oKuba pisze: ↑09 lut 2022, 22:17
A co dalej z tym negatywem? Hybrydowo (skaner) czy powiekszalnik? Jesli skaner to przy 400 zredukuj czas do 12 minut
Na razie skaner, niestety. Jeszcze nie wynegocjowałem z panią domu okresowego zajmowania łazienki na dłuższy czas Dzięki za tą korektę. Zastanawiam się, czy nie złożyć sobie urządzonka z obiektywem makro do fotografowania podświetlonego negatywu. Czytałem o kilku komercyjnych konstrukcjach tego typu i oglądałem próbki porównawcze. Obraz z tego był lepszej jakości, niż z Epson v750. No, ale doświadczenia jeszcze nie mam. Zaczynam od skanowania usługowego z autoryzowanym punkcie Fujifilm.
To jeszcze poproszę o sugestie, jak naświetlać i wołać Fomę 100. Właśnie załadowałem do XG-M i będę testował, czy body światła nie przepuszcza. No i czy w miarę trzyma czasy.
miki11 pisze: ↑09 lut 2022, 22:28
Zastanawiam się, czy nie złożyć sobie urządzonka z obiektywem makro do fotografowania podświetlonego negatywu.
Zalezy co chcesz z tym dalej robic i do jakiego stopnia jestes (za przeproszeniem) swirniety na tym punkcie. Ja przerobilem chyba wszystkie mozliwe sposoby, lacznie z obfotografowaniem negatywow cyfrowka srednioformatowa uzywajac obiektywow Schneidera-Kreuznacha tzw. duplikatorow, skonstruowanych soecjalnie do tego celu.
I wrocilem do skanera, gdyz cyfrowki byly jak dla mnie zbyt cyfrowe. Jesli nie chcesz tego drukowac a wstawiac tylko gdzies online, to prawie wszystko jest ok, ale dla mnie zdjecie musi byc do reki lub na sciane i tu zaczynaja sie hybrydowe schody
oKuba pisze: ↑09 lut 2022, 22:41
I wrocilem do skanera, gdyz cyfrowki byly jak dla mnie zbyt cyfrowe. Jesli nie chcesz tego drukowac a wstawiac tylko gdzies online, to prawie wszystko jest ok, ale dla mnie zdjecie musi byc do reki lub na sciane i tu zaczynaja sie hybrydowe schody
A to jest BARDZO cenna informacja. Na razie niby nie drukuję, ale w przyszłości zamierzam. Tylko być może wtedy przejdę na cały analogowy proces z powiększalnikiem i papierem. Możesz podpowiedzieć ten układ w wersji z obiektywem makro i niezbyt drogi na początek? Wiem, że optymalna ogniskowa to 50-100mm, tak podają w kilku miejscach.
miki11, Nie wiem czy moge cos uniwersalnie poradzic, to zalezy jednak od sprzetu, ktory sie posiada. Do malego obrazka najbardziej (estetycznie) podchodzil mi Nikkor Micro 55/2.8 podpiety pod Nikona D750. Do tej pory go uzywam, gdy sie mocno spiesze.
Wtedy ten obiektyw byl stosunkowo tani, teraz nie wiem, ale ogolnie wszystko poszlo w gore.
oKuba pisze: ↑09 lut 2022, 23:14
podchodzil mi Nikkor Micro 55/2.8 podpiety pod Nikona D750
Myślę, że użyłbym APS-C od Fuji, wiem że to działa. W zasadzie może to być nawet szkło z MF, byle się wyrabiało. W BW jest dużo prościej z podświetleniem, odpadają kalibracje kolorów, itd.
oKuba pisze: ↑09 lut 2022, 23:14
Do tej pory go uzywam, gdy sie mocno spiesze.
Jakiego skanera używasz, kiedy się nie śpieszysz? Cały czas mam w głowie to porównanie, w którym Epson v750 poległ w starciu z tą metodą fotograficzną. O czasie nie wspominam, tu nie będzie hurtu.