No właśnie, jakoś tak się stało że, Ilforda Delte 400 wypstrykałem jako ISO 100 , jak to teraz wywołać by nie stracić? ( jestem w początkowej fazie wtajemniczenia i nie wiem za bardzo czy mam czasy wydłużyć czy co... ) dodam jeszcze że mam ID11.
według tego co piszą tu http://www.phototec.de/infomag_erechner.php ja bym spróbował ID-11 w rozcieńczeniu 1+1, temp. 18*C czas 9'30'', mieszane przez pierwszą minutę, a potem co minutę cztery przewrotki. niestety nigdzie nie znalazłem żadnej wzmianki, czy ktoś tak wołał.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Pamiętam że też tak sobie kiedyś numer wyciąłem z Deltą 400 na 100, przyjąłem z digitaltrutha czas jak na iso200 i odjąłem jeszcze 3 minuty - wyszło ok, ale z jakimś głupim ziarenkiem.
Ja bym zrobil tak jak radzi rbit9n, ale przygotuj sie na betonowa tonalnosc. Moje doswiadczenie podpowiada mi, ze to chyba najgorsza mozliwa pomylka. Nie dosc, ze Delta, to jeszcze tak przeswietlona.