Lampa ciemniowa

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
kux
-#

Post autor: kux »

fluxów wystarczy kilkanaście
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Ja kupiłem 6 fluxów na punkt oświetleniowy (lepiej zrobić kilka w różnych miejscach niż świecić w jednym na całą ciemnię) - akurat łatwo się zasila z 12V. Tylko zrób test - Ilford Xpress się zaświetla bardziej niż by wypadało.

Jak masz zasilasz 12V możesz spróbować zasilić bezpośrednio 6 sztuk. Jak z innym napięciem to zrób źródło prądowe na LM317
Awatar użytkownika
kux
-#

Henry flux fluxowi nierówny....
kilka lat temu diody superflux zaczeła produkowac dośc renomowana w tej branży firma Paralightelectronics. potem kto żyw zaczął to podrabiać no i jak to z podróbkami jest różnie
ja oryginalne superfluxy kupiłem w firmie Maritex z Gdyni, ponieważ analiza pdf-ów papieru oraz diód wykazała, że papier nie powinien podlegać zaświetlaniu, a próby praktyczne to potwierdziły
póxniej okazało się, że kłopoty sa jedynie z papierem fomy, ale że go nie używam to sie tym specjalnie nie przejąłem

a co do zasilania 6 sztuk bezpośrednio z 12V
no ćóż... ja doskonale zdaję sobie sprawę, że ciężko laikom wytłumaczyć, że diody zasila sie prądem, a nie napięciem, i nie jest łatwe przekazanie tego w kilku słowach przez internet, ale mimo wszystko takie rozwiązania odradzam.

30mA przez każdą diodę i koniec! kalkulator, prawo ohma i do roboty!
a jak ktos nie wie o co chodzi to oznacza własnie, że się lutownicy dotykac nie powinien, a znajomy elektronik za piwko chetnie pomoże. za to mamy diody zasilane jak trzeba...:)
Awatar użytkownika
arfa
-#

Post autor: arfa »

jeśli mówicie już o lapmie, to chciałam tylko zapytać (bo nie będę otwierac nowego tematu :P) czy taka żarówka

Obrazek

może być używana jako światło czerwone w ciemni?
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Nie może :)
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
arfa
-#

a gdybym ją w całości pomalowała czerwona farbką? :D albo dodatkowo zakryła czerwoną bibułą? :> to do eksperymentów domowych :)
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

arfa pisze:a gdybym ją w całości pomalowała czerwona farbką? :D albo dodatkowo zakryła czerwoną bibułą? :> to do eksperymentów domowych :)
Nic z tego. Konieczna jest żarówka (lub filtr), która będzie emitowała światło o konkretnej długości fali. Zwykła czerwona żarówka oprócz światła czerwonego emituje również inne długości fali (czyli kolory).
Awatar użytkownika
arfa
-#

mhm rozumiem... no to lipa :D bo dostałam 9 takich żarówek :D hahaha... dobre dzieki :P
Awatar użytkownika
kux
-#

weesee pisze: ho ho, za ostro, max. 20mA, optymalne 12-15mA
30 jest idealnie.
dane z karty katalogowej i potwierdzone w praktyce
mowa oczywiście o oryginalnych superflux :)

edit:

żeby nie byc gołosłownym:
http://www.para.com.tw/uploads/pdf/A47~ ... 20Lamp.pdf

tak teraz patrzę że producent zaleca nawet zależnie od typu 50-70mA, ale przypominam sobie, że utkwiło mi te trzydzieści, ponieważ doświadczalnie ustaliłem że spadek jasności przy trzydziestu własnie jest praktycznie niezauważalny w stosunku do zalecanych prądów
TEDDY
-#

Post autor: TEDDY »

ku6i pisze:No jasne :) No, tylko do latarki nie wkręcaj ;-) Ważne żeby się gwint zgadzał, a żarówki ciemniowe mają gwint standardowy, taki jak zwykłe. Sam tak jakiś czas działałem i zapewniam: działa. Swoją drogą, to jak się taki gwint fachowo nazywa?
Awatar użytkownika
borowczyk
-#

Post autor: borowczyk »

Jako że jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich forumowiczów. Mam na imię Rafał. W ciemniowaniu mam niewielkie jeszcze doświadczenie i dość krótką praktykę. Chciałbym wobec tego zapytać czy ktoś z was używa bądź mial styczność z lampami sodowymi. ponoć emitują światło w przedziale spektrum, na które papier w ogóle nie jest czuły, dzięki temu w ciemni jest jasno jak w dzień a o papier nie musimy się martwić... Pytanie również czy zwykła lampa sodowa dostępna w allegro za kilkadziesiąt PLN rózni się czymkolwiek od lampy ciemniowej pt. KAISER DUKA 50 za ok. 1550 PLN w sklepie czarno-białe...
Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Czy ta lampa na allegro to lampa wysokoprężna? Bo chyba tylko takie dają dość wąskie widmo - sprawdź charakterystyki widmowe i porównaj z papierem - dane masz w PDF'ach producentów papieru.
Joshi
-#

Post autor: Joshi »

hej...

czy ktoś może coś na jej temat powiedzieć? czy może ktoś używał? bo pierwszy raz to widzę....

oczywiście ciemniowa to tylko chyba marketingowy zabieg mający przyciągnąć oczy...bo daje ona tylko białawe światło...

żarówka ciemniowa

pozdrawiam...
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

Kod: Zaznacz cały

Na tej aukcji sprzedaję rewelacyjną żarówkę emitującą żółto-pomarańczowe światło, idealną do użycia w warunkach ciemniowych.
przepraszam, ale nie doczytałem do konca? a raczej samego początku aukcji??
Joshi
-#

Post autor: Joshi »

ups...chyba nastąpiło jakieś zwarcie w mojej głowie podczas pisania :shock: bo przecież to zdanie dobrze pamiętam...tylko potem patrzyłem na jej zdjęcia i musiała się ta bzdura wypiętrzyć od tego patrzenia :-)

a pomijając ten fakt....ktoś używał?
ODPOWIEDZ