Dzięki (-:
co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
[13] Krótka, testowa Ferrania P30 (80ASA), Kodak D-76 (1:3, 22 minut 15 sekund, 23°C, bełtanie klasyczne), Minolta SRT-101b, Minolta MC Rokkor-PF 1.4/58. Bardzo poglądowy kawałek folii 

przedwczoraj wywołałem trzy Fomapany 400 w ID-68 1:1, za jednym zamachem. nie ma jak Jobo 1540.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
co właśnie wywołałeś?
4x120 i 1x135, tyle do niego na raz wchodzi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
do 1540 (1510+1530) wchodzi 4x135 lub 4x120. a to o czym piszesz, to tzw. 1526, czyli 1520+1530.

https://www.etsy.com/pl/listing/5395328 ... ng_details
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
co właśnie wywołałeś?
rbit9n, Dobrze wiem o czym piszę.
Do 1540 wchodzą dwie szpule 120 i jedna 135.
To co pokazałeś na zdjęciu to kombinacja (nomenklatura), która się nigdy nie przyjęła, bo jest nielogiczna.
Nigdy nie zostało to oficjalnie wyartykułowane bo oficjalnie to obecnie wygląda tak:
Unitank system 1500 tanks:
1510
1520
1540
1520+1530 (5 reel tank) - już nie 1526.
1530 extension module and core
Do 1540 wchodzą dwie szpule 120 i jedna 135.
Połączenie 1520 z przedłużką 1530, daje 1550, analogicznie jak połączenie 1510 z przedłużką 1530, daje 1540.
To co pokazałeś na zdjęciu to kombinacja (nomenklatura), która się nigdy nie przyjęła, bo jest nielogiczna.
Nigdy nie zostało to oficjalnie wyartykułowane bo oficjalnie to obecnie wygląda tak:
Unitank system 1500 tanks:
1510
1520
1540
1520+1530 (5 reel tank) - już nie 1526.
1530 extension module and core
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
co właśnie wywołałeś?
mniejsza o większość, błędnie założyłem, że jedna szpula na film 120 ma taką samą wysokość, jak dwie na 135.
co właśnie wywołałeś?
Technika powiększania ciekawa i efekt końcowy godny podziwu. Przesympatyczna Pani i moje ukochane brzozy

co właśnie wywołałeś?
Dziś po raz pierwszy w 100% samodzielnie wywołałem film :) Jest to Ilford Delta 100 Professional wywołany w R09 One Shot 1:50. Film właśnie się suszy po kąpieli w Fotonalu więc skanowanie dopiero jutro, póki co mam takie zdjęcia:
Chciałbym ogromnie podziękować koledze Powalos za potężną dawkę informacji o wywoływaniu filmów i ogólnie fotografii jako takiej oraz wsparcie sprzętowe :)Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

co właśnie wywołałeś?
EE2, te niedoświetlone narożniki na niektórych klatkach to chyba wina jakiejś osłony przeciwsłonecznej.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Możliwe, że to osłona zrobiła mi krecią robotę. Zobaczymy jak to wyjdzie na skanie. W wizjerze aparatu nie widziałem żadnego problemu spowodowanego osłoną ale może ten obiektyw Pentacon 2.8/29 nie może być z takową używany 

Więcej sprzętu niż talentu 

co właśnie wywołałeś?
Ektar 135 w Colortecu.
co właśnie wywołałeś?
Prawdopodobnie należy ją bardziej złożyć do szerokiego kąta. Jak pamiętam to masz taką gumową.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Dokładnie tak :) Specjalnie kupiłem drugą taką jak miałem wcześniej ale o większej średnicy gwintu żeby pasowała do obiektywu 2.8/29 i nie sądziłem, że przyciemni mi narożniki kadru 

Więcej sprzętu niż talentu 

co właśnie wywołałeś?
Mogłeś nie widzieć bo wizjer w tym aparacie pokazuje chyba 80-85% powierzchni klatki. Do obiektywów szerokokątnych są produkowane osłony o większym kącie "rozwarcia". I to nawet te gumowe.
Fan Pentax'a.