Powiększalnik - proszę o pomoc w wyborze
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
nie mam takiego doświadczenia jak georgio, więc nie podam ci "za" i "przeciw", ale ja mając okazję kupiłem głowicę kolorową do opemusa. głównie jej używam do pracy z papierami MG zarówno ilforda, jak i fomy, a ponieważ jak napisałem, nie jestem jakimś fachowcem od powiększeń, to podobają mię się odbitki niezależnie od głowicy (osobiście nie zauważam różnic, pewnie dlatego, że powiększam anaretami
). tak, czy siak, moim zdaniem lepiej mieć, niż nie mieć i pluć sobie potem w brodę (oczywiście, jeśli finanse pozwalają).

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Nie chcę twotzyć nowego wątku, mam pytanie, co sądzicie o tym sprzęcie ?
http://cgi.ebay.de/Durst-Laborator-13-1 ... 286.c0.m14
Pytam jak najbardziej poważnie.
http://cgi.ebay.de/Durst-Laborator-13-1 ... 286.c0.m14
Pytam jak najbardziej poważnie.
Jak najbardziej poważnie: jest to jeden z najlepszych powiekszalników. Mam identyczny ale w zestawie z głowicą kondensorową. Osobiście nie przepadam za głowicą kolorową do odbitek czarno-białych. Jak potrzebuję światło miękkie to uzywam głowicę kolorową (LPL) jedynie jako żródło światła białego.
Do tego modelu Dursta można kupić teraz w Durst USA b. wydajne żródło światła które używa się z kondensorami i dające światło od miękkiego rozproszonego, poprzez normalne, do punktowego. Drogie co prawda, ok $1,200.
Do tego modelu Dursta można kupić teraz w Durst USA b. wydajne żródło światła które używa się z kondensorami i dające światło od miękkiego rozproszonego, poprzez normalne, do punktowego. Drogie co prawda, ok $1,200.
Raczej trzeba kupić głowicę do kondensorów. To o czym pisałem za $1200 to sama żarówka ze zwierciadłem. Możesz kupić z głowicą kolorową i później polować na kondesory. Opis tego powiększalnika, Durst 138S, i opis osprzętu znajdziesz tu: http://www.durst-pro-usa.com/index2.html .
na wadze mi nie zależy aż tak bardzo, piwnica jest w trakcie przystosowania do ciemni więc powiększalnik będzie miał swoje miejsce a nie jak teraz kursuje między pokojem a ciemnio/łazienką.
Chodziło mi o dwie rzeczy kulutre pracy(pewnie w obu podobnie) i jakość uzyskiwanych zdjęć. A jak jest z precyzją ustawienia takiego powiększalnika np do naprawdę dużych odbitek robionych na ścianie, jego waga nie przeszkadza??
Chodziło mi o dwie rzeczy kulutre pracy(pewnie w obu podobnie) i jakość uzyskiwanych zdjęć. A jak jest z precyzją ustawienia takiego powiększalnika np do naprawdę dużych odbitek robionych na ścianie, jego waga nie przeszkadza??
wspomniałem o wadze, bo jest D 138 to jest POTWOR i trzeba mieć dla niego dużo miejsca! Jak się oglądało go tylko na zdjęciu nie mając skali porównawczej, to można się nieźle zdziwić :)Przemo pisze:na wadze mi nie zależy aż tak bardzo, piwnica jest w trakcie przystosowania do ciemni więc powiększalnik będzie miał swoje miejsce a nie jak teraz kursuje między pokojem a ciemnio/łazienką.
reszta pytań jest trochę niestosowna, bo raz, że to jest sprzęt profi najwyższej klasy, dwa, że jak będziesz używał 138 z jakimś bez obrazy meogonem, to efekt będzie taki, jakbyś do Nikona F5 podpiął jakiegoś kita
Bowie ma rację, minimum wysokości sufitu dla 138S to 220 cm.Przemo pisze:A jak jest z precyzją ustawienia takiego powiększalnika np do naprawdę dużych odbitek robionych na ścianie, jego waga nie przeszkadza??
Powiększalnik ten ma ruchomy stolik (80 x 60 cm), po opuszczeniu prawie do podłogi można na prawdę spore odbitki zrobić. Jeżeli to niewystarcza to w podstawę są wbudowane kółka do szyn, jeżeli w piwnicy w podłodze zrobisz prowadnice/szyny to robienie zdjęć na ścianie jest trywialne. Raz się ustawi geometrię i później wystarczy jedynie przesuwać w jedną lub drugą stronę.
Sam nie przewiduję takich powiększeń, gdybym potrzebował dużego formatu w celach komercjalnych to w dzisiejszych czasach dużo łatwiej i taniej jest zeskanować i wydrukować.
Jeżeli nie zamierzasz używać negatywu formatu większego niż średni, to chyba nie ma sensu inwestować w ten powiekszalnik. Mniejszym np. Durst 1200, z dobrym obiektywem zrobisz tak samo dobre odbitki.
Możesz zerknąc na LPL6700 posiadam taki i moge go z czystym sumieniem polecic, po podniesieniu głowicy kolorowej możesz używac filtrów pod obiektywem, nie jest to PRO ale stabilny i przyjemny w obsłudze (stabilny, szeroka kolumna) ja za mojego zapłaciłem 240ZŁ z uchwytami do 35mm, sljdu w ramce 35mm, 6x4.5 i 6x6 + 50mm nikona
Durst M300
Witajcie, jestem tu pierwszy raz i zwracam się z prośba o opinię na temat Dursta M300. Wart zainteresowania?
pozdrawiam, marty145
pozdrawiam, marty145
MAM pytanko , gdzieś wyczytalem, że w głowicy tego powiekszalnika można wyczyścić filtry :
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0313198488
Czy to można zrobić samemu? czy trzeba oddać do specjalisty ? Na czym to czyszczenie polega ?
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0313198488
Czy to można zrobić samemu? czy trzeba oddać do specjalisty ? Na czym to czyszczenie polega ?