Mam do was krótkie pytanie, czy jeżeli włożę do kamery która jest na 2x8mm, ds8 to czy kamera będzie działać?
Kamera Quarz 5
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Kamera Quarz 5
Cześć wszystkim forumowiczom
Mam do was krótkie pytanie, czy jeżeli włożę do kamery która jest na 2x8mm, ds8 to czy kamera będzie działać?
Kamera Quarz 5
Pjotr, Z tego co czytalem, nie sa to kompatybilne tasmy, ze wzgledu na inna perforacje.
Kiedys nawet mialem zamiar kupic ten sam typ kamery, ale odpuscilem czytajac kilka watkow o niej. Podobno bardzo duzy rozrzut jakosci wykonania, typowy zreszta dla wschodniej produkcji. W koncu nie kupilem zadnej i - na szczescie - skoncentrowalem sie na fotografii
Kiedys nawet mialem zamiar kupic ten sam typ kamery, ale odpuscilem czytajac kilka watkow o niej. Podobno bardzo duzy rozrzut jakosci wykonania, typowy zreszta dla wschodniej produkcji. W koncu nie kupilem zadnej i - na szczescie - skoncentrowalem sie na fotografii
Kamera Quarz 5
Zatnie się. To są inne perforacje.
Projektory do filmów 8mm miały zmianę formatu 8mm/super8 ale kamery już nie.
Dokładniej, projektiry z demoludów, a zachodnie to w sumie nie wiem bo nie mam.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Kamera Quarz 5
Dobra to już rozumiem. ale mam jeszcze pytanie co do foton r50, co mogę użyć w odbielaczu zamiast 10ml kwasu siarkowego 40%?
Kamera Quarz 5
Nie możesz użyć nic innego, bo w wybielaczu powstaje siarczek srebra ze srebra metalicznego, a on jest rozpuszczalny w kąpieli klarującej. Jeżeli użyjesz czegoś innego i nie powstanie ww. związek, to nie usuniesz obrazu negatywowego i będziesz miał finalnie czarną taśmę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"