pentax 6x7
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
pentax 6x7
Dzien dobry.. pilnie poszukiwany własciciel pentaxa 6x7, który sam sobie np. wyczyscil matówke i potem regulował ostrość..pozdrawiam
pentax 6x7
Czy fotografowi grozi seria bolesnych zastrzyków?
-
- -#
pentax 6x7
powiem tak..banalna może nie ale mega skomplikowana tez nie..no i rzecz w tym ze nie zmienialem na inna tylko montuje to co bylo tyle że gdzies lezy błąd..nawet jakis rusek pod swoim filmem cos podpowiedział, wysłał nawet pdf serwisowego i nadal nic..znajomy serwisant zdziwiony tym problemem..a niestety znawców tych analogów i im podobnyxch coraz mniej, albo na wymarciu niestety...
pentax 6x7
Może włożyłeś do góry nogami?
-
- -#
pentax 6x7
wszystko zgodnie z instrukcja, a jednak gdzies błąd.. i to nie jest pierwszy raz.. poprzednim razem miałem chyba szczęscie ze nie pomyliłem..z drugiej strony za wielu kombinacji nie ma..mysle ze wszystkie spodoby wykorzystałem..po prostu nie mam juz pomysłu..
pentax 6x7
Sprawdzasz na poskładanym w całości? Jaka tam jest kolejność elementów? I w którą stronę jest źle, trzeba ustawiać dalej, czy bliżej?
-
- -#
pentax 6x7
Pawle, wszedzie źle.. tego nie kumam własnie..1 foto, zmatowione szklo na krawedzi gdzie biegnie film, w lupce ostro jak na zyletce, 2gie- wkladam sprezyne, potem fresnel (zaskakujace) rowkami do góry, potem matowka tez rowkami do góry i na koncu szklo neutralne zabezpieczajace..kłade lupke i ile by nie cisnac w dół to ostrości nie łapię..zbliżam się ale już mam koniec przestrzeni..ręce opadają 

pentax 6x7
Ale ustal, czy masz ostrość pod, czy nad tym położeniem matówki. W miarę możliwości też - o ile. (To po przesunięciu czoła obiektywu można sprawdzić, o ile masz czym w miarę dokładnie zmierzyć.)
pentax 6x7
TSD, co to jest "matówka rowkami do góry"? Jakie ta matówka ma rowki, ona powinna mieć matową powierzchnię i przezroczystą powierzchnię przede wszystkim. N'est ce pas? I ta matowa raczej powinna być na dole, chociaż to już kto ich tam wie, tych konstruktorów.
pentax 6x7
Rick Oleson robi matówki do średniego formatu i zawsze załącza rysunek objaśniający samodzielny montaż. Jest jeden wyjątek "– Pentax 6×7 (DIFFICULT INSTALLATION; Professional installation strongly advised)" i coś mi się wydaje, że mamy potwierdzenie tego stwierdzenia.
-
- -#
pentax 6x7
PPaweł, fresnel jest rowkowany, ale srodek ma neutralny, ok 12 mm, matowka tez rowkowana, z drugiej strony matowa, a srodek w trojkaci, cos w rodzaju odblasku na tornister..jak poloze tylko fresnela ostrosc juz prawie sie pojawia (na tym srodku)..no ale trzeba dolozyc jeszcze 2 czesci kanapki i wszystko sie rozpływa
pentax 6x7
I mówisz, że dociskasz w dół, tak? Bo tam jest, jeżeli dobrze odczytuję rysunek, sprężysta ramka, na której to wszystko leży, szkło, szkło, szkło i sztywna ramka, która to utrzymuje. Tak? Czyli płaszczyzną odniesienia jest to sztywne zamocowanie od góry, a od dołu całość jest ruchomo dopychana. Czyli Twoje wciskanie matówki lupą w dół w zasadzie byłoby niewłaściwe. Myślałem, żeby składać minimum elementów i przed skręceniem całości sprawdzać ostrość, no ale w tej konfiguracji tak się nie da, musi być komplet. Czy to się daje prawidłowo, bez ściskania na siłę, poskręcać w całość?
Teraz druga sprawa. Mówisz, że na fresnelu prawie ustawia się ostrość. Na czym właściwie, na gładkiej szybce? W każdym razie, z tego, co piszesz, wynikałoby, że płaszczyzna ostrości jest gdzieś poniżej tego, co w tej chwili jest płaszczyzną matówki. Biorąc pod uwagę, że ta sprężynująca ramka raczej nie po to jest, żeby była siłowo ściśnięta na płasko, to możliwości widzę dwie:
- sprężynująca ramka ma jakieś łoże, w które niedokładnie ją wkładasz i jest nieco za wysoko. Może to nie jest dokładnie prostokąt i robi jej różnicę przód-tył? Może odwrotnie wkładasz góra-dół (według rysunku narożniki są w dół, masz tak?) Może po prostu pomijasz jakieś wgłębienie, podcięcie czy cokolwiek?
- matówka jednak ma iść na sam dół, potem fresnel, potem zabezpieczenie.
Możliwość dodatkowa - a te szkła to się równo składają ze sobą? Może coś się może z czymś zazębić, albo coś może gdzieś wystawać, a powinno trafiać w jakieś wgłębienie?
Teraz druga sprawa. Mówisz, że na fresnelu prawie ustawia się ostrość. Na czym właściwie, na gładkiej szybce? W każdym razie, z tego, co piszesz, wynikałoby, że płaszczyzna ostrości jest gdzieś poniżej tego, co w tej chwili jest płaszczyzną matówki. Biorąc pod uwagę, że ta sprężynująca ramka raczej nie po to jest, żeby była siłowo ściśnięta na płasko, to możliwości widzę dwie:
- sprężynująca ramka ma jakieś łoże, w które niedokładnie ją wkładasz i jest nieco za wysoko. Może to nie jest dokładnie prostokąt i robi jej różnicę przód-tył? Może odwrotnie wkładasz góra-dół (według rysunku narożniki są w dół, masz tak?) Może po prostu pomijasz jakieś wgłębienie, podcięcie czy cokolwiek?
- matówka jednak ma iść na sam dół, potem fresnel, potem zabezpieczenie.
Możliwość dodatkowa - a te szkła to się równo składają ze sobą? Może coś się może z czymś zazębić, albo coś może gdzieś wystawać, a powinno trafiać w jakieś wgłębienie?
-
- -#
pentax 6x7
Wszystko analizowałem, wszystko wchodzi luzem, na YT wpisz "pentax 6x7 focus adjustment" i niejaki Yorgi robi to samo co ja..zaczynam podejrzewac ze może przy czyszceniu cos "zmyłem", w sensie usunałem z matówki bo za cholerkę ostrości brak.. nie będę miał w rece innej matówki to chyba nic z tego..