Gdybym był pewny, że takie oszczędności są możliwe to bym nie zakładał wątku, prawda?
Być może obecnie cent w Europie są wyrównane, kilka lat temu tak nie było, zazwyczaj koszty logsityczne podbijały ceny u nas w PL.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Gdybym był pewny, że takie oszczędności są możliwe to bym nie zakładał wątku, prawda?
Co robię? :D w jakim celu miałbym manipulować czymkolwiek skoro to mi zależy na uzyskaniu informacji a nie dezinformowaniu?
Kupowałem różne rzeczy w Macodirect i w Fotoimpex i nigdy nie było taniej, a kupowałem bo w PL chwilowo nie było np. chemia Moerscha lub Spura. Czasem cena była porównywalna, ale wysyłka swoje kosztuje. Tanio, względnie, to jest w Foxell.pl co tam mają, ale tylko dla prowadzących działalność.
Aha. No to już wiemy, kto przyszedł. Jak to się za dawnych czasów mawiało - plonk.
Dziękuję za informację, bardzo przydatna. Ja działam tylko na ilfordach, jakoś tak sie przyzwyczaiłem, a kodaki sa już zdecydowanie za drogie. Nie kupuję na handel, kupuję dla siebie i typowo hobbystycznie, po prostu jak wielu z nas tu, nadal to lubię i porusza mnie cała analogowa otoczka- proces i rezultat. Zwożąc niewielkie ilości dla własnych celów cło raczej odpada, a transport po przyjacielsku.Fredrixxon pisze: ↑14 wrz 2022, 11:33 Janis, niestety taki schizofreniczny styl na tym forum - zamiast odpowiedzi dostaniesz opiernicz, najczęściej nie na temat![]()
Do własnej konsumpcji kupuję w Kalifacie Londyńskim (d. Wielka Brytania), ale ponieważ nie są już w Europie, trzeba dobrze zebrać wszystkie koszty, żeby ocenić opłacalność
- koszt przewalutowania : na karcie może to być zrobione dwukrotnie, np. ziko-dolar-funt, zależnie jaką masz kartę. Mało kto akceptuje przelewy, chyba nikt paypal.
- koszt przelewu międzynarodowego waluty (jeżeli masz quidy na koncie)
- cena materiału w sklepie
- koszy wysyłki
a potem już tylko gorzej. Celnik doliczy:
- vat od sumy ceny i kosztów wysyłki
- cło
- opłaty celne.
Jeżeli nie przedstawisz agentowi wszystkich papierów na czas, to zależnie od regulaminu, przesyłek firma kurierska może ci dowalić koszty magazynowania towaru (mało prawdopodobne, ale trzeba uważać bo, jest taki haczyk).
Jeżeli kupujesz hurtowo na handel - to dyskutuj od razu z Kodakiem (amerykańskim, polski przedstawiciel nie funkcjonuje od dawna). Tylko że tam zamówienia minimalne liczone są w dziesiątkach rolek :) koszty frachtu kosmiczne, no i cło .... Czyli są to akcje na kilka tysięcy usd
A, no i oczywiście jest jeszcze FilmoTec, jak ci leży orwo - zamówienia minimalne u polskiego przedstawiciela to klika rolek, ceny przystępne, ale i tak parę kPLN trzeba zamrozić. I robisz dil z polską firmą, bez celników, naliczeń, doliczeń i innych dzikich węży.
Pamiętam głupich milicjantów z MO -wielu pamięta ,że były to wyjątkowe ...syny.Jak byłem w roku 1980 na koloniach w Czechosłowacji i zobaczyłem jak brutalna jest milicja w Czechach to nasze MO to były do rany przyłóż kochane baranki.Jak szli mając pałki 90cm u boku(gdzie takie u nas Zomo miało na akcjach)to wszyscy uciekali na ich widok do kamienic a ulicy gwarna nagle stawała się cicha i bezludna.Pytałem się Czechów dlaczego się ich tak boicie to mi odpowiedzieli ,że mogą cię nawet zakatować na śmierć i nikt o tym nie piśnie słówka.