Odbielacz do slajdów b&w
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Odbielacz do slajdów b&w
Cześć, czy macie jakieś doświadczenia w związku z zamianą kwasu siarkowego który jest składnikiem odbielacza w procesie wywołania negatywu na slajd na środek do czyszczenia srebra i złota?
- technik219
- -#
Odbielacz do slajdów b&w
Tylko i wyłącznie dichromian i kwas siarkowy. Podpowiem że 40% r-r kupisz w dobrym sklepie motoryzacyjnym jako elektorlit do akumulatora, lata temu kupiłem 5L bodaj za 15zł i ani połowy nie zużyłem. Pojawiają się przepisy, chyba nawet Ilford opublikował, gdzie stosuje się nadmanganian. Z nadmanganianem potasu jest loteria. W niejednym filmie mi emulsja spłynęła lub w trakcie płukania pofałdowała się. Nauczony doświadczeniem uzywam jedynie dwuchormian potasu lub amonu i kwas siarkowy. Z tego co pamiętam to chyba ok. 5g dwuchromianu na 10ml kwasu siarkowego o gęstości d=1,18 i dopełnić do 1000ml wody. Z tablic wynika że roztwór kw. siarkowego o gęstości 1,18g/cm3 to jakieś 25%, a elektorlit ma jakieś 1,27g/cm3 czyli 38%. Z proporcji sobie policz, ale ja leję te 10ml 38% i nic się nie dzieje, a wywołuję slajdy cz-b oraz filmy z kamer 8mm głównie materiały Foma pan R. Swoja drogą jak już o slajdach cz-b (a slajdy wręcz kocham i głównie je robię- kolor i cz-b) To do pierwszego wywoływacza obowiązkowo rodanek potasu ok. 2g na litr. Rodanek pod koniec wywoływania usuwa część halogenków które reduktor nie wywołał, przez co slajdy są czyste, kontrastowe, a nie utopione w szarości.
Odbielacz do slajdów b&w
Hahaha

Odbielacz do slajdów b&w
Właśnie zakupiłem chemie i będę wywoływał. Dzięki za szczere cenne rady.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odbielacz do slajdów b&w
nie testowalem jescze, ale uzywanie kwasu tez mi sie nie usmiecha. znalazlem receptury, gdzie zamiast kwasu jest NaHSO4.
- technik219
- -#
Odbielacz do slajdów b&w
No to szykuje się nam kolejny wątek: Ratunku! Dlaczego nie zadziałało?
Lux mea lex
Odbielacz do slajdów b&w
Nie kombinuj zbytnio. Boisz się tego kwasu siarkowego, ale tych pięknych pomarańczowych kryształków dichromianu już nie?

Odbielacz do slajdów b&w
Mogę się pochwalić rezultatami mojej ostatniej pracy z przeźroczami cz-b. Korfu tego roku.
Aparat Revueflex AC-2, szkiełko smc penta-m 1:1,17 50mm + filtr polaryzacyjny
Fomapan R 100 naświetlany jak 125
Niestety zdjęcia telefonem z projekcji na ufajdanym ekranie arctura, na żywo wygląda do bardzo dobrze. Nie dorobiłem się jeszcze dobrego skanera
Wywołany w zmodyfikowanym przeze mnie procesie fomy, modyfikacja polega na dodaniu rodanku potasu 2g/L do pierwszego wywoływacza Fomadon LQR w rozcieńczeniu zgodnie z producentem, lecz czas wywołania skrócony do 8min. Drugi wyoływacz to fenal w 14 9min, utrwalacz garbujący 6min. Na zdjęciach widać okrutne ziarno, ale to efekt podłoża ekranu, które ma jakby kryształy?
Aparat Revueflex AC-2, szkiełko smc penta-m 1:1,17 50mm + filtr polaryzacyjny
Fomapan R 100 naświetlany jak 125
Niestety zdjęcia telefonem z projekcji na ufajdanym ekranie arctura, na żywo wygląda do bardzo dobrze. Nie dorobiłem się jeszcze dobrego skanera

Wywołany w zmodyfikowanym przeze mnie procesie fomy, modyfikacja polega na dodaniu rodanku potasu 2g/L do pierwszego wywoływacza Fomadon LQR w rozcieńczeniu zgodnie z producentem, lecz czas wywołania skrócony do 8min. Drugi wyoływacz to fenal w 14 9min, utrwalacz garbujący 6min. Na zdjęciach widać okrutne ziarno, ale to efekt podłoża ekranu, które ma jakby kryształy?
Odbielacz do slajdów b&w
Czarno-białe slaydy z wycieczki, no jakoś tego nie widzę, to nawet nie retro,
bo już na przełomie lat '30 i '40 robiono takie kolorowe ...
No dla mnie to bez sensu.
Czy można? Można. Ale dla widza to tylko połowa przyjemności.
Film BW 8 lub 16mm jeszcze dziś bym zrozumiał ...
bo już na przełomie lat '30 i '40 robiono takie kolorowe ...
No dla mnie to bez sensu.
Czy można? Można. Ale dla widza to tylko połowa przyjemności.
Film BW 8 lub 16mm jeszcze dziś bym zrozumiał ...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Odbielacz do slajdów b&w
4Rider, Jeden lubi ogorki a drugi ogrodnika corki.
Ja preferuje cz-b niezaleznie od tego czy „artystyczne“ czy wakacyjne. Czasy, ze ktos komus chcial pokazac kawalek swiata swoimi fotkami juz moim zdaniem dawno minal. Wystarczy zaguglowac. Tak wiec z mojej strony lapka w gore..
Ja preferuje cz-b niezaleznie od tego czy „artystyczne“ czy wakacyjne. Czasy, ze ktos komus chcial pokazac kawalek swiata swoimi fotkami juz moim zdaniem dawno minal. Wystarczy zaguglowac. Tak wiec z mojej strony lapka w gore..
Odbielacz do slajdów b&w
oKuba, ja stanowczo wolę ogrodnika córki
Ja się trochę na kolor nawróciłem po 40-stce, wiesz to też w pewnym sensie powrót do korzeni
Acz 90% mej produkcji to jednak BW, kolor jest u mnie na specjalne okazje że się tak wyrażę i żona lubi
A na wycieczkach robię średnie BW i jakby trochę bekstejdź w kolorze

Ja się trochę na kolor nawróciłem po 40-stce, wiesz to też w pewnym sensie powrót do korzeni

Acz 90% mej produkcji to jednak BW, kolor jest u mnie na specjalne okazje że się tak wyrażę i żona lubi
A na wycieczkach robię średnie BW i jakby trochę bekstejdź w kolorze
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Odbielacz do slajdów b&w
Tak jest to prawda ....ale kto komu zabroni jak ma na to ochotę-czas-i grosz.
Uzależniony od fotociemni .
Odbielacz do slajdów b&w
Drugi raz sie nie bede nawracal, chociaz moze po 60-tce?