Po pierwsze czy da się robić opemusem 5 negatywy 6x6?
Zastanawiam się nad kupnem powiększalnika i są dwie opcje :opemus 6 napewno sprawny z flitrami ilforda i praktycznie z całym wyposażeniem do ciemni (zegar , lampa, kuwety,butelki itd) oprócz papierów i chemi ale za 1700 zł czy się opłaca?
Oraz jest opemus 5 za 200 zł ale niestety nie wiem jeszcze jaki jest jego stan a sprzedający się nie zna. Na pierwszy rzut oka jest w dobrym stanie.
Na co zwrócić uwagę i co sprawdzić przed zakupem? Co lepiej wziąść?
Opeums 6 czy 5
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Opeums 6 czy 5
Strziga, to zajrzyj do działu "Bazar". właśnie jest oferta na sprzedaż kompletnej ciemni. 

Fan Pentax'a.
Opeums 6 czy 5
Strziga, jeżeli sprzedający się nie zna, to znaczy (prawie zawsze), że coś nie działa.
1700 za kompletną ciemnię to moim zdaniem wcale nie jest za dużo. A w bazarze też jest dobra oferta, ale to już widziałeś.
1700 za kompletną ciemnię to moim zdaniem wcale nie jest za dużo. A w bazarze też jest dobra oferta, ale to już widziałeś.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Opeums 6 czy 5
Strziga, jeśli "kompletne wyposażenie ciemni" pochodzi od pana Teofila Jankowskiego to stanowczo odradzam. Tak jakby co 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Opeums 6 czy 5
Zgadza się. Właśnie poświęciłem słownie pół godziny na potwierdzenie, że to od niego w 2020 kupiłem najbardziej śmiechowe rzeczy ciemniowe. Mi skłamał w opisie wywoływacza (serio, fajnie że sprawdzam tego typu rzeczy, tylko tyle że się zaśmiałem) oraz w opisie papieru. Który ewidentnie był zalewany co najmniej kilka razy w ciągu ostatnich 10 lat. No ale u niego to nieużywany. Końcówka konta tego pacjenta (Teofil Jankowski) to 2476 - nie kupujcie.