J.A. pisze: ↑18 mar 2023, 16:52
Masz jego krzywą spektralną czułości?
Oczywiście, że nie mam. To chyba zbyt niszowy film, żeby się społeczność mogła wykazać badaniami, a producent (z tego, co wiem) nie pokazuje tego wykresu. Natomiast gdzieś w angielskojęzycznym internecie czytałem, że np. można nim nieźle robić portret po założeniu (chyba) czerwonego filtra. Piszę z głowy, czyli z pamięci, czyli z niczego Ale jakoś tak zapamiętałem pewną dyskusję na forach.
To taka g.. firma. Kilka lat temu jak film pojawil sie w sprzedazy napisalem do nich z zapytaniem o faktor Schwarzschild‘a. Oczywiscie zero odpowiedzi a twierdzili na stronie, ze chetnie ich udzielaja
J.A. pisze: ↑18 mar 2023, 18:04
Dlatego film jest "trudny"
Trudny nie trudny. Mozna by sie bylo w niego wstrzelic. Ale jaki to ma sens, gdy negatyw jest tylko od czasu do czasu dostepny, niezbyt atrakcyjny cenowo i nie wiadomo czy nagle z rynku nie zniknie? Dla mnie nie ma
Akurat decyzja o próbie stworzenia społeczności z punktu widzenia producenta jest w tych czasach normalne. Natomiast chwalić się, że już potrafią na kasetę nadrukować kod DX jest lekko deprymujące.
Pierwsze w życiu odwrotki
Foma Fomapan 100 Classic (nie Fomapan R) wywołany wg przepisu z książki Jana Piechury.
W1 - Fenal W14 z rodankiem potasu
W2 - Fenal W14 oryginał
Niestety na skanach wygląda to o wiele gorzej niż w rzeczywistości. Obraz rzutowany na ścianie wygląda bardzo ładnie, jest ostry a samo ziarno mam wrażenie, że drobniejsze niż przy normalnym wywoływaniu
Chyba od teraz będę zawsze Fomapana 100 Classic wołać na slajd cz-b
Więcej sprzętu niż talentu
Fotografia i filmowanie tradycyjne