obiektywy Mamiya
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
obiektywy Mamiya
Czy warto czytać "Kanon fotografii" ? Oczywiście warto ale czy warto wypisywać epistoły o grubości linii i przerwach miedzy nimi ? Może warto by udowodnić, że jest się lepiej zorientowanym od adwersarza. Czy z tego urodzi się lepsze ujęcie ? Może.
obiektywy Mamiya
Dyletant,
Po pierwsze. Nie ma tu żadnych adwersarzy, bo nie ma sporu między dyskutantami.
Po drugie. Jest wymiana informacji i w miarę własnej wiedzy przekazanie jej innym.
Po trzecie. To jest forum o fotografii, która jest po części również liniami na milimetr.
Dla kogoś może to być ważne, a drwienie z tego jest słabe.
Ja mam takie samo prawo rozprawiać o rozdzielczości, jak Ty o sZtUcE.
Po pierwsze. Nie ma tu żadnych adwersarzy, bo nie ma sporu między dyskutantami.
Po drugie. Jest wymiana informacji i w miarę własnej wiedzy przekazanie jej innym.
Po trzecie. To jest forum o fotografii, która jest po części również liniami na milimetr.
Dla kogoś może to być ważne, a drwienie z tego jest słabe.
Ja mam takie samo prawo rozprawiać o rozdzielczości, jak Ty o sZtUcE.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
obiektywy Mamiya
Tosia tak mawia
Ale czytając takie zajady cieszę się że jestem ostracyzowany przez Imć Pana
Z drugiej strony Dyletant pieprzy jak pryszczaty nastoletni ortodox (jak mu się wydaje)
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
obiektywy Mamiya
4Rider ma zawsze rację. Pieprzę jak niemądry nastoletni ortodox. Przeszło pół wieku temu miałem przyjemność zetknąć się bo przecież nie powiem pracować z Adamem Bujakiem. Mam gdzieś w pudłach zdjęcia jego autorstwa z tego okresu. Dziś on jest uznanym mistrzem a ja wciąż Dyletantem. Taka smutna rzeczywistość.
obiektywy Mamiya
No na to właśnie wychodzi i nie ja Ci nick wybierałem, ale już coś było z tym Twoim dyletanctwem,
a na marginesie to ten Bujak, on to żaden wzór do naśladowania, no weź,
jakbyś za guru muzyczne obrał sobie Budkę Suflera czy inne Kolorowe Gitary ....
A rzeczywistość rzeczywiście kąsa - fajny film wtedy był co orbitowaniem bez cukru nazwali,
fajny jak na tamte czasy i na tamten wiek oglądacza...
Tak się zastanawiam będziesz trzeci po
Niestety tu też pieprzysz, zawsze staram się mylić (czyli też pieprzę ale inaczej niż Ty, czy Inny) -
bo przecież nie może być tak chujowo jak chujowy jestem ja - niektórzy Nadzieją to nazywają
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
- technik219
- -#
obiektywy Mamiya
O tym traktował świetny i bardzo ciekawy artykuł Edwarda Niemiro w FOTO z roku, bodajże, 1992: "Rozdzielczość i kontrast w praktyce". Teraz go nie zamieszczę - 3 strony z tabelami i wzorami (bardzo przystępnie napisany - każdy zrozumie). Wieczorem podepnę skaner i wrzucę chociaż jpg-i.J.A. pisze: ↑24 wrz 2021, 14:34 obraz utworzony z obiektywu x na filmie y nie jest rozdzielczości najniższego z nich, tylko gorszy. Przykładowo film o rozdzielczości 100 z obiektywem o rozdzielczości 120 nie dadzą obrazu 100 LPR, tylko mnij niż 100 powiedzmy że 75*, natomiast na tym samym filmie ale z obiektywem 200, otrzymamy obraz o rozdzielczości 85*
Lux mea lex
obiektywy Mamiya
A wracając do obiektywów Mamiya, miałem styczność i nadal miewam z obiektywami do:
M645
Mamiya TLR
Mamiya NC1000S
- wszystkie są dobre, wszystkie dobre jakoś inaczej, ale wszystkie zadowalająco ostre, technicznie w liniach TLR best is.
M645
Mamiya TLR
Mamiya NC1000S
- wszystkie są dobre, wszystkie dobre jakoś inaczej, ale wszystkie zadowalająco ostre, technicznie w liniach TLR best is.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2021, 17:09 przez 4Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
obiektywy Mamiya
Będę bardzo zobowiązanytechnik219 pisze: ↑24 wrz 2021, 16:58 O tym traktował bardzo ciekawy artykuł Edwarda Niemiro w FOTO z roku, bodajże, 1992: "Rozdzielczość i kontrast w praktyce". Teraz go nie zamieszczę - 3 strony z tabelami i wzorami (bardzo przystępnie napisany - każdy zrozumie). Wieczorem podepnę skaner i wrzucę chociaż jpg-i.
- technik219
- -#
obiektywy Mamiya
O właśnie, tu to czytałem.
obiektywy Mamiya
Mam taki aparacik - plasticzany box LF wydrukowany w 3d. Do niego podpięty taniutki Kodak Optar 127mm z jakąś bidną śladową powłoką. Ten wynalazek kopie tyłek mojemu zestawowi Hasselblad + Planar 80 CF za pierdyliard szelestów. Sprawdzałem, uwierzcie mi! W wynalazku 3D format negatywu to 4x5" a w Hassku ~6x6. I właśnie format negatywu robi całą robotę.
obiektywy Mamiya
Tak racja, ale chodzi tu o coś znacznie ważniejszego i innego niż ostrośćszable pisze: ↑24 wrz 2021, 23:44 Makao, po makale.
Mam taki aparacik - plasticzany box LF wydrukowany w 3d. Do niego podpięty taniutki Kodak Optar 127mm z jakąś bidną śladową powłoką. Ten wynalazek kopie tyłek mojemu zestawowi Hasselblad + Planar 80 CF za pierdyliard szelestów. Sprawdzałem, uwierzcie mi! W wynalazku 3D format negatywu to 4x5" a w Hassku ~6x6. I właśnie format negatywu robi całą robotę.
[ponownie do takich wniosków doprowadziła mnie nieznana Victoria 9x12
(lata '20) z nieznanym anastygmatem! Zeranarem 135 i to z rollkasetą!]
nazywają to plastyką obrazu, ja oddechem fotografii i dlatego wracam do starych miechów.
obiektywy Mamiya
Ale to nie jest odkrycie.szable pisze: ↑24 wrz 2021, 23:44 Mam taki aparacik - plasticzany box LF wydrukowany w 3d. Do niego podpięty taniutki Kodak Optar 127mm z jakąś bidną śladową powłoką. Ten wynalazek kopie tyłek mojemu zestawowi Hasselblad + Planar 80 CF za pierdyliard szelestów. Sprawdzałem, uwierzcie mi! W wynalazku 3D format negatywu to 4x5" a w Hassku ~6x6. I właśnie format negatywu robi całą robotę.
Odkryli to już w XIXw użytkownicy pierwszych aparatów Eastmana. Wraz ze zmniejszaniem formatu obraz dramatycznie się degradował i trzeba było coś zaradzić, a to gonienie króliczka w postaci materiałów, a to innego króliczka w postaci optyki. portrety Nadara z połowy XIX w nadal w niczym nie odbiegają od współczesnych.
Ani formuła Rodinalu z końca tego wieku nie była problemem, ani inne technikalia. Problem wygenerowało zmniejszenie formatu.
obiektywy Mamiya
Przypuszczam, że z powodu, jak byśmy to nazwali w technice cyfrowej, aliasingu. światłoczułość filmu nie jest nieskończenie jednolita, tylko też są na niej swego rodzaju "piksele", więc jak taka kreska, bardzo upraszczając, trafi akurat w jeden piksel, to będzie ostra. A jak w dwa, to się rozmyje na dwa.