Już Ci odpowiadałem, niewierny Tomaszu, na to pytanie i to bardzo szczegółowo na priv. No, ale jak to niewierny Tomasz - jak nie dotknie, nie uwierzy
Wywołanie filmu C41 w chemii cz-b
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
- technik219
- -#

Lux mea lex
W Poznaniu to chyba coś się znajdzie.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Zawsze można z czymś mieć problem, czemu nie. Ale z pocztą akurat nie miewałem, a z upierdliwymi kurierami tak. No i Inpost z ich kompromitacją przy przesyłkach urzędowych, kombinatorstwem jeszcze z czasów aluminiowych "znaczków", próbą wysępienia mojej forsy za niedostarczoną adresówkę do wysłania - odpada. Razem z jego "sympatycznymi i wyluzowanymi" komunikatami.
To nie było kombinatorstwo, tylko kreatywne obejście uprzywilejowania przez ustawodawcę Poczty Polskiej. Ustawa uniemożliwiała innym operatorom dostarczania przesyłek lżejszych niż...
Gdybyś musiał co drugi dzień dymać na pocztę po 19-tej, bo czeka na Ciebie przesyłka awizowana, potem stać w kolejce do 21-szej, bo jest jedno takie okienko na całe 200 tys. miasto, to zmieniłbyś zdanie nt. PP. A tak spokojnie pojadę sobie po drodze do paczkomaty, o wygodnej dla mnie porze i zabiorę 2, czasem 4 przesyłki. Klient wie, że odebrałem, nie ma kwasu i niepotrzebnych podejrzeń.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Na PW pytałem ale o ORWO Color a to jest jednak zupełnie inny materiał niż współczesny negatyw kolorowy do C41technik219 pisze: ↑14 lut 2023, 17:51Już Ci odpowiadałem, niewierny Tomaszu, na to pytanie i to bardzo szczegółowo na priv. No, ale jak to niewierny Tomasz - jak nie dotknie, nie uwierzyW sumie dobrze, że starasz się sprawdzać informacje. Bo jak to powiedział towarzysz Lenin: Доверять, но проверять
![]()
I pamiętam, że wywołując ORWO Color jako cz-b nic sensownego nie uzyskam i najlepiej przeznaczyć ten film jako testowy np do sprawdzenia odległości między klatkami w Psix
Bardzo szanuję Twoją wiedzę i nigdy nie zwątpiłem w uzyskane od Ciebie informacje
Wróciłem przed chwilą do tamtej korespondencji i pisałeś także o współczesnym negatywie C41 wywołanym jako cz-b. Cóż, mam kiepską pamięć
Pamiętałem, że pytałem o ORWO Color ale o tym, że opisałeś także współczesny materiał zapomniałem
Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne
A czym się tak zupełnie różni? Temperaturą? Ilością kąpieli?
Z chemicznego i procesowego punktu widzenia są identyczne.
Hmmm, ja kiedyś znajomemu wywołałem film do C41 w zimnym procesie, z całkiem przyzwoitym rezultatem. Ale to był Ilford XP2 
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Imperitus,
w barwnym są trzy podstawowe warstwy (najczęściej 6) + dwie warstwy filtracyjne. A w chromogenicznym negatywie może będą 2. Choć nie wiem jak, co i w czym się rozpuszcza.
w barwnym są trzy podstawowe warstwy (najczęściej 6) + dwie warstwy filtracyjne. A w chromogenicznym negatywie może będą 2. Choć nie wiem jak, co i w czym się rozpuszcza.
Niewiele wiem o materiałach kolorowych, ale czytając forum doszedłem do wniosku, że kolory ORWO i współczesne kolory E6/C41 to zupełnie co innego. Na pewno jest różnica w temperaturach przeprowadzania procesów (ORWO to "zimne" procesy, współczesne temperatura około 40st C z tego co pamiętam), chemia z tego co pamiętam też inna. Może kiedyś spróbuję swoich sił z wywoływaniem kolorów a wtedy na pewno dokształcę się mocno w temacie
Póki co w tym roku postanowiłem sobie, że nauczę się cz-b odwrotek
Pozdrawiam
Więcej sprzętu niż talentu