Cześć Yaro,Yaro pisze:Cześć Georgio
Ja swoją pasję realizuję poprzez fotografowanie ale i budowanie różnych dziwolągów. Wiem że Ty doliczasz do kosztów budowy czas jest to słuszne ale co jeśli ktoś ma sporo wolnego czasu?Oczywiście gotowy aparat np. wielkoformatowy zawsze będzie dokładniejszy ale z drugiej strony po co pakować się w koszty jeśli tylko chce się spróbować danej dziedziny.
Wielkoformatowca zbudowałem w wolnych chwilach za "psie" pieniądze jestem z niego bardzo zadowolony, może to nie jest Linhoff ale wystarcza mi na razie. Kiedyś pewnie kupię jakiś wypasiony model.
A co sądzisz o dostosowaniu tej 250tki pod cyfrę? Kosztowało mnie to 30 złotych a czasu straciłem tyle ile trzeba aby to poskręcać... jakąś minutę ups, przepraszam jeszcze zawiozłem mieszek i obiektyw do znajomego aby wytoczył przejściówkę ( dodatkowa godzina)
W żadnym wypadku nie neguje wartości Twojego konstruowania, do tego zazdroszczę że masz czas i zacięcie, i patrząc na to co zrobiłeś nie dziwię się że jesteś zadowolony. Moja wypowiedź miała na celu jedynie pokazanie że każdy rzeczywiście może ale dużo osób to nie bierze z takich czy innych względów.
Dostosowanie 250-tki pod cyfrę uważam za fajny pomysł, z tym że cyfra mnie jakoś nie pociąga. Oczywiście interesuje się i kiedys to będzie lepsze.
Niedawno kupiłem sobie jako notatnik Canona G9, i muszę stwierdzić pomimo mojego negatywnego nastawienia że przy 80 czy 100 ASA w RAW działa znakomicie, a jak na statywie to jeszcze lepiej. Lekkie dopracowanie w Lightroom czy Photoshopie i jak się nie oczekuje dużych powiększeń to jest OK. Oczywiscie nie ma co porównywać z dużym czy nawet średnim formatem, ale z małym obrazkiem to nie dziwię się że ludzie dyskutują. A to jest przecież jedynie tani P&S, żaden DSLR. Może trzeba będzie pomyśleć o czyms w rodzaju D5 ze stałymi obiektywami, z tym że ich cena tak spadła że lada miesiąc będzie pewnie lepszy równoważny model za mniej wiecej te same pieniądze. Szkoda jedynie że rezultatem może być jedynie wydruk na inkjet, może niedługo lepsze i za rozsądne ceny cyfrowe powiekszalniki zmienią sytuację.