Adina Duplar 1:11
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dzień dobry. Proszę o pomoc w ustaleniu daty produkcji i pochodzenia aparatu ze zdjęć. Ewentualną wycenę. Z góry dziękuję.
Poszukaj podobnych boxów na portalach aukcyjnych i wszystko bedzie jasne. Kiedyś tłuczono podobnych konstrukcji multum.
Fan Pentax'a.
- technik219
- -#
Szukałem i wychodzi mi tylko z domu aukcyjnego ogłoszenie. Więcej informacji brak. Nie pisałbym na forum gdybym nie zrobił wcześniej researchu.
Z jakiegoś powodu takie skrzynki wystawiane są za około 100 złotych. I sobie wiszą miesiącami. Ja ewentualnie jestem skłonny kupić takie, które kosztują 50. A to i tak jest dużo, biorąc pod uwagę, że w tych aparatach zazwyczaj mało jest ciekawych rozwiązań. Po prostu prawie wszystkie są praktycznie jednakowe i bardzo proste. Do tego ten Twój jest jakiś przydepnięty. Więc na interes życia bym nie liczył.
Wedlug mnie w tym stanie, taka box camera nie jest nic warta. Nawet na dekoracje nie specjalnie sie nadaje
Chcesz sprzedać czy posiąść wiedzę o tym jaki masz skarb? Jeśli sprzedać to wystaw na jakimś portalu aukcyjnym od 1 zł z cena minimalną jako Cię satysfakcjonuje. Prawdę mówiąc to mała nadzieja, że ktoś to by kupił ze względu na stan, ale próbować można. Jeśli zaś to ma być wycena posiadanego skarbu to już sobie sam wymyśl jakąkolwiek kwotę.
Do czego to namawiasz? 

"Tym aparatem Adolf Hitler fotografował nagą Evę Braun na tle płonącego Reichstagu. Uszkodzenia obudowy powstały, ponieważ miał ten aparat w kieszeni w chwili samobójstwa i przewrócił się na niego. Przejęty przez NKWD, aparat został zrabowany ze skarbca na Kremlu podczas puczu generała Janajewa i sprzedany przez rosyjską mafię rewizjonistom z Bonn. Niemal natychmiast został jednak ukradziony razem z samochodem, w którego bagażniku był, i trafił do Polski. Jeżeli wykonać nim zdjęcie w ciemności, można na niektórych klatkach zobaczyć cień dawnych fotografii Evy Braun. Najczęściej udaje się to na negatywach niemieckich."
PPaweł, Zapomniales dodac, ze ze wzgledu na super jasny obiektyw, sluzyl jako wzorzec do Noctiluxa Leici