Jak to wołać?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jak to wołać?
Kolega sprezentowal mi dwa takie filmy z zalacznika. Co ciekawe, tylko sam wsad do kasety. Juz nawet zapomnialem, ze takie kiedys produkowano.
Zabralem jeden z negatywow na urlop i swiece go na 6 ASA. Jakies rekomendacje co do wolania?
Zabralem jeden z negatywow na urlop i swiece go na 6 ASA. Jakies rekomendacje co do wolania?
Jak to wołać?
oKuba, to były fajne czasy. Tanie wkłady, które ładowało się w wielorazowe kasetki. Podobnie było z filmami w puszkach ładowanych po 10x1,7m z przyciętymi końcówkami do zamocowania na szpulkach w kasetkach. Całość "połączona" w jeden odcinek do łatwego rozdzielania. Jak bardzo ułatwiało to ładowanie do kasetek wiedzą Ci którzy się z tym zetknęli.
Fan Pentax'a.
Jak to wołać?
Takie filmy to były w kioskach ,,RUCH,, i to w każdym.Takie czasy już nie wrócą.
Uzależniony od fotociemni .
Jak to wołać?
oKubaMożesz spróbować w wywoływaczach rekomendowanych przez Foto, są w książce A.Kotecki Pracownia Fotograficzna.
Uzależniony od fotociemni .
Jak to wołać?
Mirosław, Niestety ksiazki nie posiadam, ani tez do niej dostepu. Moze moglbys tutaj zapodac z przepisu?
Jak to wołać?
Mirosław, Duze dzieki!
Jak to wołać?
Ładowało się łatwo i przyjemnie, ale co z tego, kiedy mnie przytrafiła się puszka z negatywem Foton NB-04.
Nawet wrogom bym nie życzył fotografowania na tym do bólu badziewnym materiale.

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Jak to wołać?
Z_photo, ja miałem tak konfekcjonowane Foto 65 i Fotopana HL.
NB-04, to najgorszy film jaki w życiu miałem. Wywołany w Hydrofenie, dawał widoczne ziarno na powiększeniach pocztówkowych. Nt. tonalności się nie wypowiadam, bo jej nie widziałem.
NB-04, to najgorszy film jaki w życiu miałem. Wywołany w Hydrofenie, dawał widoczne ziarno na powiększeniach pocztówkowych. Nt. tonalności się nie wypowiadam, bo jej nie widziałem.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jak to wołać?
Za to, na FOTO 65 nie dam złego słowa powiedzieć. Mnie pasował bardziej niż ORWO NP 20.
Fan Pentax'a.
Jak to wołać?
Dzieki za wszystkie komentarze. Zbyt wiele sie nie spodziewam, ale mam nadzieje, ze cos tam bedzie widac..
Jak to wołać?
Na Hydrofen z Fomy nie chcialo mi sie czekac, wiec zaczalem eksperymentowac z Rodinalem i A49 (1+1).
Rodinal nawet z bromkiem potasu nie jest sobie niestety w stanie poradzic z zadymieniem. A49 juz duzo, duzo lepiej, ale wiaze sie to z diametralnym wydluzeniem czasu wolania.
Po kilku probach zakonczylem wywolywanie na 25 minutach z 0,45 grama bromku na 300ml roztworu wywolywacza. Negatyw schnie po wirowaniu.
Normalnie chyba bym po pierwszych probach odpuscil, ale na koncu filmu mialem portret, na ktorym mi troche zalezalo. Niestety zamiast zrobic go na swiezym negatywie, siegnalem po ten mocno przedatowany. Sam jestem ciekaw wyniku..
Rodinal nawet z bromkiem potasu nie jest sobie niestety w stanie poradzic z zadymieniem. A49 juz duzo, duzo lepiej, ale wiaze sie to z diametralnym wydluzeniem czasu wolania.
Po kilku probach zakonczylem wywolywanie na 25 minutach z 0,45 grama bromku na 300ml roztworu wywolywacza. Negatyw schnie po wirowaniu.
Normalnie chyba bym po pierwszych probach odpuscil, ale na koncu filmu mialem portret, na ktorym mi troche zalezalo. Niestety zamiast zrobic go na swiezym negatywie, siegnalem po ten mocno przedatowany. Sam jestem ciekaw wyniku..
Jak to wołać?
- Załączniki
-
- Norma_Hydrofen.pdf
- (2.47 MiB) Pobrany 89 razy