co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
oKuba, takich miejscówek to w naszym kraju jest trochę. Najbardziej znane to: Osieczna niedaleko Leszna, okolice Śmigla, Środy Wlkp. .... To akurat w prywatnym skansenie w Biczu (4768+G5 Bicz) w okolicach Konina.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
powalos, Dzieki. Dobrze wiedziec; moze kiedys przy okazji?
co właśnie wywołałeś?
aka, takiej nie kojarzę, ale Bar Ameryka, tak. Tylko to raczej bliżej Śremu
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
To było w Śmiglu: http://www.polskaniezwykla.pl/web/place ... x-w-).html Kierowca mi opowiadał historyjki z czasów PRLu o wyprawach do "Ameryki", a to było ciut przed końcem XX wieku

co właśnie wywołałeś?
Kilka rolek wakacyjnych banałów w kolorze.
co właśnie wywołałeś?
aka, budynek znam, ale o jego nazwie nie wiedziałem. A jeździłem tamtędy dość często bo z urodzenia jestem leszczyniakiem (albo leszczynianinem jak dawniej mówiono) a do technikum uczęszczałem w Poznaniu. Ojciec był kierownikiem bazy transportu PZGS w Lesznie więc zdarzało się zabrać z transportem, gdy jechali w kierunku Poznania. Tylko, że oni woleli zajrzeć do ówczesnej wytwórni win owocowych w Kościanie a na żrytko zabierali mnie do garmażeryjnego w tymże mieście. To z nimi nauczyłem się jeść przysmak "prawdziwego mężczyzny" (tak mówili), czyli flaki.

Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
wywołałem przed pracą Neopana 400 (z datą do kwietnia 2013 r.) w PC-TEA z dobawką bromku. nawet ujdzie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
co właśnie wywołałeś?
Ten aniołem jest .... każdy może sobie sam dopowiedzieć Ja widzę znikającego aniołka wraz ze znikającym człowieczeństwem na świecie.
Fajnie że tak miękko przechodzi światło w cień. Podoba mi się.
Fajnie że tak miękko przechodzi światło w cień. Podoba mi się.
co właśnie wywołałeś?
117-118/22
APX 100 old @ 64 ASA
Rodinal 1+25
16C, 12 min., 30/60x3
APX 100 old @ 64 ASA
Rodinal 1+25
16C, 12 min., 30/60x3
co właśnie wywołałeś?
119/22
HP5 @ 1.600 ASA
Zmodyfikoway Mortensen:
D-76 1+3, 20C, czas laczny: 70 minut
30/60x3 przez 10 minut
nastepnie 2x po kolejnych 25 minutach
po nastepnych 25 minutach: 10/60x3 przez 10 minut
Przepis (bez modyfikacji):
https://www.ilfordphoto.com/uprating-hp ... velopment/
HP5 @ 1.600 ASA
Zmodyfikoway Mortensen:
D-76 1+3, 20C, czas laczny: 70 minut
30/60x3 przez 10 minut
nastepnie 2x po kolejnych 25 minutach
po nastepnych 25 minutach: 10/60x3 przez 10 minut
Przepis (bez modyfikacji):
https://www.ilfordphoto.com/uprating-hp ... velopment/
- technik219
- -#
co właśnie wywołałeś?
Fomapan 400 naświetlany na 320 ASA.
Wywoływacz: ID-68PQ.
Wywoływacz rozrobiony 2 maja 2021 roku. Wywołałem w nim 3 filmy, po czym "zagazowany" stał sobie w kąciku ciemni do wczoraj.
Temperatura 18 stopni, więc przyjąłem współczynnik przedłużenia czasu wywoływania na 1,2.
Czas wywoływania podstawowy dla Fomy 400: 9 min, dla 4. filmu 11 min. plus 10% na "starość, razy 1,2 dało czas wywoływania ok. 15 min.
Film tak wywołany niczym nie różni się od rok temu wywołanych filmów. Oceniałem używając mikroskopu 30X.
Tak, że tego... ID-68PQ jest najtrwalszym znanym mi wywoływaczem.
Wywoływacz: ID-68PQ.
Wywoływacz rozrobiony 2 maja 2021 roku. Wywołałem w nim 3 filmy, po czym "zagazowany" stał sobie w kąciku ciemni do wczoraj.
Temperatura 18 stopni, więc przyjąłem współczynnik przedłużenia czasu wywoływania na 1,2.
Czas wywoływania podstawowy dla Fomy 400: 9 min, dla 4. filmu 11 min. plus 10% na "starość, razy 1,2 dało czas wywoływania ok. 15 min.
Film tak wywołany niczym nie różni się od rok temu wywołanych filmów. Oceniałem używając mikroskopu 30X.
Tak, że tego... ID-68PQ jest najtrwalszym znanym mi wywoływaczem.
Lux mea lex
co właśnie wywołałeś?
Masz na mysli takie juz gotowe do uzycia? Gdyz koncentratach to zaden specjalny wynik. Wrzucil bys jakis przyklad tej Fomy @ 320 ASA, no chyba, ze to jakies dyskretne sa..