja jeszcze muszę podrosnąć do monochromatycznego świata
Zdjęcie wykonałem w rezerwacie Kamienie Brodzińskiego w okolicach Lipnicy Murowanej. Ciekawa miejscówka mimo sporego ruchu:)
Piaskowce Istebniańskie z których są zbudowane mają w tej okolicy ciekawe formy i wręcz kuszą by wykonać im ciekawe zbliżenie, ale może następnym razem.
Zdecydowałem fotografować na przysłonie f32 bez ruchów standardów i myślałem że to wystarczy ostrząc na front pierwszej skały, ale się myliłem
Kodak Ektar 4x5
Shen Hao TZ45 II A
Shneider 210mm 5.6 Apo Symmar MC
F32, 20 sec.
Skan za pomocą aparatu cyfrowego
Pierwsze podejście do nocnej fotografii analogowej w kolorze
Aparat - Yashica FX-3 Super 2000
Obiektyw - Yashica Lens 1.9/50
Film - Kodak EXR 500T świecony na 50ASA
Wywołanie samodzielne
Więcej sprzętu niż talentu
Fotografia i filmowanie tradycyjne