Obiektywy Contax/Yashica a Canon EOS
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
ale eos 33v to już środkowy neolit, więc mógłby już coś teges, a jednak też nie
z dmuchawcem i bez

No to musisz Chińczyka zapytać, czemu to nie hula. Najlepiej po chińsku. Przecież to jest tylko metoda oszukania systemu.
- -#
systemu w znaczenieu że tak ogólnie matrixa?
-
- -#
Nie pytając o nic Chńczyka, urwałem jego dzieło (nie dało sie odkręcić) kombinerkami. Lupa pomogła wyjaśnić, skąd się brał problem blokowania tego, za przeproszeniem, dyndaliona. Zdjęcie poniżej powie więcej niż tysiąc słów.
No to masz całkiem tanią naukę na temat chińskiej koncepcji projektowej 

- -#
nauka nie taka tania, koncepcja - z pewnością
Szybkie testy z sigmą 24/2.8 :
- eos 10 bez dmuchawca nadal wariuje, przewala pomiar światła i jakieś +5 działek,
- eos 80d prawidłowo mierzy przy otwartej przysłonie, przy 5,6 przepala o działkę, przy 11 o ok. półtorej, przy 22 o dwie.

Szybkie testy z sigmą 24/2.8 :
- eos 10 bez dmuchawca nadal wariuje, przewala pomiar światła i jakieś +5 działek,
- eos 80d prawidłowo mierzy przy otwartej przysłonie, przy 5,6 przepala o działkę, przy 11 o ok. półtorej, przy 22 o dwie.
Podobne objawy miałem na moich cyfrowych Canonach, choć problem ten pogłębiał się z wydłużaniem ogniskowej.Fredrixxon pisze: ↑20 cze 2023, 12:38 eos 80d prawidłowo mierzy przy otwartej przysłonie, przy 5,6 przepala o działkę, przy 11 o ok. półtorej, przy 22 o dwie
Fredrixxon, w jakim trybie ekspozycji?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
J.A. ful manual
Najpierw zrobiłem serię w wagą na zero, potem serię ręcznie (pacząc na wagę) dodając korektę. Testy zgrubne, of kors.
miki11 - właśnie po to programujesz czipa, żeby zrównoważyć ten efekt W każdym obiektywie najprawidłowszy pomiar jest przy 4, bo to domyślna wartość dla aparatu, kiedy nie wie, co sie dzieje. Programując wskazujesz najmniejszą i najwiekszą dziurę, i czip proporcjonalnie coś tam aparatu podpowiada.
Próbka druga : ML 50/1.4 - to samo.
Najpierw zrobiłem serię w wagą na zero, potem serię ręcznie (pacząc na wagę) dodając korektę. Testy zgrubne, of kors.
miki11 - właśnie po to programujesz czipa, żeby zrównoważyć ten efekt W każdym obiektywie najprawidłowszy pomiar jest przy 4, bo to domyślna wartość dla aparatu, kiedy nie wie, co sie dzieje. Programując wskazujesz najmniejszą i najwiekszą dziurę, i czip proporcjonalnie coś tam aparatu podpowiada.
Próbka druga : ML 50/1.4 - to samo.
Nie jestem przekonany. Moim zdaniem domyślna jest przesłona 1.
Ustaw taką i reguluj czasem. W sumie to samo można zrobić w trybie automatyki czasu, czyli Av. Ustawiasz przesłonę na 1 i aparat powinien dobrać czas do realnie wpadającego światła.
Wczoraj tak robiłem i było ok.
Ustaw taką i reguluj czasem. W sumie to samo można zrobić w trybie automatyki czasu, czyli Av. Ustawiasz przesłonę na 1 i aparat powinien dobrać czas do realnie wpadającego światła.
Wczoraj tak robiłem i było ok.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
ok, poćwiczę.
-
- -#
J.A. jesteś wielki! Z eosem 10 to się może udać. Ustawiałem przysłonę (w trybie preselekcji) i na 1.4 wskazania były najbliższe tym ze szkłem systemowym canona. Cyfra natomiast stawia opór - mam do wyboru jedynie przysłonę 0. Może trzeba poczytać instrukcję :D
To już mam zajęcie na łikęd. Trzeba sprawdzić jeszcze szklarnię posowiecką i naświetlić jakiś negatyw testowy.
Problemem nadal zostaje ustawianie ostrości. Bez czipa to jakbym to robił z zmkniętymi oczami. Czyli tak czy siak, nadal szukam sprawdzonej przejściówki/adaptera.
To już mam zajęcie na łikęd. Trzeba sprawdzić jeszcze szklarnię posowiecką i naświetlić jakiś negatyw testowy.
Problemem nadal zostaje ustawianie ostrości. Bez czipa to jakbym to robił z zmkniętymi oczami. Czyli tak czy siak, nadal szukam sprawdzonej przejściówki/adaptera.