W sumie racja, 30 lat temu film kosztował tyle co nowa popularna książka albo kaseta.
Skandaliczny wzrost ceny filmow!
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Ale kaseta to wtedy była zwykle piracka 

Nie są. To prawda.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Mnie nie przerażają ceny.
Właśnie wróciłem z wakacji gdzie zrobiłem z 15 klatek, i to na siłę.
Zrobiłem też 6 polaroidów, z czego tylko dwa mi się podobają, i nie chodzi o jakość zdjęć bo te doprowadził Polaroid Originals do dużej perfekcji, szczególnie jak się pstryka takim cudem techniki jak sx70.
Naprawdę, już nie raz przeżyłem sytuację, gdy zabrałem na wyjazd np. 2 rolki średniaka, a przywiozłem naświetloną tylko jedną.
Czasami odnoszę wrażenie, że tylko kilkanaście ujęć w całym roku jest godnych uwagi.
Właśnie wróciłem z wakacji gdzie zrobiłem z 15 klatek, i to na siłę.
Zrobiłem też 6 polaroidów, z czego tylko dwa mi się podobają, i nie chodzi o jakość zdjęć bo te doprowadził Polaroid Originals do dużej perfekcji, szczególnie jak się pstryka takim cudem techniki jak sx70.
Naprawdę, już nie raz przeżyłem sytuację, gdy zabrałem na wyjazd np. 2 rolki średniaka, a przywiozłem naświetloną tylko jedną.
Czasami odnoszę wrażenie, że tylko kilkanaście ujęć w całym roku jest godnych uwagi.
Zależy gdzie się jeździ i co się widzi, ja na tygodniowej objazdówce po krainach bałtyckich
naświetliłem 7 filmów 120 i 4 135 w tym 3 kolorowe + jakieś Instaxy pamiątkowe.
A godnych uwagi jest albo bardzo wiele, albo żadne -
może się tymczasowo wypaliłeś, a może całkiem, ja kiedyś miałem tak tymczasowo jak widać

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
No też zrobiłem

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- technik219
- -#
Bo to cyfra "nauczyła" nas pstrykać zdjęcia setkami a nawet tysiącami. Kiedy cyfry nie było, a filmy kosztowały niemal tyle co obecnie (pamiętam, że film Fotopan F/120 w kiosku w roku 1972 kosztował równe 10 złotych. Ojciec wysyłał mnie po Sporty, które wtedy kosztowały 3,30 za paczkę. Czyli 1 film kosztował 3 paczki papierosów. Przeliczając na obecne to wychodziłoby około 42 złotych za film) fotografowało się oszczędnie, z namysłem. Na 3 dniową wycieczkę w 16-18 sierpnia 1978 roku (pamiętam tak dokładnie, bo krótko po wyjeździe w radiu podali, że zmarł Elvis) zabrałem tylko jedną rolkę UT-18, który kosztował około 40 złotych. A matka zarabiała obecną najniższą krajową czyli 2 tysiące - może nawet mniej.
O czym my w ogóle deliberujemy?
O czym my w ogóle deliberujemy?
Lux mea lex
3.50!!!!
To nawet nie była koniecznie kwestia ceny, tylko samej możliwości zabrania iluż, trzech, no góra pięciu rolek, bo gdzie to nosić. I potem jeszcze wymieniać trzeba. To nie karta SD, których można mieć kilkadziesiąt, a jeszcze kasować nieudane zdjęcia.technik219 pisze: ↑17 sie 2021, 20:46 Na 3 dniową wycieczkę w 16-18 sierpnia 1978 roku (pamiętam tak dokładnie, bo krótko po wyjeździe w radiu podali, że zmarł Elvis) zabrałem tylko jedną rolkę UT-18, który kosztował około 40 złotych. A matka zarabiała obecną najniższą krajową czyli 2 tysiące - może nawet mniej.
- technik219
- -#
Jak jesteś taki skrupulatny to masz:
Pół roku po ślubie do córki wybrała się jej matka.
- I jak ci, córciu, w tym małżeństwie?
- Ach mamo. Zaczynam mieć już tego dosyć. W nocy trzy razy seks, rano seks, jak wróci z pracy znowu seks... Przd ślubem moja muszelka była jak 50 groszy a teraz jest jak 5 złotych...
- Córciu, masz ładny dom z ogrodem, masz najlepsze ciuchy, masz najnowszą toyotę... I tobie zależy na tych 4,50?
Lux mea lex
Nic tylko współczuć męża mizerotę... "to biedaczek jakiś jest..."
to tak jak ja, tylko odwrotnie, 8 małych i cztery średnie.4Rider pisze:
Zależy gdzie się jeździ i co się widzi, ja na tygodniowej objazdówce po krainach bałtyckich
naświetliłem 7 filmów 120 i 4 135 w tym 3 kolorowe
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Wiesz... ówczesne 5 zł (to z rybakiem) trochę większą średnicę miało niż obecne.

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.