zladygin pisze: ↑07 lut 2022, 15:14
Ciekaw jestem, czego oczekiwałbyś po lustrzance a.d. 2023.
Szczerze piszac sam nie wiem dokladnie czego. Moze cos rodzaju elektronicznego wizjera zamiast ruszajacego sie lustra? Albo wewnetrznej pamieci uwzgledniajcej reciprocity failure (Schwarzschildeffekt, jak to po polsku?) danego filmu automatycznie przy dluzszym naswietlaniu? Sterowanie wyzwalaczem przez smartphona i takie tam inne
oKuba pisze: ↑07 lut 2022, 15:22
reciprocity failure (Schwarzschildeffekt, jak to po polsku?)
najczęściej używa się "efekt Schwarzschilda" z wariantem: Szwarcenegara
dosłowne tłumaczenie z angielskiego jako "błąd [brak] wzajemności" chyba się nie przyjęło. W wolnej interpretacji to brak wzajemności w miłości fotografującego do filmu
Problem w tym, że podaż wystarczająco dobrych (a może się i zdarzyć, że fabrycznie nowych) aparatów sprzed kilkudziesięciu lat jest na tyle duża, że chyba nikomu się nie będzie opłacać masowa produkcja tego samego, tylko z aktualną datą.
oKuba pisze: ↑07 lut 2022, 16:21
aka, Tu tez sie zgadzam, ale nie specjalnie w to wierze, gdyz ten analogowy rynek jest chyba jednak zbyt maly na takie remake‘i. A szkoda
Ja nie tylko nie wierzę, ale i jestem pewien, że nic takiego nie będzie. Niestety. Moim zdaniem w analogowych lustrzankach jedyne co by było przydatne to być może opcjonalny elektroniczny wizjer - jasny obraz z ciemnymi obiektywami i symulacja głębi ostrości.. Wszystko inne już było,
oKuba, ale każdy wizjer elektroniczny ma tzw. lag czyli opóźnienie i nie bardzo nadaje się. Szczególnie gdy trzeba szybko przekadrować. Nieruchome, półprzezroczyste lustro byłoby już chyba lepsze ale o tym już pomyśleli u Canona wiele lat wstecz (Canon EOS RT).
oKuba pisze: ↑07 lut 2022, 21:47powalos, Nie upieram sie przy zadnym rozwiazaniu. To tylko byly przyklady. I tak pewnie nic sie nowego nie pojawi
Nowego na pewno nie. By się pojawiło nowe, musza być zaangażowane znaczne środki, a rynek ich nie pokryje.
Prędzej przy obecnym stanie technologii, spodziewałbym się „rzemieślniczej” produkcji sprzętu mechanicznego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"