J.A. pisze: ↑10 lip 2022, 08:02jac123, ale w dowodzie, czy prawku masz zdjęcie cz-b, jako żywo, to nie jest naturalny odcień mojej skóry.
BYć może masz stare - bezterminowe prawko. Chodzi o dokumenty wydane po którymś tam roku, jak weszły przepisy.
Zresztą z tego co wiem , te stare prawka też mają być wymienione.
jac123, prawko mam nowe i faktycznie masz rację, foto jest barwne, ale dowód jest też nowy i foto jest cz-b.
Ale…
Wracając do prawa jazdy, sugerowałem się tym co mam w „mObywatel” w tej aplikacji w prawie jazdy foto jest cz-b, jak i w DO. W plastiku dowód ma cz-b foto, a prawko kolorowe.
I tyle są warte wszystkie te przepisy.
Dodam, że z dowodem z aplikacji mObywatel nic nie załatwisz ani w banku, ani u notariusza, to dopełnia „logiki” tego wszystkiego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. pisze: ↑11 lip 2022, 08:54jac123, prawko mam nowe i faktycznie masz rację, foto jest barwne, ale dowód jest też nowy i foto jest cz-b.
Ale…
Wracając do prawa jazdy, sugerowałem się tym co mam w „mObywatel” w tej aplikacji w prawie jazdy foto jest cz-b, jak i w DO. W plastiku dowód ma cz-b foto, a prawko kolorowe.
I tyle są warte wszystkie te przepisy.
Dodam, że z dowodem z aplikacji mObywatel nic nie załatwisz ani w banku, ani u notariusza, to dopełnia „logiki” tego wszystkiego.
Bo na razie mObywatel nie zastępuje dokumentów, ale ma się to wkrótce zmienić.
J.A. pisze: ↑11 lip 2022, 08:54
Temat jest na etapie wdrażania. Jako komentarz mogę tylko dodać, że dawno temu miałem zielony dowód z adnotacją, że obowiązuje bezterminowo. Potem urzędnicy Rakowskiego, albo Kwacha (już nie pomnę) kazali mi go wymienić na plastikowy, który już bezterminowy nie był. A kto daje i odbiera, wiadomo...
miki11 pisze: ↑11 lip 2022, 13:49
dawno temu miałem zielony dowód z adnotacją, że obowiązuje bezterminowo. Potem urzędnicy Rakowskiego, albo Kwacha (już nie pomnę) kazali mi go wymienić na plastikowy, który już bezterminowy nie był.
To jeszcze nic! Niedawno dostałem od znajomych zaproszenie na "odnowienie przyrzeczeń małżeńskich" po 25 latach! Czyli: ślubowałeś, że "aż do śmierci" a tu okazuje się, że po 25 latach trzeba odnowić bo już nieważne Nie wiedziałem, że od 7 lat jestem już wolnym człowiekiem
Rakowskiego? Adzietam, panie. Rakowski tyle, co sztandar wyprowadził, wymiana dowodów to faktycznie jakoś za czasów Kwacha było, ale to też żadna jego robota, tylko pewnie jakiegoś Bieleckiego, albo innej Suchockiej, ewentualnie Millera.
technik219 pisze: ↑11 lip 2022, 15:27
okazuje się, że po 25 latach trzeba odnowić bo już nieważne Nie wiedziałem, że od 7 lat jestem już wolnym człowiekiem
To są germańskie wpływy. Oni wszystko czyszczą, porządkują, trawniki koszą, krasnale stawiają, to i przyrzeczenia odnawiają, a nie ciągle jadą na starych, zużytych, jak jacyś Słowianie.
PPaweł pisze: ↑11 lip 2022, 15:31
Rakowskiego? Adzietam, panie. Rakowski tyle, co sztandar wyprowadził, wymiana dowodów to faktycznie jakoś za czasów Kwacha było
Ja tam ich nie rozróżniam, obaj zapracowali na mnie tak samo dużo. Jak zresztą paru innych także.
ostatnie zdjęcie legitymacyjne na błonie fotograficznej miałem wykonane w zakładzie Zorza, w Lublinie przy ul. Lubartowskiej w maju 2003 r. pamiętam, bo robiłem do dyplomu ukończenia studiów. pamiętam, że inne zakłady wówczas już nie robiły tak zdjęć.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
aka pisze: ↑09 lip 2022, 13:44
E hej... napisałem:
aka pisze: ↑09 lip 2022, 07:57
Cóż oznacza "tradycyjne"? Można wejść z ulicy z naświetloną rolką Fomy i poprosić po dwie "odbitki" w formacie pocztówki z "udanych" klatek, oczywiście zrobionych pod powiększalnikiem? Gdzie robią paszportowe cz-b metodą odbitki stykowej?
Znasz taki zakład?
Nie zrozumiałem pytania Miałem na myśli zakład fotograficzny, który robi zdjęcia analogowe i później powiększenia na papierze.
Jeśli chodzi o usługi, o których piszesz to chyba Czarno-Białe jeszcze niedawno miało w swojej ofercie, ale widzę na ich stronie, że już nie mają.
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Ozmin pisze: ↑15 lip 2022, 19:19
chyba Czarno-Białe jeszcze niedawno miało w swojej ofercie
Ale to nie jest/był zakład fotograficzny. Jeszcze z pewnością jest paru "printerów" robiących powiększenia np. na wystawy dla wystawiających fotografów. Dziś powiększenia robią głównie amatorzy pasjonaci, ale co ja Ci będę mówił...
jac123 pisze: ↑06 lip 2022, 10:58
Wczoraj w radiowej Dwójce wysłuchałem audycji o ostatnim (?) działającym w W-wie zakładzie wykonującym fotografie cz-b w tradycyjnej technice.
[...]
Jakaś dobra dusza to nagrała / można to gdzies posłuchać?
jac123 pisze: ↑06 lip 2022, 10:58
Wczoraj w radiowej Dwójce wysłuchałem audycji o ostatnim (?) działającym w W-wie zakładzie wykonującym fotografie cz-b w tradycyjnej technice.
[...]
Jakaś dobra dusza to nagrała / można to gdzies posłuchać?