aka pisze: ↑22 gru 2021, 19:19
Na Fomę to raczej nie mam ochoty
Dlaczego? Jak na 135 calkiem, calkiem. Wrzuce pozniej HP5 @ 500 ASA z PMK w tej samej miejscowce dla porownania..
Nie śledzę dokładnie info o tym, która Foma i w jakim formacie jest pełna niespodzianek, ale się naczytałem o różnych przypadłościach. Jak byś miał dla porównania to poidełko (obrazek cud malina ) to by było ciekawe, a najlepiej z takim samym światłem.
Przypadłości na Fomie to już przeszłość, przy moim przerobie na nic więcej mnie dziś nie stać.
W tym roku przepuściłem przez aparaty różne Fomy w różnych formatach z różnych serii, w sumie ponad 100 sztuk,
ani jedna nie miała defektów, to zaszłości jakby mówić dziś, że Chińczycy badziewie produkują.
Jak mówią: wszystko płynie...
PS: polecam też to ORWO UN54 (ja robiłem tylko na 120 i zapas też zrobiłem)
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Czasy wyjściowe są proste i sprawdzone przez wielu i mnie (Bergger miał PMK później niż ja) :
9' dla 100 i 13' dla 400 dla 21* i po 2 fikołki co 15", sprawdzają się dla większości filmów, przetestowałem to lata temu i już pisałem,
niektóre filmy naświetla się trochę niżej, mam zapiski analogowe jakby co
No ale te niewiadome zaszłości, no wiadomo
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
aka pisze: ↑22 gru 2021, 20:32
To czekam na rezultaty. Swoją drogą, skąd bierzesz czasy? Ani Bergger, ani digitaltruth.com ...
Bergger podaje czasy. W watku o wywolywaniu podawalem link tabelki. Sa i do Fomy (oprocz 400) oraz do HP5. Ponizej wersja 120 z HP5 swietlony na 500 ASA (tak zaleca Bergger). Wedlug ulotki wolalem o 2 minuty za krotko, ale negatyw jest ok. Wiec nastepnym razem wyprobuje czas z ulotki:
oKuba pisze: ↑22 gru 2021, 20:46
Bergger podaje czasy. W watku o wywolywaniu podawalem link tabelki.
Nie widać Poszukam. W Data Sheet ze strony Beggera jest tabelka, ale generalnie czułości są niższe niż pudełkowe. Ciekawe, że Formulary PMK ma zupełnie inne czasy. Z powodu tych różnic dałem sobie spokój z samodzielnym składaniem i kupiłem w Maco.
aka, Faktycznie na butelce jest ten sam, ale.. swietlony na 500 ASA HP5 i wolany przez 8 minut przy 24C jest ok jak widac na przykladach i nawet na oko nie wyglada na zbyt cienki a wrecz przeciwnie. Komu wierzyc?
aka pisze: ↑22 gru 2021, 21:34
Mały obrazek chyba lepszy, ale to może być inne światło.
Tez mam takie wrazenie, ale to porownywanie gruszek i pietruszek. Inny negatyw, inny obiektyw, etc.. Juz nawet z powodu obiektywu bylbym bardzo zawiedziony, gdyby bylo inaczej..