oKuba pisze: ↑25 kwie 2023, 08:45
Hehe. Tu juz przesadziles. Oczywistym jest, ze producent sprzetu nie ma w tym interesu aby ukrywac dostepne funkcje aparatu. Nie w tym rzecz.
No to ja przepraszam, nie rozumiem w czym rzecz.
oKuba pisze: ↑25 kwie 2023, 08:45
Problem pojawil sie jak postawiles bardzo stanowcza teze, ktora jest podwazalna. I nie pomoga „wyjatki potwierdzajace regule“ ani inne zabiegi aby wybrnac z galimatjasu
Tak, postawiłem taką tezę i się własnych słów nie wypieram.
O jakich zabiegasz piszesz? Podaliście 4 przykłady, które są moim zdaniem naciągane.
1. ME w niektórych aparatach. To że się ktoś nie spotkał z uszkodzeniem aparatu przez jej używanie, nie znaczy, że takie uszkodzenia nie występują. Czyli to nie jest ukryta funkcja, a pewna cecha mechanizmu, który działa bardzo podobnie w wielu aparatach i w tych, w których producent to dopracował, to opisał to w instrukcji (tak próbowałem kpić z procedury).
2. "pełna automatyka" w wybranych modelach minolt z wybranymi obiektywami, nie opisana w instrukcji. Do tej pory nie dowiedziałem się jaki jest algorytm tej "pełnej automatyki", poza tym, że znani zawodowi fotografowie potwierdzili jej przydatność. Ja go podważam podając konkretny argument dla czego. Odpowiedzi ZERO.
3. Przycisk AE-lock zdublowany w którymś modelu contaxa. Funkcja opisana w instrukcji, nie ukryta. "Odkrycie".
4. Funkcja wyzwolenia migawki bez dedykowanego obiektywu, to jest oczywista funkcja serwisowa, którą "okrył" ktoś po jej przeczytaniu.
5. Poza konkursem, ale od tego się zaczęło. W Dynaxie 9xi nie ma w instrukcji aparatu informacji o wciąganiu/nie wciąganiu ogonka podczas zwijania powrotnego. No i nie ma tego w body.
Jest z kartą. To jest jedyna "ukryta". I tu można mieć pretensję że nie jest to ujęte w instrukcji, ale żadne działanie kart nie jest specjalnie ujęte w instrukcji. W folderach reklamowych na pewno jest i producent odsyła po szczegóły właśnie do opisu możliwości jakie dają karty. Podobnie jest z książeczką kodów do EOSa 10. Tam też są specjalne programy, nieopisane w instrukcji, za to szeroko reklamowane i z dokładną dokumentacją którą klient otrzymywał wraz z zakupem owej książeczki kodów i pióra do jej skanowania.