TMax400 / DD-X / D-76
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
TMax400 / DD-X / D-76
Imperitus, nie wiem z czego powinien korzystać.
Natomiast mają dane z pierwszej ręki nie powinien szukać tych z trzeciej.
Natomiast mają dane z pierwszej ręki nie powinien szukać tych z trzeciej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
TMax400 / DD-X / D-76
Nie brałbym danych producenta za wyrok ostatniej instancji, dane są prawdziwe w ściśle określonych warunkach (naświetlania i wołania) - dobrą analogią będą dane producentów samochodów dotyczących spalania paliwa. Praktyka pokazuje coś innego, a DT tworzą praktycy, również ja.
Z trzeciej ręki są Twe uprzedzenia raczej do DT - ktoś z 10 lat temu opluł na AT DT, a reszta towarzystwa wzajemnej adoracji zaczęła to zdanie powtarzać, by wyjść na wielkoznawców, że oni wiedzą lepiej, ect...i tak to się ciągnie...zwykła internetowa legenda

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
TMax400 / DD-X / D-76
Nigdy nie byłem na AT.
Zawsze posługuję się tym samym awatarem i różnymi dopuszczalnymi na danym forum wariacjami moich inicjałów.
Moje zdanie o DT wyrobiłem sobie sam konfrontując ich dane z moimi praktycznymi wynikami, które zawsze są bliższe danym producenta niż tym na DT. A wywołanych filmów mam na koncie setki, jeśli nie tysiące, bo i swoje i klientów. To po pierwsze.
Po drugie nigdzie nie napisałem, że dane producenta to prawda objawiona, wyrok ostatniej instancji.
Napisałem natomiast, że są lepszym punktem zaczepienia niż czyjeś, choćby i najlepszego fachowca doświadczenia.
Bo czyjeś doświadczenia w większości nie spełniają, żadnych powtarzalnych kryteriów, od wieku materiałów sposobu ich przechowywania, po spsób obróbki i wykonania roztworów.
Dlatego nigdy nie podaję „swoich” czasów, choć mam ich w katalogu dziesiątki. Mimo, że bardzo dużą wagę przykładam do powtarzalności procesu i używania „skalibrowanego” sprzętu.
I nie jest to żadna internetowa legenda. Dane z DT są wartościowe tylko dla tych co je tam zamieszczają.
Zawsze posługuję się tym samym awatarem i różnymi dopuszczalnymi na danym forum wariacjami moich inicjałów.
Moje zdanie o DT wyrobiłem sobie sam konfrontując ich dane z moimi praktycznymi wynikami, które zawsze są bliższe danym producenta niż tym na DT. A wywołanych filmów mam na koncie setki, jeśli nie tysiące, bo i swoje i klientów. To po pierwsze.
Po drugie nigdzie nie napisałem, że dane producenta to prawda objawiona, wyrok ostatniej instancji.
Napisałem natomiast, że są lepszym punktem zaczepienia niż czyjeś, choćby i najlepszego fachowca doświadczenia.
Bo czyjeś doświadczenia w większości nie spełniają, żadnych powtarzalnych kryteriów, od wieku materiałów sposobu ich przechowywania, po spsób obróbki i wykonania roztworów.
Dlatego nigdy nie podaję „swoich” czasów, choć mam ich w katalogu dziesiątki. Mimo, że bardzo dużą wagę przykładam do powtarzalności procesu i używania „skalibrowanego” sprzętu.
I nie jest to żadna internetowa legenda. Dane z DT są wartościowe tylko dla tych co je tam zamieszczają.
TMax400 / DD-X / D-76
A ja staram się nie mieć wyrobionych zdań, choć też wywołałem setki, jeśli nie tysiące ale dla siebie,
bo wołać dla kogoś to tak jak przysłowiowo uczyć cudze dzieci
Zmiana zdań jest progresją osobistą
bo wołać dla kogoś to tak jak przysłowiowo uczyć cudze dzieci

Zmiana zdań jest progresją osobistą

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
TMax400 / DD-X / D-76
Przecież masz wyrobione zdanie.
Twierdzisz że praktyczne dane kogoś z Syberii, Malajów, czy Florydy są lepsze od danych tych, którzy materiał i wywoływacz produkują.
To piramidalna bzdura jest i tyle.
Twierdzisz że praktyczne dane kogoś z Syberii, Malajów, czy Florydy są lepsze od danych tych, którzy materiał i wywoływacz produkują.
To piramidalna bzdura jest i tyle.
TMax400 / DD-X / D-76
Wcale nie, rację przyznaję Tobie, wyjściowymi dla mnie danymi są przeważnie te z pudełeczek filmów.
Po drugie nic nie twierdzę, daleki jestem od stawiania jakichkolwiek twierdzeń.
Uderzyło mnie tylko że ktoś mówi że wszystko gdzieś tam jest be...
TMax400 / DD-X / D-76
No dobrze, źle się wyraziłem.
Nie wszystko jest be. Be jest tylko to co sprawdzałem.
Nie wszystko jest be. Be jest tylko to co sprawdzałem.
TMax400 / DD-X / D-76
J.A., o ile rozumiem twoje zdanie jeżeli chodzi o uznanych producentów, to DT jest dobrą bazą informacji jeżeli chodzi o rozmaite "egzotyczne" materiały. Testowałem kiedyś taki film Kentmere, dane z opakowania były totalnie bez sensu, te z DT różniły się znacznie, ale stanowiły o niebo lepszy punkt wyjścia.
-
- -#
TMax400 / DD-X / D-76
Witam,
czy taka koncepcja ma sens ?
Kodak T-max 3200, naświetlany jak 1600 (z ustawieniem przysłony albo czasu naświetlania -1EV wobec wskazań światłomierza , czyli jeśli wskaże 1/60 to dawać 1/125 ) , bez lampy błyskowej, wywoływany w ID11 przy 20 stopniach 9 minut (czyli jako 1600)?
Chciałbym uzyskać większy kontrast i mniejsze ziarno. Ale przede wszystkim chciałbym żeby coś wyszło :)
Dzięki,
Ct
Kodak T-max 3200, naświetlany jak 1600 (z ustawieniem przysłony albo czasu naświetlania -1EV wobec wskazań światłomierza , czyli jeśli wskaże 1/60 to dawać 1/125 ) , bez lampy błyskowej, wywoływany w ID11 przy 20 stopniach 9 minut (czyli jako 1600)?
Chciałbym uzyskać większy kontrast i mniejsze ziarno. Ale przede wszystkim chciałbym żeby coś wyszło :)
Dzięki,
Ct
- technik219
- -#
TMax400 / DD-X / D-76
Nie bardzo rozumiem Twój tok myślenia. Jeśli światłomierz wskaże Ci 1/60 a Ty naświetlisz 1/125 to film niedoświetlisz. Czyli zamiast 3200 ASA naświetlisz go jak 6400 ASA a nie jak 1600 ASA.českotěšínský pisze: ↑23 sty 2022, 11:03 Witam,
Dzięki,
Ct
Lux mea lex
-
- -#
TMax400 / DD-X / D-76
sam nie wiem, na razie poruszam się w temacie troche po omacku. dziekuję, Ct
TMax400 / DD-X / D-76
to jest tak, wytłumaczę na podstawie jednego zestawienia czasów, taki zestaw pierwszy z brzegu - otwórz sobie link:českotěšínský pisze: ↑23 sty 2022, 11:03 Witam,
Dzięki,
Ct
https://www.digitaltruth.com/devchart.p ... imeUnits=D
i patrząc od góry tak bardzo uogólniając ale żeby zrozumieć zasadę zależności
czas naświetlania/długość wołania/efekt
naświetlasz w aparacie jakbyś miał 400ASA : 1+4/ASA400/6min będziesz miał negatyw o małym ziarnie, i niskim kontraście
naświetlasz w aparacie jakbyś miał 1600ASA : 1+4/ASA1600/7min będziesz miał film o średnim kontraście i średnim ziarnie
naświetlasz w aparacie jakbyś miał 3200ASA : 1+4/ASA6400/11min będziesz miał wysoki kontrast i duże ziarno...
i tak to mniej więcej działa.
-
- -#
TMax400 / DD-X / D-76
W aparacie moge max 1600 ustawić - a skorzystam z filmu 3200, o to mi chodzi aby w tych warunkach uzyskać wysoki kontrast, więc pomyślałem że wywołam jak dla 1600 albo 3200 -jeszcze nie wiem jak (a wcześniej, podczas robienia zdjęć odejme 1 ev, czyli stopien przysłony raczej-jesli jak dla 3200, bo inaczej prześwietlę).
Rozumiem ze jak wywolam jak dla 1600 to korekcji dawac nie muszę, ale jak dla 3200 to muszę. O ile się nie mylę
Czy jestem w błędzie? Dziękuję, Ct
Rozumiem ze jak wywolam jak dla 1600 to korekcji dawac nie muszę, ale jak dla 3200 to muszę. O ile się nie mylę

TMax400 / DD-X / D-76
českotěšínský, Ten film jest dość kontrastowy święcony na 3200 (gdzie Ilford 3200 to porażka), to takie moje przykłady:
ΩΔΔΡ by Jakub Czwarty
Pożegnanie Lasa 2019 (1) by Jakub Czwarty
Jebać Was... by Jakub Czwarty
Przepis to: ID-68 lub Microphen -> 12' 20*C

Przepis to: ID-68 lub Microphen -> 12' 20*C
TMax400 / DD-X / D-76
ustaw w aparacie max czyli 1600, naświetlaj o 1EV krócej niż Ci maszyna rozkazuje :) i wołaj jak dla 3200. Jak chcesz jeszcze większy kontrast, naświetlaj o 2EV krócej, wołaj jak dla 6400. Ale razem z kontrastem będzie też rosło ziarno.českotěšínský pisze: ↑23 sty 2022, 16:11 W aparacie moge max 1600 ustawić - a skorzystam z filmu 3200, o to mi chodzi aby w tych warunkach uzyskać wysoki kontrast, więc pomyślałem że wywołam jak dla 1600 albo 3200 -jeszcze nie wiem jak (a wcześniej, podczas robienia zdjęć odejme 1 ev, czyli stopien przysłony raczej-jesli jak dla 3200, bo inaczej prześwietlę).
Rozumiem ze jak wywolam jak dla 1600 to korekcji dawac nie muszę, ale jak dla 3200 to muszę. O ile się nie mylęCzy jestem w błędzie? Dziękuję, Ct
tu jest mój lubiony film gdzie jest genialnie na przykładach wytłumaczona zależność: czas naświetlania/czas wołania/efekt
https://www.youtube.com/watch?v=OdpfRqDDZyw&t=14s