Jak wołać Kodaka Verichrome Pan format 126 - termin ważności listopad 1973 r.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Mam zabytek od wujka
. Naświetliłem tytułowy film jakimś kodakiem instamatic, chyba 50, nie pamiętam dokładnie. Pierwsza sprawa: czy wydłużać/skracać czas wywoływania albo utrwalania? W temacie przeterminowanych materiałów jestem kompletnie zielony. Druga: co zrobić z papierem, który jest na odwrocie? Spłukać go w koreksie przed wywoływaniem? Oderwać przy nawijaniu?

PhiLiXer, papier odrywa się przy nawijaniu. Co do czasu wywołania i metod się nie wypowiadam. Nigdy nie wywoływałem tak wiekowych materiałów.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2022, 22:14 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
No więc tak. Jeżeli ten papier nie odchodzi, to podejrzewam, że film kiedyś zawilgł i to się przykleiło. Można oderwać, najwyżej zostaną jakieś frędzle, trudno. Ale jak mu się nic takiego nie przytrafiło, to faktycznie one nie są pewnie połączone, tak, jak 110, 120 i 127. Teraz. Jak to naświetlałeś takim prostym Instamaticem, to nie spodziewałbym się wiele, bo tam przecież nie miało prawa być żadnej korekty na utratę czułości, a po 50 latach to ona spadła przynajmniej tak 2^5, czyli koło 30 razy. Najstarsze, co ja wywoływałem, to było SL ORWO NP27 na 1978 chyba. Naświetlałem już nie pamiętam, na kilkanaście DIN jakieś, i wywołałem Fomadonem LQR w nominalnym czasie (na ile jestem w stanie dopasować z danych), bo tego używam do takich zabytków, żeby podbić kontrast (i to się nawet chyba sprawdza). Nic nie wyszło
W dwóch miejscach były jakieś cienie wskazujące na granice klatki, czyli dla tak starego filmu trzeba było zejść w okolice 10 DIN, albo i niżej.
Generalnie wychodzi mi, że z okolic 1990 to jeszcze da się filmu użyć przeliczając mu czułość dwa razy w dół na każde 10 lat i wołać kontrastowo. Starsze to już bardzo różnie. Co ciekawe, całkiem dobrze wywołują mi się czasem filmy zostawione w aparatach, które sądząc po zdjęciach są nawet trochę starsze, a niby podobno ten obraz utajony miał zanikać

Generalnie wychodzi mi, że z okolic 1990 to jeszcze da się filmu użyć przeliczając mu czułość dwa razy w dół na każde 10 lat i wołać kontrastowo. Starsze to już bardzo różnie. Co ciekawe, całkiem dobrze wywołują mi się czasem filmy zostawione w aparatach, które sądząc po zdjęciach są nawet trochę starsze, a niby podobno ten obraz utajony miał zanikać

Miałeś, teraz to już pół-zabytek. A mogłeś mieć nienaruszony zabytek, do kolekcji, a jak by jeszcze był w oryginalnym kartoniku.
Wyobraźnia mnie zawodzi...
Był i w oryginalnym opakowaniu, z Niemiec. Niestety, na razie wywołuję tylko 135 i nie wiem co z tymi papierkami robić

Ja nie mogę. Skończyłem wywoływanie i coś widać
.

A na razie tylko zdjęcia z schnącego negatywu
Jak na film z lat siedemdziesiątych to znakomity rezultat. Moje ORWO z 1974 roku nie było tak mocne.
No rzeczywiście. Może i trochę blade, ale świetnie wyszło.
Warto też wspomnieć, że przy wstępnym płukaniu wodą, które przy tym filmie wolałem zrobić, wylewana woda miała kolor niebieski.