No to pewnie zależy od okularów "podstawowych", a te "dodatnie" okulary o dioptriach zdecydowanie większych niż potrzebne do czytania to dla tych co ich starczowzroczność dopadła i raczej nie noszą okularów korekcyjnych. Nie mam pojęcia jak by zadziałały dwie pary okularów jedna na drugiej
[K] narzutę(?) do wielkiegoformatu
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
aka, Jakby nie dzialaly to taka konstrukcja to nieporozumienie. Przynajmniej dla mnie
- technik219
- -#

W przypadku, gdy elementy optyczne, takie jak soczewki czy zwierciadła, położone są stosunkowo blisko siebie, zdolność skupiająca takiego układu jest sumą zdolności skupiających poszczególnych jego elementów:
Z _{u} = \sum_{i=1}^{n} Z _{i}
Lux mea lex
Nie sądzę by autor i praktyk tego sposobu nosił okulary korekcyjne, ale w zasadzie jeśli korekcyjne znoszą wadę wzroku to takie dodatnie szkła działają jak lupa tyle, że o wygodzie zapomnij. Nie namawiam Ciebie do eksperymentowania...
Zupełnie normalnie. Ja mam taką nakładkę, którą kupiłem jako nasadka przeciwsłoneczna na normalne, które noszę stale. Poszedłem do optyka i kazałam założyć szkła właśnie +3, bardzo mu się pomysł nie podobał. Co prawda nie potrzebuję ich do ostrzenie na matówce, ale do robót z małymi pierdołami jak znalazł, tylko trzeba sobie na stole podwyższenie postawić by się nie schylać za bardzo.
Chirurdzy też takie noszą, tylko że te ich pozwalają na patrzenie z normalnej odległości. Ale też kosztują normalne pieniądze, jak na chirurgów przystało.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No dobra, a jak to wygląda jeżeli chodzi o takich typów jak ja - krótkowidzów z soczewkami korygującymi? Czy dioptrie ujemne się znoszą z dodatnimi?
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
Kupując lupę zegarmistrzowską dowiedziałem się, że te profesjonalne poza powiększeniem mają na obudowie podaną ogniskową. Kupiłem coś koło 10x i 3" ogniskowej. Oglądam podświetlone negatywy z tej odległości. Przydaje się przy negatywach 4x5
Pewnie na matówkę też mógłbym patrzeć bo potrafię trzymać ją okiem.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No chyba tak samo jak z okularami, znoszą wadę, tak jak byś miał wzrok bez wady (z grubsza). Patrzysz przez lupę i jest ok? Prosta sprawa, kup za 10 zł w aptece okulary do czytania np. + 4 i spróbuj. Nie chodzi o czytanie długotrwałe, ale o chwilowe spojrzenie na matówkę. Tak mi się wydaje, nie jestem okulistą ani optometrystą, ale tak na zdrowy rozum?
Dokładnie.
Przecież optycznie to jest właśnie lupa.
A jak patrzysz przez lupę to powiększa i widzisz ostro?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Nie. Po prostu trochę lepsza od najtańszych, a jeszcze nie po 150 zł. Czyli soczewka plastikowa bez powłok. Wypada za każdym razem gdy poleci na podłogę w ciemni ale wciskam ponownie i nadal powiększa.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Niektórzy akurat chwalą odwrócony obraz, bo podobno wtedy łatwiej ocenić kompozycję. Ja z tym nie mam problemu bo jak mi się wzrok popsuł to pod płachtą i tak nie widzę wyraźnie bez okularów 
A tak przy okazji jak się pogoda poprawi będę testował to - jak się sprawdzi to napiszę w jakimś osobnym wątku:
https://www.youtube.com/watch?v=KqbrYEp1fjE
A tak przy okazji jak się pogoda poprawi będę testował to - jak się sprawdzi to napiszę w jakimś osobnym wątku:
https://www.youtube.com/watch?v=KqbrYEp1fjE