Blokowanie kont

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
powalos
-#

Blokowanie kont

Post autor: powalos »

Dzisiaj cały dzień miałem komunikat o zablokowaniu konta do dn. 1 lutego, godz.01.00. Po konsultacji ze zladyginem okazało się, ze któryś z moderatorów postanowił zablokować setki adresów IP. Nie uważam aby takie postępowanie było odpowiednie. Czyżby "zmasowany" atak na "czwartego"? Nie tędy chyba droga. Poza tym - to moje osobiste zdanie - nie zauważyłem aby Jakub coś ostatnio nabroił. No, używał hiszpańskiego, ale nie uważam tego za przewinienie. Przecież do forum może zgłosić akces np. jakiś Anglik. I co ? Ma pisać po Polsku ? W dobie tłumacza "Google" można sobie na bieżąco tłumaczyć. Ale to tylko takie moje rozważania.
Fan Pentax'a.
oKuba
-#

Blokowanie kont

Post autor: oKuba »

powalos pisze: 31 sty 2022, 17:12 Przecież do forum może zgłosić akces np. jakiś Anglik. I co ? Ma pisać po Polsku ?
E no, nie robmy prosze szopek. Chyba jest jaks roznica pomiedzy gosciem nie wladajacym jezykim polskim a szukajacym zaczepki awanturnikiem? Nie wiem tez czy to akurat byl powod bana, ale i przy jego historii to i on bylby moim zdaniem wystarczajacym.
oKuba
-#

Blokowanie kont

oKuba pisze: 31 sty 2022, 19:03 Czyżby "zmasowany" atak na "czwartego"? Nie tędy chyba droga.
A ktoredy, ze sie zapytam? Czy zakladanie dodatkowych kont majacych na celu omijanie banow to nie atak na forum? Z mojej strony pelne poparcie i mam nadzieje, ze dzialania beda konsekwentne. Moze to poskutkuje i kaze sie i innym potencjalnym nasladowca zastanowic czy warto. W przeciwnym razie beda ciagle powtorki z rozrywki
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Blokowanie kont

Post autor: J.A. »

powalos pisze: 31 sty 2022, 17:12 Przecież do forum może zgłosić akces np. jakiś Anglik. Ma pisać po Polsku ? W dobie tłumacza "Google" można sobie na bieżąco tłumaczyć.
To znaczy jak ja pójdę na anglojęzyczne forum, to mam tłumaczyć w googlu na angielski zanim coś napiszę, a jak Anglik przyjdzie na nasze forum to też ja mam sobie tłumaczyć na polski?
Wolne żarty.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Blokowanie kont

Post autor: rbit9n »

powalos pisze: 31 sty 2022, 17:12 Przecież do forum może zgłosić akces np. jakiś Anglik. I co ? Ma pisać po Polsku ?
mój drogi kolego, miałem konta na różnych zagranicznych forach, angielskich, czechosłowackich... i nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby pytać tam o cokolwiek po polsku. a zresztą pan Jakub po hiszpańsku pisał o jakimś serialu na Polsacie, nazywał nas tu nacjonalistycznym gównem i pewnie jeszcze inne przyjemne rzeczy, jeśli dla Ciebie to jest w porządku, to co nie jest?
powalos pisze: 31 sty 2022, 17:12 Nie uważam aby takie postępowanie było odpowiednie.
żeby zrobić omlet, trzeba rozbić parę jaj. jeśli koleś po blokadzie zakłada kolejne konto, to jak go mamy zablokować? a może powinniśmy go głaskać po głowie?
powalos pisze: 31 sty 2022, 17:12 nie zauważyłem aby Jakub coś ostatnio nabroił.
nie zauważyłeś, bo zladygin usuwał nieładny kontent, zanim wypłynął na szersze wody, ale raz nie zdążył, byłem pierwszy i zgodnie z obietnicą zablokowałem 4R, więc się pojawił 5E, żeby się nie pojawił 6Z zablokowałem adresy IP, może zbyt pochopnie, a może nie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
powalos
-#

Blokowanie kont

rbit9n, tyle, że w ten sposób zablokowałeś tych, którzy mają IP przydzielany dynamicznie. Nie tylko mój zresztą. I chodziło mi o to, że nie tedy jednak droga. Kiedyś już postulowałem aby przy zakładaniu nowych kont konieczna była wpłata z przeznaczeniem na utrzymanie serwera (np. kwota 20-50zł) dopiero po wpłynięciu tejże, konto byłoby aktywowane. Oczywiście taka opcja musiałaby być ujęta w regulaminie forum. No ale to decyzja admina musi być.
Fan Pentax'a.
oKuba
-#

Blokowanie kont

powalos pisze: 31 sty 2022, 20:29 Kiedyś już postulowałem aby przy zakładaniu nowych kont konieczna była wpłata z przeznaczeniem na utrzymanie serwera (np. kwota 20-50zł) dopiero po wpłynięciu tejże, konto byłoby aktywowane.
Bardzo dobry pomysl. Moze warto go powtornie przedyskutowac?
aka
-#

Blokowanie kont

Post autor: aka »

rbit9n pisze: 31 sty 2022, 20:05 zablokowałem adresy IP
Żeby tylko rykoszety nie trafiły niewiniątka bo nie wszyscy mają poza koreksowe kontakty z adminem...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Blokowanie kont

Post autor: rbit9n »

jakie niewiniątka? wszyscy mają coś za uszami ;)
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
oKuba
-#

Blokowanie kont

rbit9n pisze: 31 sty 2022, 20:53 jakie niewiniątka? wszyscy mają coś za uszami ;)
:mrgreen:
Awatar użytkownika
powalos
-#

Blokowanie kont

Na mnie już trafiło. Od rana miałem zablokowany dostęp do forum. Dopiero od Zladygina dowiedziałem się o akcji. Musiałem wyłączyć router aby ponownie przydzielił mi inny adres (neostrada) i wtedy udało się zalogować.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2022, 21:12 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
aka
-#

Blokowanie kont

Post autor: aka »

powalos pisze: 31 sty 2022, 21:07 Na mnie już traiło
Znaczy jesteś pierwsze/y niewiniątko ;-)
Awatar użytkownika
powalos
-#

Blokowanie kont

:-) :-D :mrgreen:
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Blokowanie kont

Post autor: jac123 »

Bardzo dobra robota.
Blokować, usuwać, gonić troli. A jak nie pomoże to dożywotni ban. Czasami może coś nie wyjdzie, ale ten się nie myli kto nic nie robi.
Wpłata choćby 1 zł byłaby również skuteczna wobec różnych botów. I nie musi być to wpłata na Korex, ale np. na jakaś organizację charytatywną, co zwalnia właściciela KOREXu z ew. rozliczeń. Myślę, że technicznie jest to do ogarnięcia.
ODPOWIEDZ