co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
skpt, to do ilu Ev schodzi Ci ten Gossen?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
co właśnie wywołałeś?
Specyfikacja podaje: Ambient light measuring range (at ISO 100/21°) EV -2.5 to 18
co właśnie wywołałeś?
Masz Lunasixa? Mój schodzi przy 100 iso na -5 Ev, kurde...
Nie dziwota że po ciemku już nie masz odczytu

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
co właśnie wywołałeś?
Dlaczego na siłę rozpuszczacie fenidon w gorącej wodzie. Nie lepiej rozpuścić go w isopropanolu, siarczyn w wodzie i mieć gotowe zapasy i mieszać przed wywoływaniem. Był już temat rozpuszczania i przechowywania fenidonu w roztworach. Jeżeli się mylę to proszę o wyjaśnienie.skpt pisze: ↑13 cze 2022, 13:54 Dać może i da. Ale nie bardzo jest po coŁaźnia jest od stabilizacji/chłodzenia w tym wypadku (-:
EDYTA: Bo może niezrozumiale napisałem: Rozpuszczanie fenidonu nie trwa tyle, żeby wrzątek zdążył ostygnąć - nie ma potrzeby stabilizacji temperatury do rozrabiania wywoływacza. Stabilizujesz temperaturę wywoływania. Nie ma obowiązku tej stabilizacji. U mnie jest najczęściej gorąco. Stąd wywołuję w płaszczu wodnym o niższej temperaturze niż temperatura otoczenia (często zdrowo powyżej 25C).
co właśnie wywołałeś?
Jeżeli w czystym IPA, to mamy dodatkowe koszty. Dzisiaj litr tego alkoholu kosztuje.
74/22
Foma 200
Neofin Blue, 1+9
20C, 10 min., 30/30x1
OM-4Ti, 300/4.5
Foma 200
Neofin Blue, 1+9
20C, 10 min., 30/30x1
OM-4Ti, 300/4.5
co właśnie wywołałeś?
Sixtomat F2. A ciemność rodzi różne perwersje. Ta moja zdjęciowa nie jest pewnie najdziwniejsza (-;
Mnie tak najwygodniej. Proszki z reguły najlepiej się przechowują. Czajnik zawsze pod ręką. Literatura podaje, że można, to tak używam. Izopropanol jest higroskopijny. Jak kiedyś usiłowałem rozpuścić w nim fenidon, to skończyło się to breją, bo się okazało, że "zawartość cukru w cukrze mi spadła", bo opakowanie izopropanolu nie było rzeczywiście szczelne i zrobił się problem. Jak wolisz w izopropanolu, to mnie nic do tego. Jak komu wygodnie

co właśnie wywołałeś?
Ja nigdy nie miałem problemu z rozpuszczeniem fenidonu w isopropanolu jak robiłem ID78. Może mam szczęście :)skpt pisze: ↑14 cze 2022, 18:30Sixtomat F2. A ciemność rodzi różne perwersje. Ta moja zdjęciowa nie jest pewnie najdziwniejsza (-;
Mnie tak najwygodniej. Proszki z reguły najlepiej się przechowują. Czajnik zawsze pod ręką. Literatura podaje, że można, to tak używam. Izopropanol jest higroskopijny. Jak kiedyś usiłowałem rozpuścić w nim fenidon, to skończyło się to breją, bo się okazało, że "zawartość cukru w cukrze mi spadła", bo opakowanie izopropanolu nie było rzeczywiście szczelne i zrobił się problem. Jak wolisz w izopropanolu, to mnie nic do tego. Jak komu wygodnie![]()
A mi wygodnie jest z PC-TEA. Foma100 bardzo ładnie współpracuje z tym wywoływaczem.
co właśnie wywołałeś?
A sprawdzałeś ile kosztuje? Na Alledrogo 1000ml kosztuje 24,99zł z dostawą 33,98zł. Czy to jest drogo? To jak to się ma do ceny klisz które używasz? Ale tak jak napisał kolega skpt, jak komu wygodnie, a ja dodam jak komu taniej :)
co właśnie wywołałeś?
Jest gdzieś dostępna receptura POTA z tym IPA jako rozpuszczalnikiem dla Fenidonu? Muszę spróbować...
Nie ma sensu wymyślać koła, rozpuszczam za każdym razem we wrzątku i jest miód malina