Sugerujesz wersje 0.95?

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
rzadko, bo rzadko, ale też używam Darktable pod Linucha, przy czym pod Mintem (Ubuntu) w repozytoriach nie ma najnowszej wersji, lepiej pobrać chyba ze strony producenta, są dodane pewne opcje, na przykład Negadoctor (czy jak mu tam), którym gracko się odwraca kolorowe negi, skanowane w pozytywie.LD pisze: ↑02 sty 2022, 22:05Ja polecam darmowy Darkroom. Używam od wielu lat na Linuksie. Jest wersja na Linuxa i Win.
https://www.darktable.org/news/
Polecam zapoznanie się z nim. Nie wiem jak wersja na win ale na linuksie chodzi bardzo ładnie, jest cały czas rozwijany. Parę dzni temu wyszła kolejna wersja z nowymi funkcjami i poprawkami.
Nie spróbowałeś co Ci zapaleńcy zrobili w postaci Darktabla, a szkoda. Program ciągle rozwijany, obróbka RAWów nawet starych aparatów. Dla mnie to co oferuje wystacza do celów amatorskich.J.A. pisze: ↑03 sty 2022, 14:12 Nie cierpię produktów à la Adam Slodowy, choć i w temacie komputerów i mechanice nie jestem lamerem.
Z tego powodu nigdy nie miałem żadnego Ubuntu* czy innych rozwiązań robionych przez grupy zapaleńców. A im jestem starszy tym bardziej cenie sobie własny czas i wolę go poświęcić na coś co umiem i spieniężyć, w kolejnym etapie wymienić na gotowy produkt.
Poza tym był czas, że zarabiałem na komputerze i taki Gimp zupełnie się do tego nie nadawał. Po prostu nie oferował pewnych niezbędnych rzeczy np. cmyk (nie wiem jak obecnie). Dla tego używam pakietu Adobe, a że już Przestarzałego, cóż, mi wystarczy. I dopóki sprzęt będzie działał, to nie ma powodu dla jego wymiany, ani funkcjonalnego, ani wydajnościowego.
* w języku https://pl.wikipedia.org/wiki/Język_harari znaczy - nie umiem skonfigurować Debiana.![]()
Ja używam Minta i system sam pokazuje że jest nowa wersja do aktualizacji.rbit9n pisze: ↑03 sty 2022, 13:30rzadko, bo rzadko, ale też używam Darktable pod Linucha, przy czym pod Mintem (Ubuntu) w repozytoriach nie ma najnowszej wersji, lepiej pobrać chyba ze strony producenta, są dodane pewne opcje, na przykład Negadoctor (czy jak mu tam), którym gracko się odwraca kolorowe negi, skanowane w pozytywie.LD pisze: ↑02 sty 2022, 22:05Ja polecam darmowy Darkroom. Używam od wielu lat na Linuksie. Jest wersja na Linuxa i Win.
Polecam zapoznanie się z nim. Nie wiem jak wersja na win ale na linuksie chodzi bardzo ładnie, jest cały czas rozwijany. Parę dzni temu wyszła kolejna wersja z nowymi funkcjami i poprawkami.
![]()
tylko że wersja w repo nie jest najnowsza.LD pisze:Ja używam Minta i system sam pokazuje że jest nowa wersja do aktualizacji.rbit9n pisze: ↑03 sty 2022, 13:30rzadko, bo rzadko, ale też używam Darktable pod Linucha, przy czym pod Mintem (Ubuntu) w repozytoriach nie ma najnowszej wersji, lepiej pobrać chyba ze strony producenta, są dodane pewne opcje, na przykład Negadoctor (czy jak mu tam), którym gracko się odwraca kolorowe negi, skanowane w pozytywie.LD pisze: ↑02 sty 2022, 22:05
Ja polecam darmowy Darkroom. Używam od wielu lat na Linuksie. Jest wersja na Linuxa i Win.
![]()
Nie wiem ale ja korzystam z repozytorium i mam doktora negatywówrbit9n pisze: ↑04 sty 2022, 08:13tylko że wersja w repo nie jest najnowsza.LD pisze:Ja używam Minta i system sam pokazuje że jest nowa wersja do aktualizacji.rbit9n pisze: ↑03 sty 2022, 13:30 rzadko, bo rzadko, ale też używam Darktable pod Linucha, przy czym pod Mintem (Ubuntu) w repozytoriach nie ma najnowszej wersji, lepiej pobrać chyba ze strony producenta, są dodane pewne opcje, na przykład Negadoctor (czy jak mu tam), którym gracko się odwraca kolorowe negi, skanowane w pozytywie.
![]()
podczas gdy wersja ze strony darktable ma negadoc, wersja z repo go nie ma.
Edyta dodaje, że trzeba zainstalować wersję "flatpack", jest ona nowsza, niż ta w repo.
odwraca negatywy, automatycznie, ale nie do końca, bo użytkownik własnoręcznie wybiera kolor maski, alebo z palety, alebo pipetką.
ale czy on wygląda tak jak na moim zrzucie? bo w starszych wersjach był faktycznie doktor negatywów, ale nie miał takiej funkcjonalności jak w nowszych.