Lampa ciemniowa
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Hmmm...
Dzisiaj kupiłem moduł z 3 diodami FLUX żółtymi....
pod zasilacz 12V stabilizowany podłączone.
1,2m nad kuwetami przyczepione świecąc na przeciwległą ściane...
Cała ciemnia (łazienka ) przyjemnie oświetlona :D
Zobaczymy czy nie zaświetlą mi papieru Agfy MG i ilforda MGIV...
I stałogradiacyjnej fomy...
Dzisiaj kupiłem moduł z 3 diodami FLUX żółtymi....
pod zasilacz 12V stabilizowany podłączone.
1,2m nad kuwetami przyczepione świecąc na przeciwległą ściane...
Cała ciemnia (łazienka ) przyjemnie oświetlona :D
Zobaczymy czy nie zaświetlą mi papieru Agfy MG i ilforda MGIV...
I stałogradiacyjnej fomy...
Panel Diod LED Flux żółte za 9,90zł w http://Skleptronik.eu ja akurat byłem osobiście bo mam blisko.
Ja używałem 6 fluxów - świeci mocniej niż wieeeelodiodowa lampka którą kupiłem kiedyś (nawet obniżałem napiecie, żeby świeciło słabiej przy powiększalniku bo Ilford Xpress'a trochę zaświetla).Malfas pisze:no to kurcze całkiem ciekawie bo w porownaniu do 50 normalnych diod to 3 to naprawde malo
to jeszcze zdradz gdzie i za ile kupiles
Podpytam przy okazji tematu - w chwili obecnej uzywam zarowki czerwonej wkreconej w zyrandol ;) i przyznac musze ze ... jest ciezko :) Papieru oczywiscie nie zadymia ale komfort pracy jest sredni.
Zdolnosci elektronicznych nie mam, znajomych elektronikow tez wiec skazany jestem raczej na zakup "gotowca"
Jako ze cena zarowek LED spadla do poziomu akceptowalnego zastanawiam sie, ale jezeli sie myle to wyprowadzicie mnie mam nadzieje z bledu, nad zakupem gotowej zarowki LED dajacej swiatlo zolte.
Niestety zaden z producentow nie podaje dlugosci fali dla swiatla z zastosowanych diodek wiec pojawia sie problem losowego doboru a tego wolalbym uniknac.
Czy ktos z Was uzywal juz gotowcow "zarowkowych" i moze cos polecic?
Wolam na Ilfordzie i Fomie.
T.
Zdolnosci elektronicznych nie mam, znajomych elektronikow tez wiec skazany jestem raczej na zakup "gotowca"
Jako ze cena zarowek LED spadla do poziomu akceptowalnego zastanawiam sie, ale jezeli sie myle to wyprowadzicie mnie mam nadzieje z bledu, nad zakupem gotowej zarowki LED dajacej swiatlo zolte.
Niestety zaden z producentow nie podaje dlugosci fali dla swiatla z zastosowanych diodek wiec pojawia sie problem losowego doboru a tego wolalbym uniknac.
Czy ktos z Was uzywal juz gotowcow "zarowkowych" i moze cos polecic?
Wolam na Ilfordzie i Fomie.
T.
witaj!
pamiętam, że dość dobrze zaopatrzony sklep mieścił się obok Smaczka na Krakowskim, na Czechowie jest sklep pod patronatem Unitry (chyba na braci Wieniawskich). najlepiej jednak jak popatrzysz do PTK i w dziale elektronicznym znajdziesz jakiś sklep niedaleko Ciebie.
tymczasem!
pamiętam, że dość dobrze zaopatrzony sklep mieścił się obok Smaczka na Krakowskim, na Czechowie jest sklep pod patronatem Unitry (chyba na braci Wieniawskich). najlepiej jednak jak popatrzysz do PTK i w dziale elektronicznym znajdziesz jakiś sklep niedaleko Ciebie.
tymczasem!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Panowe, Wy tu o LEDach piszecie i piszecie...
szkoda czasu na rozprawki, nie lepiej kupić na ebay DUKĘ ??
nówka sztuka 1500 zeta, a tu darmo dają, 17 funtów!!
http://cgi.ebay.co.uk/DUKA-50-UNIVERSAL ... 240%3A1318
szkoda czasu na rozprawki, nie lepiej kupić na ebay DUKĘ ??
nówka sztuka 1500 zeta, a tu darmo dają, 17 funtów!!
http://cgi.ebay.co.uk/DUKA-50-UNIVERSAL ... 240%3A1318