To ja też się przyznam. Nie za bardzo mi się widzi do góry nogami ale muszę.
Stosuję pod płachtą:
a) bardzo mocne okulary (widzę całość)
b) mała lupa zegarmistrzowska chwycona okiem (widzę prawie cały kadr)
c) przykładana do matówki lupa 8x, do ustawiania ostrości
Bezpłachtowo:
Bezlusterkowy celownik Sinar z dwoma świetnym soczewkami przypinany do miecha, a miech do tylnego standardu. Widzę całość, a ostro wtedy gdy dodatkowo mam na oczach okulary +3,5. Celownik ma szeroką gumę, dzięki czemu sam się trzyma głowy. Ręce wtedy mogą szaleć z pochyłami
[K] narzutę(?) do wielkiegoformatu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
W celowniku Sinar są dwie potężne soczewki, ale ostro przez nie widzę gdy założę okulary do czytania. Czyli się sumują?
Do Mamiya RB67 używam taki skośny kominek z wielką lupą. Bardzo dobrze się sprawdza. Tutaj nie powinno być gorzej, tylko lupa musie mieć spore pole widzenia i możliwość kręcenia żeby ustawić ostrość.Henry pisze: ↑19 gru 2022, 08:26 A tak przy okazji jak się pogoda poprawi będę testował to - jak się sprawdzi to napiszę w jakimś osobnym wątku:
https://www.youtube.com/watch?v=KqbrYEp1fjE
Z mojego doświadczenia - mam w celowniku pryzmatycznym standardową soczewkę (chyba -1.5), wyświetlany czas migawki widzę podwójnie (na trzeźwo!), a jak spojrzę przez okulary +2.5 cyfry są wyraźne. Z ostrzeniem nie ma wielkiego kłopotu bo jest klin. Pytanie jaka soczewka powinna być w celowniku, a jest ich spory wybór.
JanuszM kiedyś badał ten temat.
Jeśli dobrze pamiętam, to gdy kupujesz wymienne soczewki na pryzmat to wcale nie mają mieć tyle ile mają aktualne okulary do czytania. W kominku m645 mam soczewkę wymienioną na +2 i nieuzbrojonym okiem widzę, ale bryle do czytania używam +3,5
To na pewno. Jakaś wiedzę można powziąć po wymontowaniu soczewki w pryzmacie i testowaniu z okularami bez niej. Tak zrobię, soczewka się łatwo wyjmuje.mrek pisze: ↑19 gru 2022, 09:42JanuszM kiedyś badał ten temat.
Jeśli dobrze pamiętam, to gdy kupujesz wymienne soczewki na pryzmat to wcale nie mają mieć tyle ile mają aktualne okulary do czytania. W kominku m645 mam soczewkę wymienioną na +2 i nieuzbrojonym okiem widzę, ale bryle do czytania używam +3,5
Tak - wszystkie lupki działają - w kominie w haslu, peak pod powiększalnikiem - ziarenko wyraźne jak żyleta, to ustrojstwo w Sinarze też działa - jak opuszczam soczewki, to się obraz powiększa. Na chłopski rozum, to założona soczewka kontaktowa niweluje wadę i każdy kolejny element optyczny przez który się patrzy działa dokładnie tak samo jak w przypadku osobnika o wadzie 0.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
To nie na chłopski rozum, tylko na prawa fizyki tak działa. 

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"