Wcale nie, napisałem przecież:
Chodziło mi bardziej o kondycję ludzkości, nie trudno zauważyć tendencje jak sto lat temu,
oczywiście na innym poziomie, być może ostatecznym, ale bal jeszcze trochę będzie trwał, więc tańczmy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Wcale nie, napisałem przecież:
Chodziło mi bardziej o kondycję ludzkości, nie trudno zauważyć tendencje jak sto lat temu,
Kiedyś pytałem kogoś, kto wystawiał Fenixa IIb za jakieś kosmiczne pieniądze, 2000 czy coś, skąd takie pomysły. No więc w przypadku tego Fenixa to to było celowane w kolekcjonera, bo IIb to faktycznie rzadka wersja. Podobno już jedna taka sztuka się tej pani udała i faktycznie, na zdjęciach z wcześniejszej zakończonej aukcji był chyba inny aparat. Ale czy w tym Starcie jest coś unikalnego to nie wiem (i nie chce mi się sprawdzać
Jest doskonała książka o polskich aparatach fotograficznych. Też mi się nie chce sprawdzać, ale było o tym na forum.
No to dla kolekcjonera oferta z allegro może być warta grzechu.
Po prostu dla takich firm to nie jest zaden rynek. Analogowcow fotografow jest malo a co dopiero analogowcow filmowcow. Tutaj czasami w ogloszeniach czy na pchlich targach takie koreksy mozna dostac za darmo lub za symbolicznego euro
Taaaaaak???
wydrukuj 3d. kolega robi na 8 i 16mm, i najprosciej bylo wydrukowac taki koreks :)Bokeh pisze: ↑01 lut 2022, 12:28 Niech mi ktoś powie, skoro filmowanie na materiałach światłoczułych praktycznie wymarło już do końca to skąd takie ceny używanych koreksów na 16 i 8 mm?
Jeszcze 10 lat temu można to było kupić z 10 razy taniej.
Dziś nawet trudno znaleźć jakikolwiek koreks tego typu na rynku bez względu na cenę, bo to co znalazłem poniżej to jakieś kuriozum, że w ogóle to ktoś jeszcze ma na sprzedaż. Naprawdę jestem w szoku. Bo jak bym nie był w bardzo złej sytuacji finansowej to ten tańszy koreks kupiłbym w podskokach mimo absurdalnej ceny.
Rodzi się też kolejne pytanie, dlaczego taki patterson czy Jobo albo keiser, nie chcą takiego czegoś produkować, bo z tego co widzę to byliby chętni nawet za ceny 3-4 krotnie wyższe niż do klasycznych filmów, które te firmy ciągle produkują?
Ja wszystko rozumiem, ale tego nie:
https://www.olx.pl/d/oferta/koreks-tank ... 528741196c
Tu juz bardziej optymistycznie ale ciągle przynajmniej o 2 razy za dużo:
https://www.olx.pl/d/oferta/koreks-tank ... 528741196c