[K] narzutę(?) do wielkiegoformatu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nie jestem pewien czy tak się to nazywa, lecz chyba każdy wie o czym mówię. Poszukuję narzuty/materiału dającej łatwiejsze spojrzenie na matówkę w wielkoformatowym aparacie. Dotychczas używałem na zewnątrz drugiej kurtki ale nie jest to zbyt wygodna forma
-
- -#
Wybrałem takie cuś: https://pl.aliexpress.com/item/10050019 ... pt=glo2pol
Przyszło bardzo szybko. Szału nie ma, ale działa, nie zajmuje dużo miejsca i problem mam z głowy.
Przyszło bardzo szybko. Szału nie ma, ale działa, nie zajmuje dużo miejsca i problem mam z głowy.
Bronica GS-1
Mamiya Super 23
Mamiya Super 23
Mogę sprzedać taką: https://viewcamerastore.com/collections ... dark-cloth
kupioną od Freda. Jak by co pisz na PW.
To się nie nada? https://ujeb.se/IDCwMX
No patrz, czego to nie można ujebać

- technik219
- -#
Idziesz do sklepu z materiałami "z metra" gdzie zaopatrują się krawcowe, wybierasz odpowiedni, każesz odciąć metr i masz.

Lux mea lex
I zapewne wyjdzie kilka razy taniej. Taka różnica, że wiele z tych przygotowanych pod aparat narzut ma możliwość "zaczepienia" na aparat, ale przeżyłbym bez tego.technik219 pisze: ↑16 gru 2022, 14:19Idziesz do sklepu z materiałami "z metra" gdzie zaopatrują się krawcowe, wybierasz odpowiedni, każesz odciąć metr i masz.![]()
Nie zapomnij zakupić tam ołowiane obciążniki do firan, które zaszywasz w zakładce na dole narzuty. Taką właśnie narzutę z obciążnikami dostałem w komplecie ze starym aparatem 4x5technik219 pisze: ↑16 gru 2022, 14:19Idziesz do sklepu z materiałami "z metra" gdzie zaopatrują się krawcowe, wybierasz odpowiedni, każesz odciąć metr i masz.![]()
Jedyne co jest lepsze w profesjonalnych narzutach to fakt, że są czerwone z zewnątrz, nie grzeją się w tak w słońcu jak moja czarna, oraz rzep ze ściągaczem na jednym z boków. No i są z syntetyków, więc o wiele lżejsze od czarnej gęstej materii.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Kurcze. Masz rację.
Stara z obciążnikami 740 gr
Nowoczesna i czerwona 260 gr
Stara z obciążnikami 740 gr
Nowoczesna i czerwona 260 gr
Aby się nie zagotować w lecie, narzuta musi być biała na zewnątrz i czarną w środku. Oczywiście wszyta gumka od strony aparatu. Przy dwóch warstwach materiału obciążniki są niepotrzebne. Miałem taką uszytą na wymiar, ale sprzedałem z całym sprzętem 4x5.
A się zapytam przy okazji. Narzutę sobie wprawdzie kupiłem i owszem, działa, ale mam też do aparatu takie ustrojstwo z regulowanym lustrem, i okularkami - coś takiego - https://ujeb.se/frIURF (swoją drogą ta usługa mi dała dzisiaj wiele radości
) . Niby same zalety - nie trzeba zakładać płachty, widać wszystko dobrze, no i nie jest do góry nogami. Czy kadrowanie bezpośrednio na matówce pod płachtą cokolwiek więcej daje?

---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
Daje mniej ciężaru do noszenia. Daje obraz do góry nogami ale za to przyłożoną do matówki dobrą lupą można precyzyjniej ustawić i kontrolować ostrość.
Też używam podobny celownik, model bez lustra. Jest płaski, zajmuje mniej miejsca i zakłada się na drugi mieszek.
aka, Dla okularnikow raczej sposob odpada. Wedlug mnie lupa 4-6x powiekszajaca jest w sam raz. Znam kilku, ktorzy uzywaja odwroconego obiektywu 50mm i chwala..